Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2017

Lenovo Moto G5

Telefoni Moto G so najboljša različica dolgočasnosti. Že leta predstavljajo odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo in navdušujejo s skopo preoblečenim Androidom. Ta je na telefonu tudi v zadnji različici. Letošnji G5, tako kot predhodniki, odkljuka vse omenjene postavke. Žene ga Android 7.0, ki je lahkotno oblečen v dodatke Moto, ki so večinoma všečni. Najbolj simpatična je še vedno gesta, ko telefon stresemo v roki in nas vrže neposredno v aplikacijo za fotografiranje.

Strojno je glede na lanski G4 petica minimalno napredovala. Procesor ima spet osem jeder, a so letos štiri hitrejša (1,5 GHz, lani 1,4 GHz) in štiri počasnejša (1,2 GHz, lani 1,4 GHz). V delovanju ni opaziti nobenega napredka, a smo bili že z lanskim modelom zadovoljni. Pomnilnika je zopet dva gigabajta, zaslon ostaja pri ločljivosti 1920  × 1080 pik in po diagonali še vedno meri pet palcev. Fotoaparata imata enako zmogljivi tipali in sta OK, kar je največ, kar lahko napišemo za telefone tega cenovnega razreda.

Dobrodošla novost je bralnik prstnih odtisov, ki je bil ena redkih pomanjkljivosti lanskega modela. Lani ga je imel le model Plus, osnovni G4 in šibkejši G4 Play pa ne. Dejstvo, da je G5 mogoče odklepati s prstnim odtisom, je dobrodošlo, saj to pomeni, da se s tem varnost seli tudi med najcenejše naprave.

Moto G5 ostaja težkokategornik med poceni telefoni. Sploh ko ga primerjamo s kakšnim manj znanim izdelovalcem.

Največji napredek pa je z letošnjo generacijo Moto G naredilo ohišje, ki ima zadnjo stranico kovinsko. Ko se izdelovalec enkrat odmakne od plastike, telefoni v roki nemudoma dobijo boljši občutek. Do zdaj je Moto G deloval dosti bolj ceneno, letošnja različica daje občutek boljše naprave.

Lenovo zaenkrat še ni zapravil dobre volje in prednosti, ki jo je (takrat v last Googla) naredila Motorola, ko je začela izdelovati serijo G. Lani so nas v Lenovu prestrašili z modelom G4 Play, ki je bil prešibak, da bi bil zares uporaben. Letošnje različice zaenkrat še ni in nič ne bi bilo narobe, če tako tudi ostane. G5 pa je boljši telefon kot njegov predhodnik v vseh pogledih. Morda bi lahko Lenovo strojno opremo še malce posodobil vsaj z dodatnim gigabajtom pomnilnika in kakšnim hitrejšim jedrom. Kljub temu Moto G5 ostaja težkokategornik med poceni telefoni. Sploh ko ga primerjamo s kakšnim manj znanim izdelovalcem, ki včasih strojno dostavi malenkost močnejšo napravo, ki jo potem držita nazaj starejša različica Androida in slabša izdelava. Slednja s kovino pri G5 tako navduši, da je vedno težje pristati na poceni plastiko.

Še opomba: telefon bo pri nas naprodaj šele v maju.

Lenovo Moto G5

Prodaja: Še ni na voljo.

Cena: 260 EUR.

Za: Izdelava, programska oprema.

Proti: Premalo napredka glede na lanski G4.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji