Objavljeno: 26.3.2012 12:31 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2012

Kupovati prenosnik

Na Monitorju dobimo kar nekaj pisem bralcev, največ pa se jih nanaša na nakup prenosnega računalnika. Vprašanja so praviloma zelo splošna, redkeje imajo uporabniki kakšne zares posebne želje. Pa poizkusimo te želje konkretizirati.

Seveda razumemo, da je nakup prenosnika zahtevnejše opravilo, sploh za tiste, ki se na to področje ne spoznajo najbolje. Gre za napravo, ki ni ravno poceni, z njo pa bomo preživeli nemalo časa, na njej opravljali tako koristna kot (vsaj občasno) tudi nekoristna opravila.

Ko se odločimo za nakup prenosnika, se moramo najprej odločiti, za kaj ga pravzaprav potrebujemo. Torej ali gre za naš glavni (in po možnosti edini) računalnik ali pa bo kot dodatek k domačemu namiznemu računalniku. Sledi še vprašanje, koliko bomo prenosnik dejansko prenašali. Sami smo veliki zagovorniki namiznih računalnikov, opažamo, da marsikateri uporabnik kupi prenosnik po nepotrebnem, saj bi mu bolje služil namizni model.

Res potrebujemo prenosljivost?

Če res ne potrebujemo prenosljivosti, je v resnici boljši nakup namizni računalnik.

Prednosti namiznih računalnikov je kar nekaj, prva je že cena, saj dobimo za podobno ceno pri namiznem modelu več - boljši procesor, več pomnilnika, večji disk. Moramo pa seveda računati še na nakup monitorja, tipkovnice in miši (seveda če tega še nimamo). Namizni računalniki imajo praviloma tudi daljšo življenjsko dobo kot prenosniki. To je razumljivo, saj jih premikamo zelo redko, če pa že gre kaj narobe, torej neha delovati katera izmed vgrajenih kartic (grafična, omrežna, zvočna ...), jo enostavno zamenjamo. Tudi nadgradnja je hitrejša in enostavnejša - z lahkoto dodamo pomnilnik, vgradimo hitrejši disk, po možnosti pa celo zamenjamo procesor. Namizni računalnik ima tudi prednosti pri ergonomiji, saj lahko poljubno postavljamo višino in naklon monitorja ter položaj tipkovnice in miši.

Seveda pa razumemo, da zelo veliko ljudi enostavno potrebuje napravo, ki jo lahko prenašajo, jo uporabljajo tako doma kot v službi ali med študijem na fakulteti, v knjižnicah in podobno. Konec koncev lahko prenosnik odnesemo tudi na dopust in si med slabim vremenom ogledamo kak film. Kljub temu je vprašanje o dejanski prenosljivosti še kako na mestu.

Ne merimo previsoko!

Majhni 13-palčni modeli so simpatični in lahki, vendar neprimerni za dolgo delo. Za 17-palčne modele velja ravno nasprotno.

Torej, če bo prenosnik naš edini (oziroma glavni) računalnik, bo najbolje, da ne posežemo ravno po majhnem modelu - torej takem, recimo, s trinajstpalčnim zaslonom. Bolj tipični (in nič dražji) so modeli, ki imajo petnajstpalčne zaslone. Če prenosnik redkeje premikamo in nas ne moti dodatna teža (in slabša zmogljivost akumulatorja), pa velja razmisliti še o večjih modelih, torej šestnajst- ali sedemnajstpalčnih, ki zadnje čase niti niso več pretirano dragi.

Če pa vemo, da bomo s prenosnikom veliko na poti, da ga bomo uporabljali na najrazličnejših lokacijah, pa bo boljša izbira manjši model, recimo trinajst- ali štirinajstpalčni. Tu je pomembna tudi teža in zmogljivost akumulatorja. Pri slednjem igrata vlogo tako sam akumulator kot tudi vgrajena strojna oprema, predvsem grafična kartica in procesor. Zadnje čase veljajo za silno varčne Intelovi procesorji Core i3, še bolj pa modeli Atom ali AMDjevi procesorji iz serije E. Žal slednji (in Intelovi Atomi) niso ravno zmogljivi, kak film v visoki ločljivosti HD resda odvrtijo (vendar le 720p), za kaj več pa priporočamo raje procesor i3.

Tistim, ki bi radi najboljše iz obeh svetov, pa bi svetovali nakup manjšega modela, zraven pa še kak navaden monitor, na katerega lahko doma priključimo prenosnik. Seveda bo prenosnik, ki je hkrati varčen, a zmogljiv, tudi primerno drag. Odlična izbira so tudi poslovni modeli, za katere si lahko omislimo priključno postajo, a tu bo potreben resnejši posvet z denarnico.

Je drobovina res pomembna?

Danes lahko izbiramo le med prenosniki z Intelovimi procesorji i3, i5 in i7. Menda nekje obstajajo tudi prenosniki z AMDjevimi procesorji, toda mi jih zelo redko vidimo.

Recimo, da smo se odločili o velikosti modela, sledi odločitev o opremi. Zadnje čase še najbolj priporočamo procesorje iz Intelove serije Core i, torej i3, i5 in i7. Za navadne uporabnike bodo prvi (torej i3) povsem zadostovali. Brez težav si ogledujemo filme v visoki ločljivosti, obdelujemo fotografije, tudi zaigramo kako nezahtevno igro, obenem pa so tudi razmeroma varčni z energijo. Zahtevnejšim uporabnikom so namenjeni procesorji i5, modeli i7 pa najzahtevnejšim, torej tistim, ki tega članka niti ne berejo zase ;).

Sledi pomnilnik. Pri operacijskem sistemu Windows 7 bo 4 GB zadostovalo za večino potreb, seveda pa si ga lahko omislimo tudi več, saj je razmeroma poceni. Velja omeniti, da se to pri praktično vseh prenosnikih brez težav nadgradi, tako je v nekaterih primerih cenovno bolj smotrn nakup prenosnika z manj pomnilnika, pa pomnilnik potem kupimo ločeno in ga naknadno vgradimo. Pri diskih je seveda vprašanje posameznika, koliko prostora potrebuje, nekateri se raje zanašamo na zunanje diske, drugi pa že v osnovi želijo čim večjega. Sami smo zelo navdušeni nad diski SSD, ki opazno pohitrijo delovanje računalnika, a so še vedno razmeroma dragi, predvsem pa dokaj majhni, serijsko pa vgrajeni le v dražje prenosnike. Je pa to kos opreme, ki bo najbolj pohitril vsakdanja opravila, predvsem zagon operacijskega sistema in programov.

Kar zadeva grafične kartice, opažamo, da vladajo med uporabniki kar velike nejasnosti glede potreb oziroma zmogljivosti. Danes bo vsaka kartica, tudi tista, ki je vgrajena v matično ploščo (praviloma kar Intelova grafika), popolnoma dovolj za večino potreb. Brez težav bomo z njo gledali filme HD, obdelovali fotografije in tudi video. Pri zahtevnejši obdelavi videa in fotografij sicer pridejo zmogljivejše grafične kartice v poštev, a le pri profesionalnih orodjih in profesionalnih uporabnikih. Programi za domačo obdelavo niti ne znajo dobro izkoristiti zmogljivih grafičnih kartic, pa tudi pri zmogljivejših programih te niso nujno potrebne. Sami smo, recimo, brez težav uporabljali Adobe Photoshop CS3 za obdelavo RAW fotografij na prastarem računalniku s procesorjem Pentium 4, 768 MB pomnilnika (da, MB) in več let staro grafično kartico. Zmogljive grafične kartice torej priporočamo, če boste prenosnik uporabljali tudi za igranje iger.

Zanimivo pa je vprašanje o izdelovalcu oziroma znamkah prenosnikov. Uporabnikom je namreč pomembna tudi kakovost naprave, popolnoma razumljivo hočejo nekaj, kar bo dolgo delovalo brez težav. Žal tu nimamo pametnega odgovora, oziroma lahko rečemo, da ga ni. Posamezne linije se seveda razlikujejo po fizični kakovosti, torej po kakovosti sestavnih delov, tečajev zaslona, tipkovnici, itd. Tu velja pravilo, kolikor denarja, toliko muzike, najboljši so torej najdražji, večinoma poslovni modeli. Kljub temu pa tudi cenejši prenosniki, torej ti, ki jih tokrat preizkušamo, niso ravno slabi, le malo več previdnosti bo morda treba. Paziti moramo torej, da z napravami lepo delamo, pomagalo bo tudi, da jih nimamo preveč zadelanih (recimo na postelji), kjer bi ventilatorji v prenosnik potegnili prah in bi se naprava začela pregrevati.

Seveda pa ne moremo podati nobenih resnejših ocen o pričakovani življenjski dobi naprav, kajti veliko je odvisno tudi od sreče. Strojna oprema (procesorji, diski, matične plošče) je povsod enaka, saj jo ne glede na znamko prenosnika izdelujejo ista podjetja. Tudi pri fizični kakovosti je težko podati oceno, da bo ena znamka enostavno dlje zdržala kot druga, ker je v igri preveč spremenljivk. Mimogrede še poudarimo, da je nujno treba izdelovati redne varnostne kopije vseh pomembnejših podatkov. Po možnosti ne samo ene kopije, temveč več kopij, saj nikoli ne vemo, kaj se bo tudi z varnostnimi kopijami dogajalo.

Kako smo preizkušali?

Da bi vsem prenosnikom zagotovili enake preizkusne pogoje, smo v vse namestili enako različico operacijskega sistema Windows 7 ter uporabili programsko opremo Bapco Sysmark za preverjanje zmogljivosti procesorskega nabora. Prav tako smo pred zagonom preizkusnih programov namestili vse potrebne gonilnike, ki so nujni za pravilno delovanje sistema. Vsi operacijski sistemi pa so delovali tudi pri enakih pogojih, z enakimi nastavitvami.

Grafične zmogljivosti pri Monitorju vselej preizkušamo s programoma 3DMark2001 in 3DMark2006, saj so lahko rezultati obeh programov nelinearni, in tako dobimo bolj jasno sliko o zmogljivosti grafike pri igranju 3D iger.

Pri preizkusu avtonomije so pogoji enaki kot pri rabi programske opreme Sysmark, le da smo tokrat pozorni še na izključene brezžične povezave.

Akumulatorji so bili pri vseh prenosnikih na začetku preizkusa napolnjeni do 100 % zmogljivosti, ob koncu preizkusa pa popolnoma prazni.

Za preizkušanje pa uporabljamo tudi vnaprej določen nabor večpredstavnih vsebin, ki nam rabi pri preverjanju zvoka in slike prenosnikov.

Zmogljivosti pri rabi različnih, pri delu in zabavi pogosto uporabljenih programov so tudi v praksi zelo pomembne in tudi takšno preverjanje ne uide prenosnikom na našem preizkusu. Naše končno mnenje pa je podano na podlagi vsote vseh rezultatov.

Acer Aspire 5349

Cenejši izmed tokrat preizkušenih Acerjev je prijetno in prečiščeno oblikovan ter obdan s sivo in neobčutljivo plastiko, ki je prijetna za otip. Priložena Acerjeva programska oprema nam koristi predvsem pri izdelavi varnostnih kopij, nekaj pa je tudi dodanih proizvajalčevih iger.

Upravljanje poteka s prijetno drsno ploščico, ki ob uporabi dveh prstov ali pa drsanju ob strani posnema tudi kolesce. Nekoliko manj navduši tipkovnica. Njene tipke so povsem ploščate in se ob pritisku rade upogibajo vstran, drugače pa so dovolj narazen in ponudijo solidno mero povratnih informacij.

Srce prenosnika je malenkost podhranjeni Celeron B800, ki bije pri 1,5 GHz, vendar mu hrbet varuje 6 GB pomnilnik. Skupaj sta resda dosegla zadovoljive rezultate na naših preizkusih in tudi vsebine polne visoke ločljivosti prenosniku ne povzročajo težav, niti ko nimajo pomoči grafične kartice, so pa zmogljivosti kljub temu nekoliko pod povprečjem.

Zaslon prenosnika trpi za podobno težavo kot preizkušena Toshiba in Asus, saj ima nekoliko slabšo kotno vidljivost in se s strani nekako zrnato blešči. Zvok je resda dovolj kakovosten, a bi si želeli nekoliko višjo jakost.

Acer Aspire 5349 je opremljen z vsemi potrebnimi priključki, kot sta HDMI in VGA ter omrežni priključek, ki stojijo na levi strani prenosnika. Tam je tudi en USB, preostala dva pa sta na desni ob optični enoti.

Aspire 5349 je solidno opremljen prenosnik, ki ga odlikuje velika zaloga pomnilnika in dobra avtonomija. Nekoliko slabše zmogljivosti opravičuje z nizko ceno 429 evrov, v katero je že vštet operacijski sistem.

Acer Aspire 5349

Hitrost (SYSmark Productivity): 94.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 129.

Trajanje delovanja: 3 ure 27 minut.

Mere: 38,1 × 25,3 × 3,5 cm, 2,4 kg.

Znacilnosti: Intel Celeron B800, 1,5 GHz, 6 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6 palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Home Premium.

Cena: 429 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

Zgradba in oprema: 4. 

Velikost in teža: 6.   

Za: Enostavna oblika, odpornost za praske, zaloga pomnilnika, dobra avtonomija.   

Proti: Zaslon, tipkovnica, nekoliko podpovprečne zmogljivosti.

Acer Aspire 5755G

Aspire 5755G je prijetno oblikovan prenosnik in opaziti je, da so tokrat pri Acerju na področju ohišja svojo nalogo opravili zelo dobro. Nekoliko so se omejili le s kakovostjo nekaterih materialov. Pod svetlečim pokrovom se skriva zaslon ločljivosti 1366 × 768 pik, ki je za ta razred običajna, pod njim pa stoji udobna tipkovnica z ločenimi tipkami. Resda nekoliko zaostaja za tistimi iz višjih cenovnih razredov, a je kljub temu med boljšimi na tokratnem preizkusu.

Boljši kot pri ugodnejšem modelu je tudi zvok, čeprav je opazno, da smo še vedno v nižjem cenovnem razredu. Dobro se vede tudi drsna ploščica s pripadajočima tipkama, nekoliko manj uporabni pa so večprstni ukazi, ki tokrat delujejo celo pri listanju po spletnih straneh. Novost je neposrečeno vzeta iz jabolčnega OSX Lion.

Prenosnik je grajen na Intelovem Core i3, ki bije s hitrostjo 2,1 GHz in mu služita še 4 GB pomnilnika in grafika podjetja nVidia. Kljub temu se je podobno opremljena Toshiba tokrat izkazala nekoliko bolje.

Odlična je avtonomija prenosnika, nekoliko nenavadno rešeno, a zelo čvrsto pa je tudi pritrjevanje akumulatorja v samo ohišje.

Prenosnik je opremljen z bralnikom pomnilniških kartic na sprednji strani, na levi so USB, HDMI, VGA in omrežni priključek, desno pa sta poleg optične enote še "siamska dvojčka" USB, med katerima je eden vrste 3.0.

Aspire 5755G je kakovosten prenosnik, od katerega pa smo pričakovali nekoliko boljše rezultate na področju grafike, saj mu konkurira marsikatera integrirana kartica. Drugi rezultati so v vrhu tokratnega preizkusa, prav tako cena 599 evrov, s katero je naš preizkus za las ujel.

Acer Aspire 5755G

Hitrost (SYSmark Productivity): 102.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 159.

Trajanje delovanja: 4 ure 02 minuti.

Mere: 38,1 × 25,3 × 3,3 cm, 2,6 kg.

Znacilnosti: Intel Core i3 2310M, 2,1 GHz, 4 GB RAM, 750 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 599 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

Zgradba in oprema: 5. 

Velikost in teža: 5.   

Za: Oblikovanje, avtonomija, dobre zmogljivosti, nadpovprečna tipkovnica.  

Proti: Zmogljivosti grafike pri igrah, cena.

Asus A53E

Ko Asusu A53E odpustimo izbrano barvo, namenjeno zgolj nežnejšemu spolu, opazimo kakovostno aluminijasto prevleko, ki obkroža tipkovnico. To mu daje nekakšen pridih prestiža, čeprav je še vedno v osnovi zaprt v cenovno ugodno ohišje. To je vidno predvsem pri uporabljenih materialih okrog povprečnega zaslona.

Tudi zvočniki podjetja Altec Lansing ne dajo posebnega zadoščenja na področju glasnosti, ena redkih slabosti tega prenosnika pa je oblikovanje tipk na tipkovnici. Nekoliko ploščate se zdijo, čeprav je tipkovnica med boljšimi in daje dobre povratne informacije. Zanimiv je material, ki so ga uporabili pri drsni ploščici, saj deluje nekako gumirano, skupaj s tipkama pa se v praksi dobro obnese.

Pozitivno je presenetil dvojedrni Pentium, ki deluje pri 2,1 GHz, saj je postregel z zelo visokimi rezultati in na nekaterih področjih celo nekoliko prekosil sorodni i3. Pomnilnika je tokrat na voljo 4 GB, disk pa ponuja 500 GB prostora.

Na sprednji strani prenosnika najdemo bralnik pomnilniških kartic, levo so USB3.0, VGA, HDMI in omrežni priključek, na desni pa vgrajena optična enota, ki ji delata družbo še dva USB 2.0 priključka.

Na Asusu A53E je motečih dejavnikov zelo malo, oziroma niso tako izraziti. Za razmeroma ugodno ceno 499 evrov dobimo kakovosten in zmogljiv prenosnik s solidno avtonomijo pol četrte ure in prednameščenim operacijskim sistemom. Morda bo marsikoga zmotila barva, vendar naj vas pomirimo, na voljo je tudi v rdeči, modri ali črni.

Asus A53E

Hitrost (SYSmark Productivity): 115.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 167.

Trajanje delovanja: 3 ure 35 minut.

Mere: 38,1 × 25,3 × 3,4 cm, 2,6 kg.

Znacilnosti: Intel Pentium DualCore B950M, 2,1 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 499 EUR.

Prodaja: .

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 5.   

Za: Delno aluminijasto ohišje, zmogljivosti, cena, na voljo tudi v drugih barvah.    

Proti: Nekoliko ploščate tipke.

Asus K53E

Asus K53E, ki smo ga tokrat preizkusili, je bil zaprt v črno ohišje, v katerem se skriva z aluminijem obdana tipkovnica, enaka zgoraj opisanemu modelu.

Pri odprtem pokrovu prenosnik deluje zelo resno, že skoraj prestižno, in ga nekoliko izdaja le slabši videz materiala tipk. Enaka je tudi drsna ploščica, ki je prijetna za rabo in povsem gladka, a nekoliko manj drseča.

Nad tipkovnico se odpira zaslon, ki ima podobno težavo kot nekateri drugi tokrat preizkušeni 15-palčni prenosniki z vgrajeno Intelovo grafiko. Pod kotom deluje nekako zrnato bleščeče, to je tudi v običajnem položaju za prenosnikom vidno v spodnjem desnem robu.

Zelo dobre so njegove zmogljivosti, čeprav z njimi ne opravičuje višje cene v primerjavi z ugodnejšim modelom. Njegov Intel Core i3 bije pri 2,2 GHz in je skupaj 4 GB pomnilnikom zelo varčen duet. Zagotavlja namreč kar dobre štiri ure in pol avtonomije pri povprečni obremenitvi, kar je vredno nekaj evrskih bankovcev, če je uporabnik veliko na poti. Poleg tega je opremljen z nekoliko zajetnejšim diskom, ki tokrat ponuja 640 GB prostora.

Razporeditev njegovih priključkov je povsem enaka kot pri šibkejšem modelu A53K.

Asus K53E je prenosnik, ki mu lahko očitamo malokaj in je od svojega cenejšega brata ravno toliko boljši, da opraviči višjo ceno 568 evrov, pa čeprav se po zmogljivostih ne razlikujeta veliko. Ker je v ceno vštet tudi prednameščeni operacijski sistem Windows 7, ga brez težav priporočimo praktično vsakemu kupcu tega razreda.

Asus K53E

Hitrost (SYSmark Productivity): 121.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 160.

Trajanje delovanja: 4 ure 34 minut.

Mere: 38,1 × 25,3 × 3,4 cm, 2,6 kg.

Znacilnosti: Intel Core i3 2330M, 2,2 GHz, 4 GB RAM, 640 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 568 EUR.

Prodaja: .

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 6.   

Za: Delno aluminijasto ohišje, odlična avtonomija in dobre zmogljivosti.    

Proti: Zaslon.

Dell Inspiron N5110

Dellov Inspiron je zaprt v svetleče črno ohišje, ki želi ob bližjem pogledu imitirati črn aluminij. To mu sicer ne uspeva pretirano, je pa glede na cenovni razred sprejemljivo izdelan. Tudi pokrov se gladko odpira in zapira, le nekoliko trši je kot pri dražjih modelih. Grajo si zasluži le tipkovnica, katere tipke so sicer dobre, a se tipkovnica kot celota nekoliko preveč upogiba. Pod tipkovnico je velika in kakovostna drsna ploščica, opremljena s tipkama, ki sicer radi spustita kakšen manj kakovosten zvok, vendar sta udobni in prijetni za uporabo.

Na sprednjem delu spodaj sta kakovostna in dovolj glasna zvočnika, ki sta boljša od večine tokrat preizkušenih prenosnikov, odlično pa so na tem Dellu razporejeni tudi priključki. Prostora je na prenosniku dovolj, zato so razpršeno razporejeni priključki logična izbira. Prvi USB vrste 3.0 je na desni strani prenosnika, poleg optične enote, ter vhoda in izhoda zvočne kartice. Drugi USB stoji zadaj poleg omrežnega priključka in izhoda VGA, tretji in četrti USB, združen z e-SATA, pa sta široko narazen na levi. Med njima stoji še HDMI, zraven pa je tudi bralnik pomnilniških kartic.

Prenosnik je opremljen z zmogljivim Intelovim i3 procesorjem in 4 GB pomnilnika, ki sta kos tudi nekoliko zahtevnejšim nalogam, cena 569 evrov pa je glede na odsotnost operacijskega sistema Windows razmeroma visoka. Če vam tajvanske znamke niso pri srcu, bo Inspiron N5110 prava izbira.

Dell Inspiron N5110

Hitrost (SYSmark Productivity): 126.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 174.

Trajanje delovanja: 3 ure 6 minut.

Mere: 37,6 × 26,0 × 3,52 cm, 2,65 kg.

Znacilnosti: Intel Core i3 2350M, 2,30 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Free DOS.

Cena: 569 EUR.

Prodaja: www.fmc.si.

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 5.   

Za: Soliden zvok, kakovostna drsna ploščica, kljub lesku ni tako dovzeten za prstne odtise.  

Proti: Cena, tipkovnica.

Fujitsu Lifebook AH531-MRSS5EE

Model AH531-MRSS5EE je zaprt v enako črno ohišje kot grafično zmogljivejši, v prejšnji številki opisani brat, le da predstavlja nekakšno srednjo vrednost, ko govorimo o zmogljivostih. Opremljen je z zmogljivim procesorjem i5, ki bije pri 2,7 GHz, le da tokrat grafični del prevzema integrirana Intelova kartica. Akumulator zagotavlja slabe štiri ure avtonomije, to je več kot tokrat preizkušeni šibkejši prenosnik iz družine AH531. Nasploh gre za zmogljiv prenosnik, ki se je odlično izkazal predvsem pri preizkusu poslovnih aplikacij in bo brez težav opravil tudi z zahtevnejšimi nalogami, vse dokler ne gre za grafično zahtevna opravila.

Samo ohišje je za ta razred dovolj kakovostno grajeno, moti le občutljivost za prstne odtise. Tipkovnica naj bi bila celo odporna proti politju, drugače pa jo odlikuje solidna trdnost, česar nekoč pri prenosnikih te znamke nismo bili vajeni.

Nekoliko tišji je le zvočni del prenosnika, ki je postavljen nad tipkovnico. Drsna ploščica je opremljena z nekoliko pretrdima tipkama in tudi z nameščenimi gonilniki ne prepozna nikakršnih ukazov za premikanje z drsnikom.

Sicer je prenosnik opremljen z dvema priključkoma USB, omrežnim priključkom ter video izhodoma HDMI in VGA na levi strani, desno pa najdemo še en USB in optično enoto.

Fujitsu Lifebook predstavlja kakovostno, zelo zmogljivo in tudi cenovno ugodno izbiro, za katero pri Fujitsuju zahtevajo 529 evrov. Tistim, ki ne potrebujejo zmogljive grafike za zahtevnejša 3D orodja in računalniške igre, ga brez zadržkov priporočamo.

Fujitsu Lifebook AH531-MRSS5EE

Hitrost (SYSmark Productivity): 126.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 170.

Trajanje delovanja: 3 ure 46 minut.

Mere: 33,5 × 24,0 × 3,54 cm, 2,44 kg.

Znacilnosti: Intel Core i5 2410M, 2,70 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Home Premium.

Cena: 530 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 6.   

Za: Zmogljivost, cena, tipkovnica odporna proti politju.    

Proti: Zvok, plastika pod optično enoto, prstni odtisi.

Zlati Monitor

Tokrat preizkušeni prenosniki imajo poleg ugodne cene do 600 evrov kar nekaj skupnih lastnosti. Vsi so opremljeni z zasloni osnovne ločljivosti 1366 × 768 pik in večinoma zaprti v manj kakovostna ohišja, na račun katerih je notranjost ob nizki ceni nekoliko zmogljivejša.

Mnogi prenosniki so bili zelo izenačeni in je izbira tistega, ki bo posamezniku najbolje ustrezal, zelo odvisna od individualnih želja. Uporabniki, željni nekoliko prestižnejšega aluminijastega ohišja, bodo verjetno raje pogledali v Asusovo smer, tisti, ki so željni prenosnosti in avtonomije, pa bodo izbrali malega Lenova. In ne nazadnje je treba izpostaviti razmeroma zmogljivo grafiko najdražje tokrat preizkušene Toshibe, ki pa žal nima prednameščenega operacijskega sistema.

Na našem preizkusu nam je uspelo izpostaviti tudi model, ki bi ob nizki ceni kar najbolje zadovoljil nekoliko zahtevnejšega uporabnika. To je Fujitsu AH531-MRSS5EE, ki je edini na tokratnem preizkusu opremljen z zmogljivim procesorjem i5. Zaprt je v prijetno in dovolj kakovostno ohišje, je dobro opremljen (prenosnika Fujitsu imata edina razširitveno mesto) in ima prednameščen operacijski sistem Windows 7. S svojimi lastnostmi si je prislužil naziv zlati Monitor.

Fujitsu Lifebook AH531-MRS62EE

Drugi preizkušeni model, zaprt v ohišju vrste AH531, je opremljen z nekoliko šibkejšim dvojedrnim procesorjem Pentium DualCore, ki bije pri 2,1 GHz. Kljub temu se je na naših preizkusih dobro izkazal in je dovolj zmogljiv za večino opravil, a nekoliko zaostaja za bratom, ki drvi na podlagi procesorja i5. Kljub temu praktično nič ne zaostaja za večino konkurenčnih modelov z vgrajenim procesorjem i3, kar je pohvalno. Žal pa je avtonomija nekoliko krajša.

Ohišje je tudi pri tem modelu v našem primeru kovinsko črne barve, obrobljeno s srebrno in prekrito s prstnimi odtisi ter osvetljeno z modrimi lučkami.

Tipkovnica je tudi tu kakovostna in po priporočilih podjetja Fujitsu primerna za nezgode z jutranjo kavo. Tako kot zmogljivejši model je opremljen s tremi priključki USB in video izhodoma VGA ter HDMI in optično enoto. Na sprednji strani so še bralnik pomnilniških kartic in priključka zvočne kartice, sam zvočniški del pa je tudi tu nekoliko podhranjen. Resda ne gre za izrazito pomanjkljivost, a najzmogljivejši pametni telefoni danes že ponujajo glasnejši in nič manj kakovosten zvok.

Cena tega prenosnika sega pod magično mejo 500 evrov, skupaj s priloženim operacijskim sistemom Windows Home Premium. Kljub temu da ni opremljen s procesorsko močjo serije Core zagotavlja dovolj zmogljivosti za zahteve pisarniškega dela, pa tudi kakšnega zahtevnejšega opravila. Pozna pa se, da je vgrajeno čipovje nekoliko starejšega letnika in porabi več energije za manjše zmogljivosti.

Fujitsu Lifebook AH531-MRS62EE

Hitrost (SYSmark Productivity): 113.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 152.

Trajanje delovanja: 3 ure 23 minut.

Mere: 33,5 × 24,0 × 3,54 cm, 2,44 kg.

Znacilnosti: Intel Pentium DualCore B950, 2,10 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Home Premium.

Cena: 480 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 6.   

Za: Tipkovnica, odporna proti politju, cena.  

Proti: Zvok, tipki drsne ploščice, plastika pod optično enoto.

Lenovo ThinkPad Edge E325

Manjši brat iz tokrat preizkušene serije Lenovo ThinkPad Edge pred drugimi preizkušenimi modeli vodi predvsem po majhnih merah in majhni masi 1,74 kg. Izbrani materiali delujejo na otip zelo kakovostno in prvi občutki nakazujejo, kot da imamo opravka z veliko dražjim prenosnikom, velikim 13,3 palca. Žal se kmalu izkaže, da je občutek kakovosti nekoliko zavajajoč.

Nekateri deli so manj natančno sestavljeni in to je najbolj opazno ravno pri delu ohišja nad tipkovnico. Tipke na tipkovnici so resda zelo kakovostne, a se tipkovnica ob močnejšem pritisku rada nekoliko upogne. Slabše kakovosti je tudi drsna ploščica, ki omogoča klik po celotni površini, a ni dovolj čvrsto pritrjena in zato delo z njo ni udobno.

Prenosnik je opremljen z varčnim AMDjevim procesorjem DualCore E-450, ki je za današnje čase močno podhranjen in mu ne pomaga niti 4 GB pomnilnika. Največja pomanjkljivost je to, da ne omogoča predvajanja visoko ločljivih vsebin brez strojne podpore grafične kartice (VLC Player), pa čeprav je za brskanje po spletu in pisarniška dela dovolj zmogljiv za udobno rabo. Prenosnik bo brez priklopa na električno omrežje v povprečju deloval več kot 6 ur, kar je za ta cenovni razred izjemno.

Grajamo tudi le en zvočnik, ki je na desni strani prenosnika in nam daje vedeti, da zvok prihaja le z ene strani.

Drugače je prenosnik opremljen z vsemi potrebnimi priključki, kot so VGA, HDMI, 3 × USB

in celo USB v kombinaciji z eSATA, nima pa optične enote.

Za ceno 499 evrov dobimo vse, razen zmogljivosti, izjema so le grafične, ki so povsem v povprečju tega preizkusa.

Lenovo ThinkPad Edge E325

Hitrost (SYSmark Productivity): 52.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 71.

Trajanje delovanja: 6 ur 11 minut.

Mere: 32,2 × 22,4 × 3,09 cm, 1,74 kg.

Znacilnosti: DualCore AMD E-450, 1,6 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 13,3-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Home Premium.

Cena: 499 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 8.   

Za: Mere, masa, avtonomija, oblika in materiali, matiran zaslon, krmilna paličica.   

Proti: Drsna ploščica, kakovost nekaterih delov, zmogljivosti.

Lenovo ThinkPad Edge E425

Lenovov vmesni 14-palčni model iz serije ThinkPad Edge se ponaša z enostavnim in za serijo ThinkPad značilnim oblikovanjem z nekoliko osveženimi linijami, značilnimi za serijo Edge. Sestavljen je iz trdne, vendar za otip mehke in kakovostne plastike, na notranji strani klasični ThinkPad in zunaj živahni, v našem primeru rdeči Edge. Opremljen je s kakovostno tipkovnico, med tipkami pa se skriva rdeča krmilna paličica. Pod tipkovnico je še drsna ploščica z udobnimi mehkimi tipkami.

Šibka točka prenosnika je zagotovo avtonomija, saj je ob povprečni rabi na našem preizkusu brez napajalnika dihal le slabi dve uri.

Za obdelavo podatkov je zadolžen AMDjev dvojedrnik, ki resda ni najhitrejši atlet na tokratnem preizkusu, a je še vedno dovolj zmogljiv, da bo predvajanje visoko ločljivih vsebin vselej gladko in brez zatikanja. Odlično se odreže tudi grafična kartica, ki je postregla z enim boljših rezultatov tokratnega preizkusa. Dovolj glasen in čist je tudi zvok, ki ob višjih glasnostih ne podleže naporom visokih tonov in je med najboljšimi na tokratnem preizkusu.

Prav tako je opremljen z vsemi potrebnimi priključki, na levi sta dva precej združena USB in dodatni USB s podporo eSATA, izhoda VGA in HDMI ter izhod za slušalke in bralnik pomnilniških kartic. Desno stoji optična enota in ob izklopu napajan USB.

Kdor se je pripravljen odreči dobri avtonomiji in ne zahteva najvišjih zmogljivosti za obdelavo videa, mu E425 toplo priporočamo.

Lenovo ThinkPad Edge E425

Hitrost (SYSmark Productivity): 98.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 116.

Trajanje delovanja: 1 ura 38 minut.

Mere: 33,9 × 23,0 × 3,3 cm, 2,1 kg.

Znacilnosti: DualCore AMD A4-3300M, 1,9 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 14,0-palcni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Home Premium.

Cena: 531 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 7.   

Za: Matiran zaslon z naklonom do 180 stopinj, materiali, prenosnost, grafika. 

Proti: Avtonomija.

Lenovo ThinkPad Edge E520

Lenovova serija ThinkPad je znana po svojih robustnih prenosnikih z odličnimi tipkovnicami in prav nič drugačen ni njihov cenovno ugoden E520. Ohišje je sestavljeno iz kakovostne plastike, ki je na zunanji strani za praske občutljivega pokrova obdana z barvo, ki daje na otip mehak občutek, podoben gumi. Na desnem spodjem robu pokrova tega prenosnika so oblikovalci dodali še logotip ThinkPad, kjer iz pike na i sveti rdeča lučka, in ga prekopirali na notranji del ohišja pod tipkovnico. Da uporabnik slučajno kdaj ne pozabi, kateri prenosnik je kupil.

Na tipkovnici je tokrat po zaslugi širokega 15,6-palčnega zaslona z le osnovno ločljivostjo 1366 x 768 pik ostalo dovolj prostora za številski del, ki je tako kot preostanek tipk odlične kakovosti. Nekoliko zmoti le nizka tipka Enter, drugače pa ni nikjer znakov o upogibanju in tudi same tipke so dovolj čvrste. Med njimi se je znašla tudi krmilna paličica, ki ne manjka na nobenem izmed Lenovovih prenosnikov serije ThinkPad. Kdor je je vajen, mu bo služila odlično, prav tako njene tri tipke. Dve sta klasični, tretja pa ob pritisku krmilno paličico dopolni še z drsnikom. Pod njimi je še klasična drsna ploščica, skupaj s pripadajočima tipkama, vseh pet tipk pa je kakovostnih in prijetno mehkih za rabo.

Nad tipkovnico najdemo še funkcijske tipke, ki za delovanje ne zahtevajo pritiska na funkcijsko tipko, med njimi pa tudi bližnjico do kalkulatorja in tipko za hitro zaklepanje uporabniškega računa.

Prenosnik se je na naših preizkusih odrezal po pričakovanjih in zelo skladno s samo sestavo, saj od procesorja i3 s taktom 2,1 GHz in le 2GB pomnilnika ne gre pričakovati čudežev, je pa kljub temu dovolj zmogljiv, da bo kos večini zastavljenih nalog. Zares bi si želeli le kakšen gigabajt večji pomnilnik, katerega si prenosnik deli z grafično kartico, ki je sicer ravno tako dosegla povsem zadovoljive rezultate.

Ena izmed temnih plati tega prenosnika je avtonomija, ki jo zagotavlja skromen 2200 mAh akumulator in ob povprečni obremenitvi in polni osvetlitvi zaslona zagotavlja poltretjo uro delovanja. V praksi bo tako komaj zadostovala za ogled celovečerca. Bolje se bodo pri večpredstavnosti znašli vgrajeni zvočniki, ki so dovolj glasni in kakovostni.

E520 je opremljen z mestom za razširitveno kartico, optično enoto in USB priključkom na desni ter 3 USB priključki na levi, izmed katerih je en kombiniran z eSATA. Na levi so še izhod za slušalke, HDMI in izhod VGA ter bralnik pomnilniških kartic, zadaj pa se skriva omrežni priključek.

Lenovo, ki smo ga tokrat preizkusili, ni bil opremljen niti s spletno kamero in je bil pomnilniško nekoliko podhranjen, vendar za svojo ceno ponuja zelo kakovostno ohišje in tipkovnico. Manj zahtevnim kupcem ga vsekakor priporočamo, enak prenosnik pa je na voljo s številnimi zmogljivejšimi sestavami, ki cenovno prav tako ne segajo previsoko.

Lenovo ThinkPad Edge E520

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 123.

Večpredstavnostni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 150.

Trajanje delovanja: 2:33.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 6.

Mere: 37,5 × 24,5 × 3,3 mm cm, 2,36 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 2310M 2,1 GHz, 2048 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 599 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

Za: Solidne zmogljivosti, kakovost izdelave in tipkovnica, zvok, enostavna oblika, pokrov, prijeten za otip.

Proti: Akumulator, za praske občutljiva plastika, skromen pomnilnik.

Toshiba Satellite C660-1MP

Pri Toshibi ponujajo kar nekaj različic prenosnikov, zaprtih v enaka ohišja. Satellite C660 je navzven dokaj neatraktiven notes, odet v črno-sivo plastiko. Vendar se v neprestižnem ohišju skriva kar nekaj posladkov. V osrčju prenosnika tiktaka procesor Core i3-2310M pri 2,1 GHz. Za zelo dobre rezultate na hitrostnih preizkusih je zaslužen tudi pomnilnik, ki tokrat prenese 4 GB. Disk premore 500 GB, za shranjevanje podatkov pa je na voljo še optična enota (DVD-RW), ki je na desni strani. Grafika je integrirana, zato igranje zahtevnejših iger najbrž ne pride v poštev, je pa kljub temu dovolj zmogljiva za manj zahtevna opravila in tudi kakšno manj zahtevno 3D igro. 15,6-palčni svetleči zaslon prikazuje sliko ločljivosti 1366 × 768 pik, kar je nekako standard tokratnega preizkusa.

Žal je Satellite C660 dokaj slabo opremljen z vmesniki. Ima samo dva vmesnika USB - kot da bi se Toshibini načrtovalci zgledovali po Applovih. Tu sta še ožičeni in brezžični omrežni vmesnik, bluetooth in vmesnik VGA (HDMI je samo pobožna želja). Prenosnik se malce odkupi z bralnikom pomnilniških kartic in s spletno kamero.

Tipkovnica z dodanim številskim delom je dokaj solidna in se pri tipkanju ne upogiba, moteči pa sta trdi tipki sledilne ploščice. Najboljši del Toshibinega notesa (poleg hitrega procesorja) je akumulator. Uporabniku zagotavlja dobrih 5 ur dela, kar je odličen rezultat.

Toshiba Satellite C660-1MP

Hitrost (SYSmark Productivity): 151.  

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 169. 

Trajanje delovanja: 5 ur 9 minut.   

Mere: 38,1 × 25,4 × 3,2 cm, 2,54 kg.  

Značilnosti: Intel Core i3-2310M, 2,1 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.   

Operacijski sistem: Brez.   

Cena: 482 EUR. 

Prodaja: www.acord-92.si.   

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 6.   

Za: Zmogljivost. Trajanje delovanja.  

Proti: Trdi tipki sledilne ploščice. Vmesniki.

Toshiba Satellite C660D-1DZ

Toshiba Satellite C660D je v izvedbi 1DZ opremljen z varčnim in nič kaj preveč zmogljivim AMDjevim dvojedrnim procesorjem, ki tiktaka pri 1,65 GHz. Procesor je bolj primerljiv z Intelovim Atomom, ki ga ponavadi vgrajujejo v male netbooke. Kljub solidni podpori pomnilnika 4 GB in povsem zadovoljivi grafični kartici pa kombinacija ni primerna za zahtevnejša dela.

Celo zahtevnejše večpredstavne vsebine, kot je predvajanje visoko ločljivega videa brez strojne pomoči grafične kartice, so za procesorskega malčka prevelik zalogaj. Je pa zato celoten procesorski nabor razmeroma varčen in ponudi kljub razmeroma skromnemu akumulatorju 4 ure avtonomije pri povprečni pisarniški obremenitvi. Nadpovprečno so mu odmerili tudi velikost diska, ki tokrat prenese 640 GB zabave in dela.

Suhoparno zaobljeno, črno in nič kaj prestižno ni videti ohišje, plastika je trda in skoraj povsod enako oblikovana, vendar robustna in imuna za prstne odtise in praske. Pokrov se odpira povsem lepo, spodaj pa je prijeten zaslon, ki barve raje prikazuje nekoliko topleje. Tipkovnica je povprečna, zmotijo morda le nekoliko nagnetene in ploščate tipke.

Bolj skromno pa so tokrat ohišje obdarili tudi s priključki. Tista vrste USB sta le dva in se držita povsem skupaj na levi strani, kjer je še omrežni priključek, izhod VGA ter vhod in izhod zvočne kartice. Spredaj je bralnik pomnilniških kartic, desno pa najdemo optično enoto in napajalni priključek.

Zelo osnoven je tokrat preizkušeni "satelit", vendar za ugodno ceno 369 evrov ponuja polno velikost prenosnika. Omejen je tako po zmogljivostih kot tudi z naborom priključkov, a za osnovno rabo povsem zadostuje.

Toshiba Satellite C660D-1DZ

Hitrost (SYSmark Productivity): 54.   

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 76. 

Trajanje delovanja: 4 ure 0 minut.   

Mere: 38,1 × 25,4 × 3,56 cm, 2,54 kg.  

Značilnosti: AMD E450, 1,65 GHz, 4 GB RAM, 640 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.   

Operacijski sistem: Brez.   

Cena: 369 EUR. 

Prodaja: www.acord-92.si.   

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 6.   

Za: Trajanje delovanja, robustno ohišje, kotna vidljivost.   

Proti: Zmogljivosti, zadušen zvok.

Toshiba Satellite L750-1MQ

Osnovna oblika satelitnega L750 je podobna kot pri modelu C660D, vendar se gre tokrat nekoliko bolj posvetiti podrobnostim. Ohišje je tudi tu zaobljeno in črno, a bolj dodelano in izpostavljeno praskam in prstnim odtisom.

Prva izboljšava je vsekakor zvok, ki tudi tukaj ne vodi po glasnosti, a je tonalno veliko bolje določen. Kljub enaki ločljivosti pa sam zaslon deluje nekoliko manj prepričljivo kot pri cenejšem bratu. Nekoliko slabša je tudi svetlost, pa tudi nekakšno zrnato bleščanje je opazno s strani.

Neprimerno boljši je L750, ko govorimo o moči procesorja. Njegov dvojedrni i3 se ponaša s taktom 2,2 GHz in se je s pomočjo 4 GB pomnilnika in grafike nVidia GT520M na tokratnem preizkusu izkazal z enim izmed boljših rezultatov. Celo na področju grafike bo prenosniku uspelo zadovoljiti nekoliko zahtevnejše uporabnike tudi pri igranju 3D iger, vendar čudežev kljub temu ne gre pričakovati. Je pa dosti slabša kot pri modelu C660D tudi avtonomija, saj je le dobri dve uri in pol.

Tipkovnica je enaka kot pri cenejšem modelu, nekoliko trše pa se zdijo tipke drsne ploščice, je pa opremljena s tipko za izklop.

Veliko bolj je prenosnik založen s priključki. Na levi strani je dodan izhod HDMI in USB vrste 3.0, preostala dva priključka USB pa sta se tokrat umaknila na desno, poleg optične enote.

Toshiba ponuja za ceno 525 evrov precej zmogljiv prenosnik, ki pa nima prednameščenega operacijskega sistema in je v določenih stvareh še vedno precej osnovno zastavljen, predvsem ko je govor o zaslonu. Za ta denar dobimo prestiž znamke Toshiba in solidne procesorske zmogljivosti.

Toshiba Satellite L750-1MQ

Hitrost (SYSmark Productivity): 115.  

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 156. 

Trajanje delovanja: 2 uri 42 minut.   

Mere: 38,1 × 25,4 × 3,56 cm, 2,62 kg.  

Značilnosti: Intel Core i3-2310M, 2,2 GHz, 4 GB RAM, 640 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.   

Operacijski sistem: Brez.   

Cena: 525 EUR. 

Prodaja: www.acord-92.si.   

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 5.   

Za: Zmogljivost, kakovostna izdelava. 

Proti: Nima operacijskega sistema, zaslon, občutljivost za prstne odtise.

Toshiba Satellite L750-1PN

Model L750-1PN je sicer po zunanjosti na las podoben zmogljivejšemu bratu L750-1MQ, le da je vzorec na njegovem ohišju srebrnih namesto črnih odtenkov. Ko ga vzamemo pod drobnogled, opazimo, da je enaka tudi razporeditev priključkov. Na desni sta dva vhoda USB in optična enota, spredaj je bralnik pomnilniških kartic, na levi pa so VGA in digitalni izhod HDMI, priključka zvočne kartice in omrežni priključek. Edina razlika je ta, da levi priključek USB ni vrste 3.0, temveč bolj običajni 2.0.

Zvok je ušesom zelo podoben, spet nekoliko drugačen pa je zaslon. Za odtenek svetlejši je, pa tudi za oči prijetnejši, in na njem s strani ni opaziti bleščave zrnatosti.

Drugačna zgodba se skriva v notranjosti. Tokrat je za preračunavanje ničel in enic zadolžen dvojedrni Pentium, ki se je na tokratnem preizkusu precej dobro odrezal, zelo primerljivo procesorjem i3. Grafika je tudi tu integrirana in si pomnilnik deli s sistemskimi 4 GB.

Kljub temu so rezultati naših preizkusov presenetljivo dobri, še posebej pa nas je prenosnik presenetil z avtonomijo, ki je skoraj tri ure in pol.

Nekoliko manjši je v primerjavi z zgoraj opisanima Toshibama disk tega prenosnika, ki še vedno ponuja spodobnih 500 GB prostora.

Tipkovnica in drsna ploščica sta na las podobni tisti pri modelu L750-1PN, kar pomeni, da sta tipki drsne ploščice zopet za odtenek trši, a kakovostni in bi utegnili biti marsikomu všeč.

Toshiba ponuja za 419 evrov odlične zmogljivosti in jo brez težav priporočimo vsakemu, ki mu zadostuje osnovna grafika in si bo sam priskrbel operacijski sistem.

Toshiba Satellite L750-1PN

Hitrost (SYSmark Productivity): 120.  

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 153. 

Trajanje delovanja: 3 ure 18 minut.  

Mere: 38,1 × 25,4 × 3,56 cm, 2,62 kg.  

Značilnosti: Intel Pentium DualCore B950, 2,1 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.   

Operacijski sistem: Brez.   

Cena: 419 EUR. 

Prodaja: www.acord-92.si.   

Zgradba in oprema: 6. 

Velikost in teža: 5.   

Za: Zmogljivost, kakovostna izdelava. 

Proti: Trdi tipki sledilne ploščice, nima operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji