Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2014 | Teme: tablica

Le še aplikacije

Tablični trg obvladuje iPad, ki z deset- in osempalčnim modelom predstavlja vrh ponudbe teh naprav. Na androidni strani je največ uspeha dosegel sedempalčni Nexus 7, druge velikosti androidnih tablic pa še niso dočakale naprave, ki bi se prodajala zares dobro.

Google je naredil prve korake na tablični trg z dvema napravama Nexus. Tako so izdali Nexus 7 in Nexus 10, oba sta bila daleč najboljša izbira med androidnimi tablicami. Sedmica je vmes že dobila naslednika, Nexus 10 pa zdaj že kaže sive lase in je še vedno brez zamenjave. Po Nexusu 10 je tako v zadnjem letu zazijala vrzel, ki so jo skušala napolniti različni izdelovalci in le redkim je uspelo tako dobro kot Sonyju s tablico Z. Japonci svojo serijo telefonov Z posodabljajo na pol leta, tako da smo med modelom Z in Z2 dobili tudi telefon Xperia Z1. Pri tablici so se odločili vmesno iteracijo preskočiti, tako da je Xperia tablet Z2 druga različica te desetpalčne tablice.

Z2 je tako kot predhodnica tanka in predvsem lahka naprava, ki je od iPada Air lažja za trideset gramov. Nizka teža se še kako pozna, ko tablico držimo v eni roki, saj je to vedno eden od očitkov večjim tablicam. Z2 še vedno ni na ravni Kindla, ki ga v roki pozabimo, a premik, ki sta ga naredila iPad Air in Z2, je zelo dobrodošel. Tablice zaradi steklene prednje površine še dolgo ne bodo tako lahke kot e-bralniki, a Sony in Apple dokazujeta, da je v vsaki generaciji teh naprav nekaj prostora za hujšanje.

Sonyjevi inženirji so se potrudili tudi pri izbiri materialov, saj Z2 zaradi materiala na zadnji stranici zelo lepo sede v roko. Gre za polmehak material, ki je daleč od kovinske hladnosti nekaterih drugih tablic. Sony je z izbiro materiala res zadel v polno. Tablica je tudi vodotesna, kar smo pohvalili že pri predhodnici. Japonci so izboljšali še pokrovčke, ki prekrivajo vhode na tablici, saj so ti zdaj narejeni nekoliko bolj robustno in se lažje umaknejo, ko so odprti. Vodotesnost in tankost bi lahko pomenili korak nazaj pri porabi baterije, saj bi lahko zmanjkalo prostora za zadostno kapaciteto shranjene električne moči. A v Sonyju so tudi to opravili z odliko, saj je Z2 zdržal nekaj več kot deset ur, ko smo ga uporabljali za brskanje po spletu in ogled filmov.

Strojno je Z2 impresivna kombinacija opreme, saj si notranjost deli s telefonom Xperia Z2. Najprej je treba omeniti tri gigabajte pomnilnika, kar je v primerjavi z enim gigabajtom, ki ga premore iPad Air, razkošje. To se pozna predvsem pri brskanju po spletu, saj zmore Sony Z2 v pomnilniku zadržati več odprtih zavihkov. Le redko smo zaznali nadležno osveževanje že odprtih zavihkov, ko je zanje zmanjkalo prostora v pomnilniku. Preoblečeni Android 4.2.2 poganja štirijedrni Snapdragon 801, ki računa pri 2,3 GHz in svoje delo opravlja odlično. Gre za tekočo uporabniško izkušnjo, ki je enaka kot na telefonu Z2, ki ima manjši zaslon, pa čeprav morata procesor in grafična enota zagotoviti izris slike na novem zaslonu IPS ločljivosti 1536 x 2048.

Z2 se tako kot vse tablice izdelovalcev, ki izdelujejo tudi televizijske zaslone, ponaša z oddajnikom IR. Sonyjeva aplikacija za upravljanje televizorja in obtelevizorskih naprav je zelo pregledna in Z2 bi znala v marsikaterem domu zamenjati večino daljincev, ki smo jih primorani uporabljati v  dnevnih sobah.

Preizkusni kamen, na katerem Z2 pade, je enak vsem androidnim tablicam: podhranjenost trgovine Play. V njej je sicer veliko aplikacij, a je velika večina še vedno narejena za telefone. iPad vsak dan krepi svojo bero aplikacij, ki so prilagojene tablicam, na Androidu pa še ni bilo konkretnega premika. Eden izmed razlogov za takšno stanje je zagotovo to, da je najbolj priljubljena androidna tablica prej omenjeni Nexus 7, na katerem dobro izpade večina aplikacij za telefon. Googlov operacijski sistem tako še vedno čaka na desetpalčno tablico, ki bi bila prodajna uspešnica in bi vzpodbudila zanimanje razvijalcev za te naprave.

Sony Xperia Z2 tablet je trenutno najboljša desetpalčna androidna tablica, ki bi jo morda lahko vrgel s prestola le novi veliki Nexus, a ga zaenkrat še ni na spregled. Nexusova prednost bo vedno neobremenjeni Android, saj je ta na Z2 v Sonyjevi preobleki, ki je sicer solidna, a nepotrebna.

Androidne tablice so tako končno prišle do točke, ko je njihov najšibkejši člen pomanjkanje aplikacij, saj je Sony odlično poskrbel za vse druge spremenljivke v enačbi. Če vam iOS ne diši in bi radi kupili tablico z Googlovim operacijskim sistemom, je Z2 edina prava izbira.

Sony Xperia Tablet Z2

Prodaja: aim-high.si.

Cena: 500 EUR  (WiFi), 700 EUR (4G).

✓    Lahkost, izdelava.

✗    Premalo tabličnih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji