Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Lenovo ThinkPad T470s

V liniji prenosnikov ThinkPad se najde kar veliko naprav, ki se med seboj močno razlikujejo. Tradicionalno pa so modeli T veljali za odlično alternativo najdražjim poslovnim modelom, saj ponujajo solidne zmogljivosti in odlično kakovost izdelave v malenkost večjih ohišjih po bistveno dostopnejši ceni. To velja tudi za novi T470s, ki smo ga preizkušali ob istem času kot Thinkpad X1 Carbon in dejansko deluje kot cenejša alternativa temu modelu.

Na hitro se vsaj po videzu težko ločita, pozorno oko bo opazilo, da je model T470s nekoliko višji oziroma debelejši, pravzaprav ga je v vseh smereh malo več, a to opazimo predvsem takrat, ko sta drug ob drugem. Še največja razlika je v teži, saj je cenejši model tudi za slabega pol kilograma težji od lažjega prenosnika, pri katerem so v rabi nekateri naprednejši materiali. Kljub temu je ohišje tudi tu zelo kakovostno, prenosnik kot tak pa lahek in prenosljiv.

Zaslon ponuja visoko ločljivost 2560 × 1440 pik, naše oči niso opazile razlik v primerjavi z tistim pri Carbonu. Tudi tu je v rabi matrika IPS z odličnimi barvami in vidnimi koti, si je pa mogoče omisliti tudi zaslon z ločljivostjo FullHD z občutljivostjo za dotik ali brez nje. Tudi tipkovnica je odlična, spet najdemo na sredini majhno rdečo krmilno paličico. Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna.

Večja razlika je pri vgrajeni strojni opremi. Tokrat je prevzel osrednjo vlogo Intelov Core i5-7200U, cenejša in malenkost manj zmogljiva alternativa procesorja i7 iz dražjega brata (je pa mogoče tudi pri tem prenosniku dobiti različne sestave). Omenjeni Core i5 kljub temu ponuja dovolj dobre zmogljivosti, da bo redko kdo potreboval kaj več. Smo pa bili razočarani nad količino pomnilnika, saj je 4 GB danes res spodnja meja, ki jo je presegalo tudi kar nekaj cenejših prenosnikov na našem zadnjem preizkusu. Tudi pogon bi lahko bil malo večji, 128 GB velik SSD je sicer hiter in odziven, a ko namestimo Okna in nekaj programov, se hitro zgodi, da moramo postati pozorni na prostor, ki je še na voljo. Akumulator je podobno vzdržljiv kot pri dražjem bratu, tudi grafika (Intelova) je praktično enaka.

Nekaj razlik je tudi pri nameščenih vmesnikih. Ob navadnih vmesnikih USB (dva s hitrostjo 3.0) je tu še en vmesnik Thunderbolt (v obliki USB-C), v nasprotju s Carbonom pa imamo tu klasični (torej Lenovov) vhod za napajanje. Ob tem je še izhod HDMI za predvajanje videa in povsem navaden omrežni vmesnik. Novi vmesnik Thunderbolt bo ta hip še razmeroma malo izkoriščen, a vse več naprav izkorišča njegov res velik potencial – ravno pred kratkim smo pisali o zunanjih grafičnih karticah, ki izkoriščajo velike hitrosti, ki jih ponujajo ti vmesniki. Pred kratkim so celo v Intelu napovedali, da bodo v prihodnjem letu tudi drugim izdelovalcem procesorjev in procesorskih naborov omogočili uporabo specifikacij Thunderbolt brez plačevanja pristojbin – to naj bi pripomoglo k temu, da bo ta vmesnik počasi le nadomestil trenutno razširjeni USB.

Preizkušeni ThinkPad T470s je po našem mnenju res primerna cenejša alternativa za dražji Carbon, a se nam je ta sestava kljub temu zdela nekoliko podhranjena, vsaj kar zadeva količino pomnilnika, pa tudi zaradi razmeroma majhnega pogona. Gre pa za kakovostno narejen prenosnik dovolj kompaktnih mer in z dobrim zaslonom.

Lenovo ThinkPad T470s

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 187.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 174.

Trajanje delovanja: 4 ure 7 minut.

Mere: 34 × 23 × 2 cm., 1,6 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-7200U, 2,5 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1100 EUR.

Prodaja: www.alterna.si,

www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Mere in teža, kakovost izdelave.

Proti: Velikost pogona, količina pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji