Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2017

Korenjak

Procesorji z vgrajeno grafiko so dosegli nov mejnik. Novi AMDjev zastavonoša namreč zmore cel »teraflop« matematične moči.

ihodnje leto nas bo AMD razveselil s povsem novo generacijo procesorjev, ki bo domovala na novi platformi in bo uporabljala pomnilnik DDR4. Slovo trenutne generacije procesorjev pa morebiti vendarle ne bo prav hitro.

Novi zastavonoša med AMDjevimi procesorji z vgrajeno grafiko, model A10-7890K, prinaša najboljše, kar zmore trenutni proizvodni proces ameriškega izdelovalca. Štirijedrnik ima odklenjen množilnik, zato je prijazen do navijalcev, a prav veliko potrebe po navijanju vendarle ne bo, saj je že privzeti delovni takt s 4,1 GHz zelo visok, procesor pa ga zna ob obremenitvi sam zvišati do 4,3 GHz. AMD je v procesor vgradil še najzmogljivejšo grafično sredico Radeon R7, kar smo ji priča v procesorskem svetu. Ta premore 512 obdelovalnih enot, ki delujejo s taktom 866 MHz, skupna termalna ovojnica procesorja (TDP) pa je postavljena pri 95 W. Veseli predvsem to, da je AMD procesorju namenil najzmogljivejši hišni zračni hladilnik Wraith cooler, ki je sicer namenjen procesorjem FX, ki lahko med delovanjem ustvarijo tudi 125 (in več) W toplote, torej je tudi modelu A10-7890K več kot kos in je svoje delo ves čas preizkusa opravljal prijetno tiho.

Bržkone zadnji procesor za podnožje FM2+ v praksi prepriča. Sploh v kombinaciji s hitrim pomnilnikom DDR3 (2133 MHz ali hitrejšim). Matematične zmogljivosti so ostale približno na ravni predhodnikov (in konkurenčnih modelov Intel Core i3), grafična sredica uživa v nekoliko višjem taktu (pa še naviti nam jo je uspelo čez gigaherc). Čudežev procesor seveda ni sposoben, a se vsekakor izkaže za zelo uravnoteženega in je sposoben brez naveze z grafično kartico (podpira tehnologijo Dual Graphics) povsem spodobno poganjati nekatere manj zahtevne in spletne igre, kot so DOTA 2, Counter Strike: GO, World of Warcraft, World of Tanks in podobne, tudi v polni visoki ločljivosti in s srednjimi nastavitvami kakovosti/podrobnosti prikazane slike. Še največ preglavic mu bo povzročala cena, saj so nekoliko manj zmogljivi bratje več desetakov cenejši, je pa res, da jim ni priložen odličen hladilnik.

AMD A10-7860K

Procesor z integrirano grafiko.

Izdeluje: www.amd.com.

Cena: 159 EUR.

Za: Vsestranskost, možnost navijanja, hladilnik.

Proti: Računske zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji