Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2014 | Teme: nenehni testi

Konica Minolta Bizhub C284e

V zadnjih letih smo preizkusili nekoliko manj zares velikih tiskalnikov, h katerim sodi tudi Konica Minolta Bizhub C284e. Gre namreč za samostoječi model, postavljen na kolesa. Za večje premike (oziroma tovorjenje po stopnicah) je za 84 kilogramov težko napravo že treba nekaj logistike. Tiskalnik je namenjen večjim pisarnam, čeprav njegova največja priporočena mesečna zmogljivost (100.000 strani) spet ni tako visoka – vsaj v primerjavi s samostojnimi laserskimi napravami. Pri večopravilnih napravah je ta podatek sicer praviloma nekoliko nižji. C284e je barvna naprava, s katero lahko tiskamo (in tudi optično prebiramo ter kopiramo) do velikosti A3.

Tiskalnik ima na sprednji strani velik, za dotik občutljiv barvni zaslon, okoli njega pa nekaj funkcijskih tipk. Zaslon meri po diagonali devet palcev, je torej skoraj tako velik kot pri iPadu. V osnovi lahko v predala tiskalnika naložimo tisoč listov (ločeni podajalnik sprejme še 150 listov), to zmogljivost pa lahko povečamo na skupaj 3650 listov. Tudi sicer je na voljo veliko različnih dodatkov in priključkov, zanimiva je, denimo, raba pametnih kartic, ki v okoljih z veliko uporabniki močno olajšajo upravljanje uporabnikov in naprav. Tiskalnik ima vse pričakovane priključke, od gigabitnega omrežnega vmesnika pa do več vmesnikov USB, seveda pa si lahko omislimo še dodatne priključke. Omenimo še postavitev tipke za vklop, ki je skrita pod pokrovom, kjer se sicer skrivajo tonerji – s tem preprečimo uporabnikom, da bi prehitro izklopili napravo.

Pri izdelovalcu navajajo 28 strani na minuto tako pri črno-belem kot barvnem izpisu. Na naših preizkusih smo izmerili celo še kako stran več. Tiskalnik je torej povsem dovolj hiter za večino potreb. Zelo koristen je hiter tisk prve strani (ob delno ogreti napravi), saj nanjo čakamo le osem sekund. Po daljšem premoru sicer potrebuje nekoliko časa, da se prebudi, a je 16 sekund pri tem tudi povsem dober rezultat. Hitrosti sicer ostanejo visoke pri vseh preizkušenih dokumentih, tudi kopiranje je zelo hitro. Kakovost je zadnja leta pri laserskih tiskalnikih povsod zelo dobra, tudi ta model ni izjema.

Glede na vse zmogljivosti seveda ne moremo pričakovati, da bi bila naprava poceni, kljub temu je dobrih 3600 evrov res veliko. Se pa zato oddolži pri ceni izpisa, ki je najnižja med preizkušenimi napravami v tem segmentu, tako pri črno-belem kot barvnem izpisu. Pri tem moramo sicer poudariti, da vodimo samostojne laserske tiskalnike posebej (torej ločeno od večopravilnih naprav), a gre kljub temu za napravo z zelo nizkimi stroški izpisa.

Konica Minolta Bizhub C284e

Velikost (razred): A3 (dražji barvni).

Vmesniki: USB, omrežni.     

Ločljivost: 1800 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 28 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 1000 listov (dva predala) + podajalnik za 150 listov, PCL6/PCL5e/PS, 2 GB.

Prodaja: www.konicaminolta.si.

Cena: 3647 eur.

Cena natisnjene ČB strani: 0,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 1,6 centa.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Hitrost izpisa, cena izpisa, velik barvni zaslon, veliko možnosti in dodatkov, tisk do A3.

✗    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji