Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor December 2020

Laser ali brizgalnik, to je zdaj vprašanje

Odgovarjamo na »večno« vprašanje iz sveta tiskanja. Odgovor, pričakovano, ni enoznačen.

Kupiti brizgalni in laserski tiskalnik? To je najosnovnejše in hkrati najpomembnejše vprašanje pri nakupu tiskalnika. V čem je pravzaprav razlika? Če kupujete tiskalnik, ste verjetno naleteli na omenjeni tehnologiji izpisa dokumentov ne glede na to, katero kategorijo izdelkov imate v mislih. Da je zmeda še popolnejša, imata obe tehnologiji tiska svoje mesto tako v domovih kot pisarnah. Drži pa tudi, da obstaja velika verjetnost, da bo ena izmed njiju bolje zadovoljila vaše potrebe kot druga. Kateri tiskalnik torej izbrati?

Osnovne razlike so že v tem, kako vsaka od tehnologij dejansko tiska – oziroma spravi črnilo ali prah na papir. To v nadaljevanju vpliva na to, kako dobro bo tiskalnik deloval, kako drago je/bo tiskanje dokumentov in fotografij in koliko boste zanj odšteli.

Laser ali brizgalnik?

Če ste se z izbiro tiskalnika ukvarjali vsaj kakšno urico, so vam verjetno osnove že poznane. Brizgalni tiskalniki so cenovno ugodnejši za nakup, a morebiti zahtevajo rabo dražjih črnil (glede na količino natisnjenih strani). A če ne tiskate veliko, so že takoj primernejša oziroma cenovno dostopnejša izbira.

Uporabniki, ki zasledujejo le najnižjo ceno izpisa na posamezno stran, utegnejo biti bolje postreženi pri laserskih tiskalnikih, a je treba dodati, da morajo do točke preloma natisniti že res veliko dokumentov, kar s seboj prinese druge skrbi – okvare in zamenjave drugih tiskalniških komponent, ki niso poceni in lahko morebitne prihranke hipno izničijo.

Morebiti ste za nasvet vprašali znance ali pa prebrali kakšen nasvetni članek na spletu. V teh ste lahko prebrali še kakšno (starejšo) resnico, kot je, denimo, da so laserski tiskalniki primernejši za tisk črno-belih dokumentov, medtem ko je odlika brizgalnikov izpis fotografij.

Pa še nekaj drži – v splošnem so brizgalni tiskalniki kompaktnejši in zaradi zakonitosti uporabljene tehnologije zasedejo manj prostora.

Primerjava tehnologij tiskanja

Način, kako vsaka od tehnologij tiskanja spravi črke in podobe na papir, se zelo razlikuje. Brizgalni tiskalniki se zanašajo na tekoče črnilo, katerega kapljice skozi tiskalno glavo, ki uporablja na ducate mikro šob, brizgne na papir. Tiskanje je v tem primeru še najlažje opisati kot nanašanje mikroskopskih kapljic črnila na papir. Odvisno od zasnove črnila pa je lahko to različnih barv in drugih lastnosti (pigmentna črnila), vsekakor pa se hitro (in preprosto) posuši na površini papirja, ki ga lahko že naslednji hip beremo kot dokument.

Laserski tiskalniki pa se zanašajo na toner, ki vsebuje droben prah. T. i. laser v laserskem tiskalniku se uporablja za ustvarjanje elektrostatičnega naboja, ki služi za prenos prahu na papir. Da se ta prah na papirju obdrži v obliki črk in podob, pa mora biti prisotna še toplota (beri: se s toploto veže na površino papirja).

Omenjena tehnološka pristopa tiskanja v nadaljevanju vplivata na vse, kar je povezano s tiskalnikom in tiskanjem. Od tega, kako velik je tiskalnik, do tega, kako draga je posamezna natisnjena stran. Obe tehnologiji je mogoče najti v eno- ali večopravilnih tiskalnikih, ki poleg tiskanja premorejo še funkcije optičnega branja, kopiranja in faksiranja dokumentov.

Plusi in minusi

Pri nakupni odločitvi o tiskalniku so pomemben dejavnik stroški. Neredko, sploh v primeru gospodinjstev, bo ne glede na želje po posameznih funkcijah in lastnostih težko odločitev namesto uporabnika sprejela kar sama proračunska omejitev.

Brizgalni tiskalniki so navadno veliko cenejši od laserskih. Njihova tehnologija je manj zapletena in tudi cenejša za izdelavo. Poleg tega večina proizvajalcev brizgalne tiskalnike prodaja z izgubo, saj vedo, da bodo razliko lahko nadoknadili s prodajo črnila. Sploh v preteklih letih se je velikokrat zgodilo, da je bil nakup novega brizgalnega tiskalnika (vstopnega razreda) cenejši kot nakup celotnega kompleta novih kartuš! Proizvajalci iz obeh taborov pa so se posebej v primeru modelov vstopnih razredov posluževali različnih nečednih praks za doseganje nižje cene – tako so kartuše in tonerje pri nekaterih novih modelih napolnili le do polovice ali celo samo do četrtine.

Nakup vstopnih modelov, pa naj gre za tiskalnike, računalnike, telefone ali drugo tehnično blago, pri Monitorju pogosto odsvetujemo, saj je kompromisov (pre)več. Pogosto na račun kakovosti izpisa, ta pa je za marsikoga zelo pomembna. Kakšne so v tem pogledu razlike med tehnologijama tiskanja?

Brizgalni tiskalniki, posebej tisti, ki premorejo črnila na pigmentni osnovi, se odlično obnesejo pri izpisu barvnih vsebin, kar zlasti velja za slike in fotografije, za katere je verjetneje, da vsebujejo nežne barvne odtenke. Narava tekočega črnila poskrbi, da je te nianse lažje reproducirati pri brizgalniku kot laserskem tiskalniku. Laserski tiskalniki se pri tiskanju fotografij in ustvarjanju določenih barv v dokumentih zanašajo na t. i. poltonske pike. Tudi tisti laserski tiskalniki, ki so optimizirani za tisk v barvah, zahtevajo rabo posebnega fotografskega papirja, kar tisk še dodatno podraži.

A laserski tiskalniki so večinoma primernejši za tiskanje besedila, saj ponujajo jasne izpise črk in črt, ki jih večina brizgalnih tiskalnikov ne more doseči. Brizganje kapljic je pri cenejših modelih manj natančno, kar lahko opazimo s prostim očesom, če podrobnosti izpisanega besedila pogledamo od blizu (vsekakor pa pod povečevalnim steklom). Črnilo je tudi nagnjeno k pacanju, in ker se kapljice po tiskanju še sušijo, je možnost razmazanih dokumentov večja. Laserski tiskalniki uporabljajo način nanosa s toploto, zato je dokument v trenutku, ko izstopi iz tiskalnika, pripravljen na uporabo in odporen proti madežem.

A ta toplota ima tudi slabo plat. Laserski tiskalniki porabijo bistveno več električne energije – tudi do 95 odstotkov več, saj grejejo medij in se pred vsakim izpisom dokumenta najprej ogrejejo, kar je, sploh če tiskamo redko in manjše količine dokumentov, zelo potratno. Segrevanje in ohlajanje pa krajšata tudi življenjsko dobo sestavnih delov (teh je tudi več kot v brizgalnikih), zato so z leti in uporabo laserski tiskalniki tudi dražji za vzdrževanje.

Pod črto – sodobni brizgalni tiskalniki so smotrna izbira za vse, ki tiskajo le občasno, in za tiste, ki večino stvari tiskajo v barvah, medtem ko se tehtnica prevesi v prid laserskim pri (pretežno poslovnih) uporabnikih, kjer so »v igri« velike količine izpisanih dokumentov na dnevni ali tedenski osnovi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji