Objavljeno: 25.8.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2020

LG Velvet

LG je, s HTC in Sonyjem, eden izmed nekoč bolj vplivnih proizvajalcev telefonov, ki mu pa zadnja leta ne gre najbolje. Njihovi telefoni so sicer povsem solidni, a brez večjih posebnosti ali celo prednosti. Ponujajo razmeroma malo modelov, tudi prihod novih je počasnejši, kot smo bili nekoč vajeni (oziroma kot je pri večjih, bolj znanih konkurentih).

Novi model LG Velvet tako prihaja v srednji cenovni razred in je daleč od cenejših telefonov (ti so v okolici 300 evrov), a mu hkrati vsaj še nekaj sto evrov manjka do najzmogljivejših modelov.

Ideja drugačnosti je zanimiva, a bomo videli, ali se bo obnesla. Velvet namreč ponuja velik del tega, česar smo vajeni pri telefonih za 900 ali tisoč evrov. Prvo je odlično oblikovanje – telefon je res eleganten, s stekleno zadnjo stranico, z visoko pojavo in zaobljenimi robovi. Deluje samosvoje. Na preizkusu smo sicer imeli zadržan model s črnim ohišjem, ponujajo pa tudi bolj zanimivo keramično belo barvo z nežnimi svetlobnimi prelivi.

Kljub bolj konkurenčni ceni pa je vodotesen po standardu IP68 (potop v metru in pol vode do trideset minut) in trpežen po standardu MIL-STD810G (odpornost na temperaturna nihanja, vlago, vibracije itd). Spodaj najdemo klasični vmesnik za slušalke, telefon ima vgrajeno tudi enoto za brezžično napajanje (poleg navadnega USB-C).

Telefon je res eleganten, s stekleno zadnjo stranico, z visoko pojavo in zaobljenimi robovi.

Nižja cena se najbolj pozna pri nekoliko manj zmogljivi strojni opremi. V uporabi je osemjedrni Snapdragon 765. Čeprav za soliden procesor srednjega ranga, pa vseeno zaostaja za zmogljivejšo serijo 8xx (torej Snapdragon 865). Na preizkusih zmogljivostih se to sicer še kar pozna, v praksi pa manj, saj je telefon med vsakodnevno uporabo dovolj hiter in odziven. Nismo pa bili najbolj navdušeni nad preobleko. Drži, da gre za subjektivno mnenje in v veliki meri za stvar navade. Pomnilnika je 6 GB, prostora za uporabnikove datoteke pa 128 GB.

Zaslon OLED po diagonali meri 6,8 palca, je pa razmeroma visok, razmerje stranic je 20 : 9. Zadaj najdemo trojni fotoaparat, osnovni objektiv ponuja klasično goriščnico 26 mm in 48 milijonov pik (fotografije so po privzetem v ločljivosti 12 milijonov pik), zraven je še ultraširok objektiv z goriščnico 15 mm in 8 milijoni pik. Tretje tipalo pa skrbi za globinsko zaznavo in programsko obdelavo ozadij. Kakovost fotografij je solidna, predvsem pri slabših svetlobnih pogojih pa vseeno slabša od dražjih modelov, manjka tudi kakšna stabilizacija slike.

Novi LG Velvet je zelo dober telefon, tudi cena (med 500 in 600 evri) je dovolj razumna. Največji plus je po našem mnenju elegantno oblikovanje v kombinaciji z velikim in s širokim zaslonom. Manjka mu kakšna posebnost več, saj se bojimo, da se bo hitro izgubil v neprepoznavnem srednjem območju. Del tega gre na žalost pripisati tudi nekoliko slabši prepoznavnosti LG v zadnjih letih.

LG Velvet

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 560 EUR

Za: Zanimivo oblikovanje, razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Proti: Manjka kakšna izrazita posebnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji