Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2015 | Teme: nenehni testi

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2015

Ko smo lani preizkusili Lenovov ultratanek poslovni prenosnik Thinkpad X1 Carbon, smo bili nad njim načelno navdušeni, najbolj nas je pravzaprav razočarala tipkovnica. V imenu preprostosti, oblikovanja ali česarkoli že so uvedli kup nesmislov, od združevanja nekaterih tipk do zniževanja za celo vrstico tipk Fn. Nad tem smo se pritoževali vsi preizkuševalci in nemalo uporabnikov.

No, pri novem modelu enakega imena so vse te neumne ideje le opustili in namestili pravo tipkovnico, ki brez težav nosi ime Thinkpad. Prenosnik je navzven sicer zelo podoben svojemu predhodniku. Gre za izredno tanek in lahek prenosnik z zaslonom, katerega diagonala meri 14 palcev. Roba okoli zaslona je res malo, tudi sicer je prenosnik zelo premišljeno oblikovan. Je jasno preprost, z ravnimi linijami in s karakteristično črno podobno. V uporabi je kombinacija magnezijeve zlitine, kakovostne plastike, nekaj karbonskih in steklenih vlaken. Kakovost ohišja je odlična, sploh glede na njegovo tankost.

Zaslon lahko potisnemo nazaj vse do mize, torej ga lahko odpremo za 180 stopinj. Ima sicer zelo veliko gostoto pik, njegova ločljivost je 2560 × 1440 pik. V uporabi je IPS-matrika, ki seveda nima kake bleščeče prevleke, so pa na voljo tudi modeli z manjšo ločljivostjo in celo možnostjo občutljivosti na dotik.

Strojna oprema je zelo dobra – začne se z Intelovim procesorjem i7-5500U, njegov takt je 2,4 GHz. Na voljo je 8 GB pomnilnika, ki je na žalost prispajkan na matično ploščo, torej ga ne moremo sami zamenjati ali nadgraditi. Dodan je pogon SSD, velikosti 256 GB, za grafiko skrbi Intelova vgrajena rešitev, ki se ob večini opravil povsem solidno obnese (zmore tudi izvoziti ločljivosti 4K). Strojna oprema je odlična, računalnik je zelo odziven, hkrati pa tudi varčen – na preizkusu akumulatorja je zdržal dobrih devet ur.

O dobri tipkovnici smo že govorili, gre za eno najboljših med tankimi prenosniki, ki je tudi osvetljena. Na sredi je krmilna paličica, pohvale vredna pa je tudi krmilna ploščica s tremi samostojnimi tipkami nad seboj. Vmesnikov sicer ni veliko, poleg dveh USB 3.0 sta na voljo še mini DisplayPort in HDMI, dodali so tudi lastni vmesnik, v katerega lahko vtaknemo dodani adapter za klasični omrežni vmesnik.

Novi X1 Carbon je obdržal vse dobre lastnosti svojega predhodnika, hkrati je popravil njegovo največjo pomanjkljivost (čudno tipkovnico). Še vedno nima ravno veliko vmesnikov, a se na to vse bolj navajamo (pri jabolčnikih so v teh dneh začeli že prodajati svoj prenosnik z le enim vmesnikom). Edina slaba lastnost novega Thinkpada je, po pričakovanju, njegova cena.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2015

Poslovni indeks SYSmark 2012 ( Office Productivity): 209.

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 231.

Trajanje delovanja: 9 ur 14 minut.

Mere: 33,1 × 22,6 × 1,9 cm, 1,4 kg.

Značilnosti: Intel i7-5500U 2,4 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Pro 64-bit.

Cena: 2100 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Mere, kakovost izdelave, krmilna paličica, tipkovnica, zmogljivost akumulatorja.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji