Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Julij-avgust 2017

LG G6

V LGju so se pri modelu G6 v primerjavi s predhodnikom G5 odločili izbrati konservativnejšo pot. Konec je eksperimenta z modularnim designom, s katerim je podjetje na trgu želelo ponuditi nekaj drugačnega in izstopajočega. LG G6 se vsaj navidezno vrača k ustaljenim oblikovnim smernicam, zato boste na prvi pogled telefon težko ločili od večine preostalih pametnih telefonov na platformi Android. Ob podrobnejši analizi pa se razkrije LGjeva presenetljiva pozornost do detajlov, zaradi katerih spada G6 med oblikovno najlepše na trgu.

Minimalističen, urejen in prvinski so trije pridevniki, s katerimi bi lahko opisali LG G6. Prvinski zato, ker je pametni telefon na prvi pogled kot prototip, ki ga je treba še izpiliti. Pri LGju se namreč niso pretirano ukvarjali z olepševanjem ohišja in vam ponujajo telefon v privlačni in pristni obliki. Glavni razlog za tak občutek so ostre in debele stranice, zaradi katerih je telefon videti debelejši kot v resnici. Od svojega najresnejšega konkurenta, Galaxy S8, je s 7,9 mm debeline za 0,1 mm tanjši. Po nekaj dnevih rabe se robate stranice telefona izkažejo kot nadvse uporabne. Oprijem z roko, ko želite telefon dvigniti z mize, je veliko lažji od večine preostalih pametnih telefonov z zaobljenimi stranicami. Tudi pri drži telefona v roki vas nikoli ne bo strah, da bi vam padel na tla. Le dva gumba sta nameščena na robu naprave, kar prispeva k občutku minimalizma. Osnovna funkcija gumbov je upravljanje jakosti zvoka, vendar lahko v zaklenjenem stanju z dvojnim pritiskom na spodnji gumb na hitro prižgete fotoaparat. Enaka aktivnost z zgornjim gumbom vam prikliče aplikacijo za shranjevanje zapiskov in možnost skiciranja.

Prednja in hrbtna stran telefona sta obdani s steklom. Dvojni kameri na hrbtni strani ne izstopata iz ohišja in sta, merjeno po širini telefona, simetrično umeščeni na sredino. Pod njima je bralnik prstnih odtisov, ki je ravno prav vbočen v ohišje, da ga lahko začutite s prstom, a obenem ne preveč, da bi bil vizualno moteč. Hrbtna stran je rahlo ukrivljena, zaradi česar je oprijem telefona v roki boljši.

Edina slabost designa pametnega telefona je, da je neviden. Opisane podrobnosti boste namreč opazili šele po nekaj dnevih rabe. Na prvi pogled vas LG G6 tako oblikovno ne bo prepričal, a to je ključno za pridobivanje novih kupcev.

Dvojna kamera na hrbtni strani ponuja dva enakovredna senzorja z 13 MP. Pri tem izstopa možnost uporabe širokokotnega objektiva, s katerim lahko zajamete 125-stopinjski kot. V tem pogledu predstavlja LG G6 unikatno konkurenčno prednost pred preostalimi premijskimi telefoni z dvojnimi kamerami. Fotografije, posnete s širokokotnim objektivom, so lahko v marsikaterem primeru bolj dramatične od standardnega objektiva, saj poleg glavnega objekta na fotografiji lahko zajamete več okolice. Preklapljanje med obema kamerama je enostavno. Tako lahko, preden posnamete fotografijo, sami preverite, kateri način je primernejši. Uporaba širokokotnega objektiva ima na žalost tri slabosti, saj ne ponuja funkcije autofocus, ima ožjo zaslonko (f/2.4 namesto f/1.8) in nima vgrajenega optičnega stabilizatorja.

Ohišje je oblikovano minimalistično in s poudarkom na detajlih. Hrbtna stran telefona je ukrivljena za lepšo lego v roki in stranice so ravno prav debele, da telefon z lahkoto dvignete z mize.

Podjetje DxOMark, ki redno testira kakovost kamer vseh modelov pametnih telefonov, še ni objavilo svoje ocene za LG G6. Sodeč po posnetkih, opravljenih med testiranjem telefona, večjih razlik v primerjavi z Galaxy S8 in iPhone 7 ni mogoče opaziti. To pa ne velja za posnetke, ustvarjene zvečer ali v temnih prostorih. V tem pogledu LG G6 zaostaja za omenjenima konkurentoma.

5,7-palčni zaslon z ločljivostjo 1.440 X 2.880 preseneča s kontrastom barv, svetlostjo in širokim barvnim razponom, ki ga za LCD ne bi pričakovali. Svoj prispevek k temu doda HDR. Razmerje stranic je 18 : 9, zato je zaslon ožji in višji od večine preostalih pametnih telefonov. Zaradi tankih stranic je ohišje telefona presenetljivo majhno. Apple iPhone 7 Plus je z manjšim 5,5-palčnim zaslonom višji od LG G6 za slabih 10 mm in širši za 6 mm. Razlika je opazna zlasti v poletnih dneh, ko se telefoni prenašajo v hlačnih žepih.

Pozornost do detajlov ni namenjena zgolj obliki telefona, temveč tudi operacijskemu sistemu Android. Osnovni orodni vrstici lahko dodajamo gumbe po izbiri.

Tako kot pri Samsungu se tudi pri LGju vse bolj zadržujejo pri preoblikovanju vizualne podobe operacijskega sistema Android. V nastavitvah se vam ponuja kopica priložnosti, da si prilagodite delovanje in videz operacijskega sistema. Med uporabnejše možnosti sodi dodajanje gumbov v spodnjo orodno vrstico. Namesto standardnih treh, ki smo jih vajeni pri Androidu, si lahko med drugim dodate gumb, s katerim se vam prikaže seznam vseh sporočil z vrha zaslona telefona. S tem je dostop olajšan, saj ob normalni drži s palcem ne boste dosegli zgornjega roba zaslona. Slednji se lahko pri uporabi funkcije Multitasking razdeli na dva dela in vam omogoča uporabo dveh aplikacij hkrati.

Z novim Androidom pa je na voljo tudi Google Assistant. V tem trenutku je to najboljši pametni asistent, ki vam pri slovenski različici ne ponuja polne funkcionalnosti, a je glede na hitrost delovanja pred Applovo Siri. Samsungov Bixby pa še ni nared za resnejšo oceno.

Z vidika tehničnih specifikacij LG G6 ne ponuja najnovejših in najboljših. Na voljo sta dve pomnilniški različici, in sicer 32 GB in 64 GB. Pri obeh se uporablja 4 GB RAM in možnost uporabe kartice microSD z do 256 GB pomnilnika. Namesto aktualnega Qualcomm Snapdraon 835 so pri LGju vgradili še lanski štirijedrni Qualcomm Snapdragon 821. Tudi grafični procesor Adreno 530 ne spada med najnovejše. S Samsungovim Galaxy S8, katerega evropski model vsebuje najnovejši osemjedrni Exynoss 8895 in Adreno 540, se G6 ne more primerjati. Pri vsakdanji rabi razlike ne boste občutili, za malo slabe volje pa je dovolj že zavedanje, da v vašem telefonu ni najzmogljivejše opreme. To še posebej velja za telefon, katerega cena je v prosti prodaji za različico s 32 GB pomnilnika 749 evrov.

LG G6

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 608 EUR.

Za: Minimalistična oblika.

Proti: Vgrajen lanski procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji