Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2014 | Teme: nenehni testi

Lenovo Yoga 11s

Pred nekaj leti so svoj bežen trenutek slave doživeli netbooki – majhni, prenosljivi prenosniki nizkih zmogljivosti in hkrati nizkih cen. Prav nanje nas je spomnil Lenovov Yoga 11s – seveda s kar nekaj izboljšavami. Najpomembnejša je seveda možnost, da lahko prenosnik spremenimo v tablico. Pri tem se zaslon na tečajih obrne povsem naokoli, tako da imamo na spodnji strani tipkovnico (ta se pri tem samodejno izklopi).

Naprava se po našem mnenju bolje kot tablica obnese kot prenosnik, saj je za tablico nekoliko pretežka in preokorna. Kot prenosnik pa je med lažjimi in manjšimi takimi modeli, a kljub temu dovolj velika za udobno delo. Ohišje je preprosto, toda zelo kakovostno narejeno. Tipkovnica je med boljšimi, čeprav je nekaj vdiranja. Kot je navada pri tovrstnih hibridnih napravah, sami ne moremo zamenjati ali nadgraditi diska in pomnilnika.

Vmesnikov je kar nekaj, sploh če imamo v mislih tablične naprave. Na vsaki strani je en vmesnik USB, od tega je en USB 3.0, za izvoz videa je vgrajen izhod mini HDMI. Vgrajen je tudi bralnik kartic SD. Zaslon meri po diagonali 11,6 palca, v rabi je tehnologija IPS, ki omogoča zelo dober vidni kot, ločljivost je 1366 × 768 pik.

Nekoliko pa smo bili razočarani nad strojno opremo. V uporabi je Intelov procesor iz družine Pentium, katerega namen je predvsem nizka poraba energije, zmogljivost je šele na drugem mestu. V podporo ima 4 GB pomnilnika, za grafiko pa skrbi Intelova vgrajena elektronika. Nekoliko nenavadna je izbira diska, gre za klasični disk, velik 500 GB. Strojna oprema žal ne omogoča ravno visokih zmogljivosti, najšibkejši člen pa je ravno disk. Je pa sistem zelo varčen, saj je na našem preizkusu zdržal več kot pet ur, ob nekoliko pazljivosti pa verjamemo, da bi lahko zdržal še več.

Prenosnik je dobra izbira za tiste, ki potrebujejo predvsem prenosljivost, obenem pa jim tablice zaradi pomanjkanja prave tipkovnice in vmesnikov ne ustrezajo. Škoda, da je cena toliko višja, kot smo je bili pred leti vajeni pri netbookih.  

Lenovo Yoga 11s

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 129.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 151.

Trajanje delovanja: 5 ur 13 minut.

Mere:  29,8 × 20,4 × 1,7 cm, 1,4  kg.

Značilnosti: Intel Pentium 2129Y 1,1 GHz, 4 GB RAM, disk 500 GB, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 11,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 8 64-bit.

Cena: 600 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Mere, teža, zmogljivost akumulatorja.

✗    Zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji