Objavljeno: 25.5.2010 12:28 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, projektor, laser, LED

Laserji in diode

Preizkusili smo že kar nekaj projektorjev, ki namesto klasične žarnice uporabljajo tehnologijo LED. Vsi so imeli skupno lastnost, da za zadovoljivo delovanje potrebujemo dobro zatemnjen prostor, saj je njihova svetilnost le eno dvajsetino klasičnih poslovnih projektorjev. Casio pa je osnovnemu receptu projektorjev LED dodal novo sestavino - laser.

S kombinacijo LEDic in laserja je "LED hibrid" s čipom DLP, ki dosega spodobne svetilnosti. Tako so v Casiu z močnim modrim laserskim modulom poskrbeli za modro barvo, s kombinacijo modrega laserja in fosforja so pridobili zeleno barvo, za rdečo pa skrbijo svetleče diode. Kot se spodobi, smo hoteli videti, kako je ta kombinacija sestavljena v praksi. Vendar bi zato žal morali razdreti celoten projektor, saj modula ni mogoče odstraniti kot navadno žarnico, predvsem zato, ker je njegova življenjska doba kar 20.000 ur.

Casio ponuja "hibridne" projektorje s svetilnostjo 2000 lumnov in 2500 lumnov v kombinaciji z ločljivostjo 1024 × 768 ali 1280 × 800 pik. Model XJ-A135, ki smo ga imeli na preizkusu, je opremljen s šibkejšim modulom in s klasično ločljivostjo, kot dodatno opremo pa bomo našli brezžično povezavo (WLAN) za prenos slike.

Oblika XJ-A135 ne odstopa od klasičnih Casiovih projektorjev. Mere se skladajo s formatom A4, višina projektorja pa je zgolj 43 mm. Z novo zaobljenimi robovi pa daje vtis, da je še tanjši. Škoda le, da minimalne številke ne bomo našli pri teži, saj je 2,3 kilograma za prenosni projektor kar precej.

Za dobro fleksibilnost skrbi močna, dvakratna povečava (ki je tudi postala nekakšna stalnica pri Casiovih projektorjih), ki jo je moč spreminjati s pritiskom na gumb tako na projektorju kot tudi na samem daljinskem upravljalniku. Med priključki bomo našli le najnujnejše. Vhod VGA, ki ga je moč razširiti še kot komponentni vhod, HDMI in kompozitni vhod, ki je kombiniran z avdio vhodom. Na voljo je še vhod USB za neposredno prikazovanje vsebin s pomnilniškega ključka ali kartic. Sam predvajalnik je sicer lepo pregleden, vendar počasen in precej omejen. S fotografijami nima težav, za video pa so določene zahteve, ki jih dosežemo s priloženo programsko opremo, s katero popravimo zapis posnetkov ali predstavitev PowerPoint v projektorju prebavljiv format. Kot smo že omenili, je na voljo tudi povezava WLAN, seveda s priloženo programsko opremo, ki dovoljuje štiri hkratne povezave na en projektor. Tudi predvajanje preprostega videa manjše velikosti normalno poteka prek brezžične povezave.

V primerjavi s klasičnimi projektorji skoraj ni razlik v kakovosti slike, lahko bi rekli, da ima XJ-A135 nekoliko boljši kontrast. Presenetilo nas je le, da čeprav ne uporablja za tehnologijo DLP običajnega barvnega kolesca, v določenih okoliščinah še vedno zaznamo mavrični učinek.

Modul "laser - LED" pa ima poleg dobrih lastnosti na žalost tudi eno slabo. Kot kaže, se med delovanjem zelo segreje, odvajanje toplote v tako stisnjenem ohišju pa ni ravno preprosto. Zato vgrajeni ventilatorji delujejo na polno moč, to pa povzroča precej hrupa. K sreči sta na voljo dva "ECO" načina, ki precej ublažita hrup, a hkrati tudi opazno znižata svetilnost.

Glede na to, da gre za prve projektorje s to tehnologijo, mu lahko malce pogledamo skozi prste; morda bodo z naknadnim razvijanjem tehnologije tudi bolj optimalno hlajeni. Prijetno smo bili presenečeni tudi nad ceno projektorja, ki kljub temu da ne zahteva niti evra za vzdrževanje, ni višja kot pri rahlo naprednejših klasičnih projektorjih.

Casio XJ-A135

Kaj: Poslovni projektor.

Tehnologija: DLP.

Ločljivost: 1024 × 768 pik.

Kontrast: 1800:1.

Svetilnost: 2000 lumnov.

Glasnost: 29 db / 35 db.

Življenjska doba žarnice: Do 20.000 ur.

Mere: 29,7 × 4,3 × 21 cm.

Teža: 2,3 kg.

Izdeluje: Casio, www.casio.com.

Prodaja: Center Projekcije, www.centerprojekcije.si

Cena: 1128 EUR

Za: Življenjska doba žarnice, mere, kakovost in mere slike.

Proti: Glasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji