Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2023

Lenovo Thinkpad X1 Carbon G11

Serija Thinkpad je ena najbolj klasičnih in poznanih serij poslovnih prenosnikov, njen vrh pa že leta predstavljajo modeli X1 Carbon. Na preizkus smo dobili že enajsto generacijo tega prenosnika, kjer je letos novosti razmeroma malo v primerjavi s prejšnjo, z deseto generacijo.

Na videz pravzaprav ne ločimo prenosnika od njegovega generacijskega predhodnika, saj je ohišje ostalo enako. Gre za tanek in eleganten prenosnik v preprosti črni barvi s 14-palčnim zaslonom. Razmerje diagonale je 16 : 10, kar v primerjavi z bolj razširjenim razmerjem 16 : 9 nudi nekoliko več prostora v vertikalni smeri. Debelina meri poldrugi centimeter, prenosnik je z 1,2 kg tudi dovolj lahek. Kakovost izdelave je dobra, v uporabi je kombinacija karbona (za pokrov zaslona), plastike in magnezijeve zlitine (spodnji del ohišja).

Kljub tanki zasnovi so obdržali soliden nabor vmesnikov. Na levi strani sta tako dva vmesnika USB-C, oba podpirata standard Thunderbolt, prek njiju tudi napajamo prenosnik. Zraven sta še en USB-A ter izhod HDMI, na drugi strani najdemo en vmesnik USB-A ter izhod za slušalke. Pogrešali smo bralnik kartic SD, nekateri uporabniki bodo pogrešali tudi klasični omrežni vmesnik. Nekateri modeli imajo tudi brezžično povezavo 4G (ali celo 5G), brezžični vmesnik podpira vse nove standarde Wi-Fi (tudi Wi-Fi 6e).

Novi X1 Carbon je odličen poslovni prenosnik, a je glede na ponujeno odločno predrag.

Tipkovnica je odlična, seveda osvetljena od zadaj, ponudi dober povratni odziv in prijetno tipkarsko izkušnjo. Spletna kamera podpira tudi prijavo prek sistema Windows Hello, v tipko za vklop je integriran bralnik prstnih odtisov. Tudi zaslon je odličen, gre za OLED visoke ločljivosti 2.880 × 1.800 pik. Tu velja omeniti, da je alternativni, klasični LCD-zaslon z matriko IPS in nižjo ločljivostjo (1.920 × 1.200 pik), seveda cenejši, hkrati pa naj bi tudi porabil nekoliko manj energije. Zaslon se sicer podpre povsem ravno s podlago, čez njega je matirana prevleka.

Strojna oprema pri poslovnih prenosnikih je večinoma zbrana iz višjih serijah. Tu je v uporabi Intelov procesor i7-1365U, kar je v resnici prejšnji procesor i7-1265U z malenkost višjimi frekvencami. Termalna ovojnica (TDP) je načelno 15 W, a lahko na trenutke skoči vse do 55 W. Pri preizkušenem modelu je bilo nameščenih 16 GB pomnilnika, sistem je tako zelo hiter in odziven. Pri navadni uporabi ostane praktično neslišen, se pa ob zahtevnih opravilih kar hitro segreje, takrat postane razmeroma glasen. Po našem mnenju bi bil povsem dovolj zmogljiv tudi kateri izmed cenejših procesorjev, denimo i5.

Novi X1 Carbon je odličen poslovni prenosnik, a je glede na ponujeno odločno predrag. Hkrati prinaša premalo novosti v primerjavi s predhodnikom, ki je marsikje še na voljo po nižji ceni. Seveda so pa zelo resna konkurenca tudi ostali računalniki Thinkpad, ki za občutno manj denarja prinesejo skoraj vse – v malenkost manj vitkih ohišjih.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon G11

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.902

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.411

Trajanje delovanja: 5 ur, 8 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 9

Mere: 31,6 × 22,3 × 1,5 cm; 1,2 kg

Značilnosti: Intel Core i7-1365U, 1,3 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 2.880 × 1.800 pik

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 2.705 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zmogljivost, kakovost izdelave, opremljenost, vzdržljivost baterije.

Proti: Cena, ob obremenitvah glasni ventilatorji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji