Objavljeno: 26.10.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2021

Lenovo Legion C7 – 15IMH05

Legion je znamka, ki pri Lenovu označuje naprave, namenjene zahtevnejšim igričarjem. Igričarstvo je že leta v vzponu, pravzaprav gre za enega bolj zdravih področij domačega računalništva. Pri tem so prenosniki bili v preteklosti nekoliko v senci namiznih, tudi doma sestavljenih računalnikov, a so v zadnjih dveh letih zaradi omejene dobave in cen posameznih komponent (predvsem grafičnih kartic) pridobili zanimanje in tudi konkurenčnost. Dejansko lahko v nekaterih primerih dobimo več, če si omislimo igričarski prenosnik, kot pa če si sestavimo namizni PC.

Preizkusili smo torej Lenovo Legion 7 s podoznako 15IMHg05. Velja opozoriti, da obstaja veliko različnih sestav teh prenosnikov (torej Legion 7). Skupno jim je večinoma le ohišje, pa še to se lahko malenkost razlikuje glede na velikost zaslona. Ta model ponudi klasični, 15,6-palčni zaslon v razmeroma debelem, velikem in težkem ohišju. Ohišja igričarskih prenosnikov so večinoma med debelejšimi, saj potrebujejo zmogljive hladilne rešitve, a so se tudi ta v zadnjih letih nekoliko zmanjšala – globina dveh centimetrov in teža 2,3 kilograma sta bili še pred nekaj leti nekaj povsem običajnega tudi pri cenejših pisarniških prenosnikih.

Kakovost izdelave je sicer solidna, ohišje je iz kakovostnega aluminija z nekaj plastičnimi deli. Na pokrovu je osvetljen napis »Legion«, sicer je prenosnik odet v kovinsko sivo barvo. Tečaja zaslona sta dovolj trdna, še vedno pa lahko zaslon odpremo z le eno roko. Zanimiva je oblikovalska poteza, da je vpetje zaslona pomaknjeno nekoliko naprej, torej štrli spodnja polovica prenosnika nekoliko dlje nazaj. Zelo pohvalne pa so osvetljene ikone, ki označujejo posamezne vmesnike, zložene na zadnji strani.

Razmeroma veliko ohišje ponudi tudi dobro bero vmesnikov. Na levi strani sta dva vmesnika USB-C, ob njiju je izhod za slušalke, oba podpirata tudi standard DisplayPort 1.4 za priklop zunanjih monitorjev. Na desni je en vmesnik USB-C, ostalo pa je vse na zadnji strani. Tam se zvrstijo vhod za napajanje, USB 3, omrežni vmesni, še en USB 3 ter izhod HDMI. Vsi vmesniki so dovolj daleč narazen, da ni nobenih težav tudi pri priklopu širših naprav (denimo širših ključkov USB).

Dejansko lahko v nekaterih primerih dobimo več, če si omislimo igričarski prenosnik, kot pa če si sestavimo namizni PC.

V oči hitro pade tipkovnica, predvsem zaradi osvetlitve RGB. Tu lahko nastavljamo različne barve, tudi mavrico in celo aktivno prelivanje barv. Seveda pa lahko vse skupaj tudi ugasnemo. Tipkovnica je sicer dobra, a vseeno zaostaja za tistimi, ki jih poznamo iz serije Thinkpad. Na sredini je nekaj malega vdiranja, povratni odziv je povprečen, enako velja za hod tipk. Na desni strani je tudi številčnica, sledilna ploščica je dovolj velika, njeni tipki pa spet ponujata le povprečni povratni odziv. Večina uporabnikov bo pri takem prenosniku sicer raje uporabljala kako igričarsko miš.

15,6-palčni zaslon je zelo kakovosten. Ponudi klasično ločljivost 1.920 × 1.080 pik ter matriko IPS z dobrimi vidnimi koti in dobrimi barvami, zelo pohvalna pa je frekvenca osveževanja 144 Hz. V teh prenosnikih sicer najdemo tudi hitrejše zaslone (165 ter celo 240 Hz), a je po našem mnenju največji preskok ravno z navadnih zaslonov 60 Hz na 120 ali 144 Hz – od tam naprej pa so prehodi že občutno manj opazni. Tudi svetlost je dovolj visoka, 500 cd/m² je dovolj tudi za podporo standardu HDR400.

Pri teh prenosnikih je strojna oprema, predvsem grafična kartica, ključnega pomena. Za grafična bremena je na voljo Nvidijina RTX 2070 Super Max-Q. Zadnja oznaka, torej »Max-Q«, pomeni varčnejšo izvedbo kartice RTX 2070 Super. Gre sicer za kartico prejšnje generacije, predstavljene v začetku leta 2019 (trenutno aktualna različica bi bila RTX 3070), kar je morda škoda, a vseeno lahko računamo na odlično grafično moč, sploh pri ločljivosti vgrajenega zaslona. Pri 1.920 × 1.080 bomo brez težav igrali tudi najzahtevnejše igre z dovolj dobrimi podrobnostmi, pri priključitvi zunanjega zaslona višjih ločljivosti (denimo 4K) pa bomo pač »pristali« nekoliko niže, z manj podrobnostmi oziroma manj slikami na sekundo.

Ostale naloge bodo koristile Intelov procesor Core i7-10875H, osemjedrni procesor z večnitnim delovanjem. Gre za procesor višjega razreda s termalno ovojnico 45 vatov. Zraven je še izdatnih 32 GB pomnilnika. Prenosnik je tako res zmogljiv pri najrazličnejših opravilih. Pohvaliti velja tudi hladilno rešitev, zaradi katere bo prenosnik res glasen le pri daljših igralnih seansah, pri vsakdanjem delu pa ostane dovolj tih in hladen. Podatke bomo hranili na pogonu SSD, velikem 1 TB. Edini minus pri strojni opremi je njena požrešnost, saj je vzdržljivost akumulatorja zelo omejena, a je to tudi pričakovano, seveda pa odvisno tudi od načina rabe, svetlosti zaslona itd.

Legion C7 je odličen zmogljiv prenosnik, sicer z malenkost starejšo zasnovo, a po dovolj razumni ceni, sploh glede na trenutno dogajanje na trgu. Kos bo tako zahtevnim igram kot tudi drugim računsko intenzivnim opravilom, kot sta renderiranje in urejanje videa.

Lenovo Legion C7 – 15IMH05

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 8.298

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 8.438

Trajanje delovanja: 2 uri, 9 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 6

Mere: 35,9 × 25,9 × 2 cm, 2,25 kg

Značilnosti: Intel i7-10875H, 2,3 GHz, 32 GB RAM, 1TB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik, 144 Hz

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.360 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Zmogljivost, videz, hlajenje, količina pomnilnika.

Proti: Grafična kartica prejšnje generacije, vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji