Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017

Lenovo je s prvim prenosnikom ThinkPad X1 pred leti požel kar nekaj uspeha, pri vpeljavi modelov Carbon pa je odličen prenosnik še izboljšal s še nižjo težo in manjšim ohišjem. Dobro leto dni je trajalo, da smo dobili na preizkus letošnjo generacijo tega vrhunskega prenosnika.

Še vedno gre za zadržan, poslovni prenosnik, na voljo le v črni barvi. Ohišje ostaja res tanko, a kakovostno, v primerjavi z lanskim predhodnikom je še malenkost kompaktnejše (ob enako velikem zaslonu). Razlika je sicer res majhna (približno centimeter v višino in širino), a se z nekaj generacijami kljub temu kar pozna. Tudi teža je za 30 gramov nižja – spet malo, a vendarle. Ohišje ima ogrodje iz magnezijeve zlitine z dodatno podporo v obliki karbonskih vlaken, tako naj bi bilo zelo trpežno in naj bi zdržalo tudi kak padec, tipkovnica je odporna proti politi tekočini.

Tipkovnica ostaja odlična, gre za eno najboljših tipkovnic, kar jih sploh najdemo na prenosnikih. Ponuja razmeroma veliko hoda in dober povratni odziv, obenem je tudi osvetljena od zadaj. Drsna ploščica je solidno velika, na sredi tipkovnice najdemo tudi krmilno paličico. Desno od drsne ploščice je še bralnik prstnih odtisov, nad omenjeno ploščico pa so še tri fizične tipke (spodaj so integrirane v drsno površino). Odličen je tudi štirinajstpalčni zaslon, pohvali se z ločljivostjo 2560 × 1440 pik, zaradi matrike IPS so vidni koti odlični, zelo dobre so tudi barve, všeč nam je uporaba matirane površine (za razliko od prenosnikov Yoga, ki uporabljajo svetleč premaz). Tečaji zaslona so ravno dovolj trdni, da lahko prenosnik odpremo z eno roko, a se zaslon med uporabo ne premika ali trese. Zvok ni nič posebnega, kar je pri teh tankih napravah dokaj tipično.

Kot se za letno prenovo spodobi, so tudi to prešli na novo generacijo Intelovih procesorjev, torej na družino Kaby Lake. V preizkušenem modelu je tiktakal Intelov Core i7-7600U, zmogljiv, a sorazmerno varčen procesor z dvema jedroma in štirimi nitmi delovanja. Njegov takt je v osnovi 2,8 GHz, seveda se po potrebi dvigne ali spusti, v preizkušenem modelu je bilo nameščenih 8 GB pomnilnika. To je po našem mnenju ravno dovolj (čeprav se ga ne bi branili tudi kaj več), sploh ob uporabi res hitrega pogona SSD. Gre namreč za pogon velikosti 512 GB v obliki NVMe (torej na vodilu PCIe), ta ponuja res odlične hitrosti oziroma odzivne čase. Za grafiko je poskrbljeno s strani Intelove integrirane rešitve, kot pri praktično vseh teh tankih prenosnikih. Pri našem preizkusu delovanja akumulatorja je prenosnik zdržal dobre štiri ure, a je to res močno odvisno od rabe, ob brskanju po spletu lahko mirno računamo na osem ur delovanja.

Prenosnik je dobro založen z vmesniki, glede na lanskoletni model smo tokrat dobili dva vmesnika Thunderbolt prek vrat USB-C, eden izmed njiju je namenjen tudi priklopu na razmeroma majhen napajalnik. Zraven sta še dva vmesnika USB 3.0, izhod HDMI ter lastni Lenovov vmesnik, na katerega priključimo adapter s klasičnim omrežnim vmesnikom. Dodana je tudi reža za kartico SIM za prenos podatkov prek mobilnega omrežja LTE.

Nova letnica prenosnika Carbon nadaljuje uspeh te linije, kot premijski prenosnik pa se zanj seveda zahteva tudi premijska cena. Moramo pa priznati, da se cena, ko jo primerjamo s tisto pri modelu Yoga, niti ne zdi več tako visoka. Obenem lahko računamo na to, da se v teh mesecih nekoliko pocenijo lanskoletni modeli X1 Carbon, ki predstavljajo kar zanimivo alternativo novincu.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2017

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 224.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 230.

Trajanje delovanja: 4 ure 18 minut.

Mere: 33 × 23 × 2 cm., 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-7600U, 2,8 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1899 EUR.

Prodaja: www.alterna.si,

www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji