Objavljeno: 26.3.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2024

Lenovo Yoga Slim 7 Pro – 16IAH7 in 16ARH7

Lenovova serija računalnikov Yoga meri na kreativne dejavnosti, torej na ustvarjalce različnih digitalnih vsebin. Kombinacija besed Slim in Pro pa nakazuje na razmeroma tanko ohišje in hkrati na solidne zmogljivosti. Na preizkus smo dobili dva prenosnika, ki se razlikujeta le po vgrajeni strojni opremi, predvsem po procesorju. Tako smo preizkus združili, ločeno pa bomo predstavili omenjene razlike v strojni opremi.

Oblikovanje je zelo preprosto in enostavno, prenosnik je na voljo v dveh barvah. A ti dve sta le dve sivi – svetla, ki je že bolj srebrna, in klasično temno siva. Seveda se imenujeta »oblačno siva« (srebrna) ter »nevihtno siva« (temnejša alternativa). Ohišje je sicer zelo kakovostno, povsem aluminijasto, brez očitnih pomanjkljivosti. Prstni odtisi se zelo malo opazijo, ohišje deluje tudi odporno na praske.

Poudarili bi, da kljub besedi Slim ne gre za res ultratanek in kompakten prenosnik. Glede na zmogljivost je sicer res dovolj tanek in lahek, a če gledamo širše, je v resnici dokaj povprečne velikosti in teže. Govorimo o 16-palčnem modelu, obstaja pa tudi manjša, 14-palčna različica. Robovi okoli zaslona so sicer dovolj tanki, majhna razširitev skriva spletno kamero. Zaslon je občutljiv na dotik, se pa ne zavihti okoli osi, torej prenosnika ne moremo uporabljati v obliki tablice, in se odpre do 135 stopinj.

Notranjost nadaljuje preprosto oblikovanje, tudi ta del ohišja je povsem aluminijast. Tipke so temnejše, tipkovnica je zelo dobra. Tipke se lahko pohvalijo z dobrim in jasnim odzivom, torej imamo občutek, ali smo tipko dejansko sprožili. Spodaj je zelo velika sledilna ploščica, na desni je tudi samostojna številčnica z nekoliko ožjimi tipkami. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, osvetlitev je večstopenjska. Spletna kamera je dobra, podpira tudi prijavo prek sistema Windows Hello, vgrajena je prepoznava uporabnika (torej da se lahko prenosnik zaklene, ko stopimo stran). Nima pa kamera fizičnega zaklopa.

Vmesniki ne prinašajo presenečenj, na eni strani so po dva vmesnika USB-A in bralnik pomnilniških kartic SD, na drugi, levi strani pa izhod HDMI, izhod zvočne kartice in še vmesnik USB-C. Tu se pojavi prva razlika med različicama tega prenosnika – tisti s procesorjem AMD ima za napajanje dodan še en USB-C (torej je na voljo kot še en podatkovni vmesnik, hkrati pa prek njega napajamo prenosnik), sestava z Intelovim procesorjem pa ima dodan namenski Lenovo napajalni vmesnik.

To že nakazuje na razlike pri obeh sestavah. V različici z oznako 16IAH7 je vgrajen Intelov Core i7-12700H, v različici z oznako 16ARH7 pa AMD Ryzen 7 6800HS. Procesorja sta podobnega zmogljivostnega in cenovnega razreda, vseeno pa je med njima kar nekaj razlik. V grobem je Intelov nekoliko zmogljivejši in dražji ter ima nekoliko večjo porabo energije. Na obeh smo zagnali še nekaj namenskih preizkusov procesorjev (7-Zip in Cinebench R23) in pri večjedrnih opravilih je Intel nekje med 10 in 20 odstotki hitrejši, pri enojedrnih pa je razlika nekoliko manjša. Intelov procesor ima 14 jeder, od tega 6 hitrih (z večnitno tehnologijo) in 8 varčnih, skupaj je sistemu na voljo 20 niti. AMD pa ima 8 enakih jeder, torej brez razlikovanja med hitrejšimi in varčnejšimi, vsa z večnitnim delovanjem (skupaj torej 16 niti).

Intelov procesor je nekoliko zmogljivejši, a hkrati dražji in ima nekoliko večjo porabo energije.

AMD ima tudi nekoliko nižjo termalno ovojnico (35 W namesto 45), je nekoliko novejši in izdelan v tehnologiji 6 nm (namesto 10 kot Intel). Ta naprednejši tehnološki proces pomeni manjšo porabo energije ob enakih obremenitvah (ali, če obrnemo, več zmogljivosti pri enaki porabi energije). AMD je zato nekoliko cenejši, hkrati je njegova vgrajena grafična rešitev zmogljivejša od Intelove. Prednost je okoli 50 odstotkov v prid AMD, a moramo poudariti, da gre za integrirano rešitev, ki ne more konkurirati namenskim grafičnim karticam, še vedno pa bo, sploh rešitev podjetja AMD, koristna pri kreativnih programih (torej obdelavi videa, fotografij itd.).

Po odzivnosti sta prenosnika praktično enaka, pri resnejših opravilih pa je sestava z Intelom enostavno zmogljivejša – poleg razlik v procesorju je imela ta tudi 32 GB pomnilnika namesto 16 GB pri sestavi z AMD. A nismo povsem prepričani, ali je razlika v zmogljivosti res vredna tistih 400 evrov, kolikor je razlike med njima. Za navadno pisarniško delo in občasno ukvarjanje z grafiko vsekakor ne oziroma se nam zdi rahlo bolj varčno delovanje AMD bolj koristno. Menimo, da bi lahko bil, sploh model z AMD, to tudi zelo primeren igričarski stroj – če bi mu seveda namenili zmogljivejšo grafično kartico, denimo nekaj v razredu Nvidijine RTX 4060.

To omenjamo, ker ima prenosnik zaslon z osveževanjem do 165 Hz, a to pač ni izkoriščeno – vgrajena grafična rešitev ne bo iger poganjala z dovolj visokim številom sličic na sekundo. Bolj smotrna je izbira zaslona pri modelu z Intelovim drobovjem, kjer je osveževanje 120-herčno, ravno dovolj, da se že pozna bolj gladko delovanje tudi v okolju Windows. Kot smo že omenili, sta oba zaslona občutljiva na dotik in ponudita dovolj dobre barve ter svetlost (v obeh primerih gre za matriko IPS ter ločljivost 2.560 × 1.600).

Yoga Slim 7 Pro je soliden vsestranski prenosnik, ki ponudi dobro razmerje med velikostjo 16-palčnega zaslona in siceršnjo kompaktnostjo ohišja. Pri njem dobimo tudi dovolj zmogljivosti, tako v sestavi z Intelovim drobovjem kot proizvajalca AMD. Vsaka izmed teh dveh sestav pa ima svoje prednosti in slabosti. Intelova je enostavno zmogljivejša, a hkrati občutno (40 odstotkov) dražja in manj varčna (vzdržljivost baterije se nam sicer zdi minus obeh sestav, a je ta bolj opazen pri tisti z Intelom). AMD pa ima nekoliko manj zmogljiv procesor, a je zato varčnejši in cenejši.

Kaj izbrati seveda ostane domena kupca. Sami bi raje posegli po različici z AMD, saj bo za klasično pisarniško delo zmogljivost praktično enaka. Če se spravimo v zahtevnejše kreativne vode (denimo urejanja videa in podobno), pa bi raje posegli po čem še zmogljivejšem, po možnosti tudi z zmogljivejšo grafično kartico.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro – 16IAH7

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.802

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.498

Trajanje delovanja: 2 uri, 54 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 8

Mere: 35,6 × 24,6 × 2 cm; 2,1 kg

Značilnosti: Intel Core i7-12700H, 32 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 16-palčni, 2.560 × 1.600 pik, 120 Hz, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 1.400 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zaslon, zmogljivost.

Proti: Vzdržljivost baterije.

  

Lenovo Yoga Slim 7 Pro – 16ARH7

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.374

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.363

Trajanje delovanja: 3 ure, 21 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 8

Mere: 35,6 × 24,6 × 2 cm; 2,1 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 7 6800HS, 16 GB RAM, 512 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 16-palčni, 2.560 × 1.600 pik, 165 Hz, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 1.000 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zaslon, zmogljivost.

Proti: Zaslužil bi zmogljivejšo grafično kartico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji