Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2018

Lenovo Yoga C930

Lenovo je leta 2012 splavil prvi računalnik z dodatno oznako Yoga, takrat je s tem začel označevati prenosnike, ki se ob pomoči tečajev prelevijo v tablice. Kmalu so pod to oznako izdali tudi samostojno linijo praviloma malenkost dražjih, a slogovno dovršenih prenosnikov. Letos so na sejmu IFA predstavili tokrat preizkušeni model Yoga C930, njegova posebnost je novi tečaj, v katerega so vgradili zvočnik.

Omenjeni zvočnik se presenetljivo dobro obnese, sploh glede na tankost ohišja. Na našem preizkusu je ponudil dobro reprodukcijo tako visokih kot globokih tonov, tudi pri nekoliko višjih jakostih. Prenosnik je tako zelo primeren za ogled filmov in serij, seveda pa se ne more primerjati s samostojnimi zvočniki. Tečaj je kljub temu zelo kakovosten in dovolj trdno drži zaslon.

Prenosnik se uvršča v srednji velikostni razred teh tankih modelov. Zaslon meri po diagonali 13,9 palca, ohišje meri v debelino centimeter in pol, teža je 1,4 kilograma. Ohišje je aluminijasto, deluje pa kakovostno in elegantno, celo nekoliko zadržano.

Okoli zaslona je razmeroma malo roba, le spodnji rob je nekoliko širši. Zaslon ponuja ločljivost 1920 × 1080 pik, na voljo je tudi model z višjo ločljivostjo, konkretno 3840 × 2160. V vsakem primeru je v rabi matrika IPS, čez je seveda svetleča prevleka, to je standard pri zaslonih, občutljivih za dotik. Enakomernost osvetlitve je solidna, prav tako barvna reprodukcija.

Lenovo ima tradicijo solidnih tipkovnic, to velja tudi tokrat. Gre sicer za nizke, praktično povsem ravne tipke, ki pa kljub temu ponujajo zelo dober povratni odziv, torej res natančno začutimo trenutek, ko pod tipko pride do stika. Veprstno tipkanje je zato na tem modelu zelo prijetno. Tipkovnica je solidno velika, tipka Enter je nizka, zelo nizki sta tudi tipki za premik gor in dol. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, v desnem spodnjem vogalu je tudi bralnik prstnih odtisov. Sledna ploščica je dovolj velika in natančna za udobno rabo. Ob zaslonu, občutljivem za dotik, velja omeniti še priloženo pisalo, ki se pospravi v namensko luknjo v zgornjem vogalu prenosnika.

Tanko ohišje pogosto pogojuje tudi omejen nabor vmesnikov, to velja tudi v tem primeru. Na levi strani imamo en vmesnik USB 3.0 klasične velikosti in dva vmesnika USB-C, eden od njiju je namenjen tudi napajanju prenosnika. Zraven je še kombiniran vmesnik za slušalke in mikrofon, to pa je tudi vse. Nimamo torej ne bralnika pomnilniških kartic ne izhoda HDMI, pogrešali smo tudi vmesnik USB na desni strani ohišja. Sta pa seveda vgrajena brezžična modula za WiFi in Bluetooth.

To, da gre za prenosnik višjega cenovnega razreda, se pozna tudi pri vgrajeni strojni opremi. Za glavna opravila skrbi Intelov i7-8550U, ki ponuja solidne zmogljivosti ob zelo varčnem delovanju, nameščenega je bilo 12 GB pomnilnika. Programe in podatke pa shranjujemo na pogon SSD velikosti 512 GB. Gre za hiter pogon z vmesnikom M.2. Prenosnik je zelo dobro prestal tudi preizkus vzdržljivosti, naš program je pokazal dobrih pet ur, ob varčni rabi pa bi lahko presegli tudi deset ur med polnjenjem.

Nova Yoga C930 je dober naslednik teh tankih hibridnih prenosnikov, ponuja solidne zmogljivosti ob dobri vzdržljivosti akumulatorja. Posebnost je soliden zvok, sploh za tako tanek prenosnik, žal pa ponuja bolj omejen nabor vmesnikov. Obenem je tudi cena razmeroma visoka.

Lenovo Yoga C930

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1264.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1370.

Trajanje delovanja: 5 ur 13 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 10.

Mere: 32 × 23 × 1,5 cm., 1,4 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz, 12 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 13,9-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 Pro.

Cena: 1700 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Mere in teža, kakovost izdelave, kakovost zvoka glede na tankost, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Cena, nima izhoda HDMI in bralnika pomnilniških kartic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji