Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2012 | Teme: android

Konec za televizijske daljince?

Človeštvo že od nekdaj išče bližnjice. Če so prvi praljudje še lovili hrano goloroki, se je hitro našel pametnjakovič, ki je iznašel sulico in opravil isto delo s pol manj truda. Danes ni nič drugače. Ste že videli sliko ameriškega fitnesa, kjer do vhoda peljejo tekoče stopnice? Zabava ni izjema. Televizor smo kaj hitro naučili, da se nam ne ljubi vstajati s kavča, ko želimo menjati program. Vlogo pripomočka za tovrstno opravilo zlahka prevzame pametni telefon, ki delo postori tako dobro, da še Dizi iz filma V leru obnemi.

Pametni telefoni so čudovita iznajdba. Stavimo, da si niti izdelovalci niso mislili, za kaj vse se bodo v resničnem življenju uporabljali. Z aplikacijami jim osnovno namembnost razširimo do nerazpoznavnosti. Ker so v srži omrežne naprave, jih posvojimo za številne dejavnosti znotraj krajevnega omrežja.

Ko so svojo pamet oplemenitili televizorji, ni trajalo dolgo, da smo dobili namenske aplikacije, ki pametnjakoviče prek omrežne povezave z lahkoto upravljajo. Takšni programi zmorejo načeloma vse, kar pričakujemo od daljinca, zato uspešno nadomestijo fizične kose plastike. V določenih situacijah se izkažejo celo bolje kot priloženi daljinski upravljalniki. Na primer, ko imamo v sobi televizor in monitor iste znamke. Če s klasičnim daljincem zamenjamo kanal na televiziji, na monitorju izgine računalniška slika in se prikaže statika. Takšno prekrivanje zaradi različnih IP številk na navideznih daljincih ni možno. Tudi pri iskanju v YouTube aplikaciji, ki jo ima vsak spodoben pametni TV, se telefon izkaže za odlično alternativo, saj omogoča neboleč vnos iskanega besedila.

No, ko že mislimo pravega daljinca vreči v koš, pritisnemo na telefonski aplikaciji za upravljanje gumb Izklop. In potem ... Zaradi protokola TCP/IP program izgubi stik z aparatom, saj je ta v stanju spanja, ki (za zdaj) ni predvidel vzdrževanja omrežne povezave. V grdo plastično škatlico torej vrnemo baterije in jo postavimo nazaj na mizo. A dobre strani alternative so, zato veliki igralci na tem področju izdelkom prilagajo oba daljinca. V škatli tako dobimo plastičnega, na tržnici Google Play pa navideznega.

Samsung Remote / Smart View (Galaxy S2 / Galaxy Tab)

Ker daljinec prikaže vse gumbe naenkrat, je na Samsungovi tablici do uporabnika zelo prijazen. Tega ne moremo trditi za tablico, saj je držanje takšnega kolosa v eni in pločevinke piva v drugi roki misija nemogoče.

Samsung se močno trudi, da bi ustvaril ekosistem, podoben Applovemu, zato je za njegove televizorje največ aplikacij, ki nadomeščajo fizične daljinske upravljalnike. Osnovni je Samsung Remote, ki se z osrednjo napravo v dnevni sobi poveže samodejno. Edini predpogoj je, da sta napravi v istem omrežju, nato je treba na zaslonu zgolj še potrditi (prvič) dovoljenje za povezavo in poprej neznana aplikacija se hipoma spoprijatelji z velikim zaslonom. Upravljanje je podobno klasičnemu in omogoča celo bujenje televizorja s pomočjo povezave bluetooth, če jo ta sprejema. Najbolj udobno je delo s tablično različico programa Samsung Remote, ki naenkrat pokaže vse gumbe, za razliko od telefona, kjer se možnosti skrivajo in do njih pridemo z drsenjem prstov po zaslonu. Ob vnosu besedila nam na pomoč priskoči priložena tipkovnica. Če radi igramo igre, se jih lahko naužijemo na večjem zaslonu in pri tem uporabimo telefon ali tablico kot igralni plošček. Ob vključenem tipalu za nagib (žiroskop) lahko lik v igri nadzorujemo z nagibanjem mobilne naprave. Za lastnike novejših in zmogljivejših modelov pametnih televizorjev in telefona Galaxy S2 ali tablice Galaxy Tab so Korejci pripravili nadgradnjo daljinca v obliki aplikacije Samsung Smart View. Glavna zvezda močnejšega programa je način Dual View, ki omogoča pretočni video s televizije na mobilno napravo in nasprotno. Tako lahko gledamo televizijski program tudi na telefonu. Zaradi priljubljenosti Samsungovih naprav je na tržnici Google Play moč najti tudi alternativne aplikacije, kot je SammyGo, ki se ponaša z grafičnim uporabniškim vmesnikom, katerega skoraj ne ločimo od fizičnega daljinca. Če smo na slednjega navajeni, pa bi vseeno radi šli v korak s časom, se morda splača poseči po tem brezplačnem pripomočku. Počutili se bomo kot riba v vodi.

Philips MyRemote

Asketski videz Philipsovega daljinca izdaja skopost podprtih dejavnosti. Še najbolje se odreže različica za tablico, ki vsebuje elektronskega programskega vodiča.

Philips je z drugo različico navideznega daljinskega upravljalnika odločno podprl svoje omrežene naprave. Mednje sodijo pametni televizorji (Net TV/Smart TV), blu-ray predvajalniki, glasbeni stolpi, hišni kino in podobno. Podprte naprave so naštete na spletišču www.philips.com/support, prav za vse pa priporočajo nadgradnjo strojne programske opreme. Poleg telefonske različice programa najdemo na Google Play različico višje ločljivosti, ki vsebuje elektronski programski vodič. Z njim brskamo po sporedu in drugih informacijah, ne da bi prekinili spremljanje trenutnega kanala. Pri obeh imenujejo zmožnost prenosa zvočnih in video vsebin iz mobilne naprave na pametni televizor Simplyshare, pametni del omreženega zaslona sredi dnevne sobe pa predstavlja gumb Net TV, ki doseže vse nameščene aplikacije na televizorju in s katerim mu dodajamo nove.

Media Remote for Android

Daljinec za pametne televizorje podjetja Sony nas je razočaral s težavami pri vnosu besedila in nerazumljivimi reklamami v sicer brezplačni aplikaciji, ki so zelo moteče.

Sony je svojega daljinca poimenoval kar Media Remote in, kot razkriva ime, ni namenjen zgolj televizorjem. Podpira široko paleto BRAVIA naprav in več različnih večpredstavnih predvajalnikov. Na žalost mu manjka podpora igralni konzoli Playstation 3, bržkone zato, ker Sony zanjo trži namensko napravo za daljinsko upravljanje. Prva možnost japonskega navideznega daljinca je preprosto upravljanje Simple Remote, ki na zaslon izriše drsno ploščico, s katero nam program omogoči enostavno navigacijo po izbirnikih ter učinkovito potrjevanje s hitrim pritiskom na osrednji del izrisane površine. Pravo nasprotje je možnost Full Remote, ki ponazori skoraj vse gumbe, ki jih najdemo na fizičnem daljincu. Free Cursor Remote omogoča upravljanje s kazalcem, kadar je na zaslonu brskalnik, virtualna tipkovnica pa olajša vnos besedila, ki je neprimerno lažji od klasičnega vnosa prek daljinskega upravljalnika. Pisanje besedila z uporabo aplikacije Media Remote nam na testnem modelu BRAVIA KDL-26EX320 ni delovalo, tako da trditev o lažjem vnosu razvijamo iz izkušenj, ki smo jih imeli pri konkurenčnih modelih. Zanimiva je možnost Catch & Throw, ki omogoča izmenjavo spletne vsebine med televizorjem in mobilno napravo. Komunikacija poteka v obe smeri, tako da lahko spletišče s televizorja prestavimo na zaslon telefona ali nasprotno, stran pošljemo z mobilne naprave na večji, v omrežje povezan zaslon. Disc History prikaže podrobnejše informacije o filmu, ki ga gledamo, oziroma ob katerem smo uživali pred kratkim. Za vsak podatek je na voljo dodatno iskanje na spletiščih YouTube, Wikipedia ali IMDb.

Viera Remote

Panasonicov izdelek hoče natanko posnemati fizično stvar in mu to tudi solidno uspeva. Bojda je v pripravi že nadgradnja programske opreme, ki bo pri tej nalogi še uspešnejša.

Panasonicov navidezni daljinec je namenjen liniji televizorjev Viera. Podjetje se rado pohvali, da so ustvarili daljinski upravljalnik, ki ga je lažje uporabljati in je učinkovitejši od prave stvari. Viera Remote vestno posnema tipke, ki jih najdemo na daljincih, ki spremljajo Panasonicove izdelke. Vez med televizorjem in aplikacijo za operacijski sistem Android je močna. S skupnim sodelovanjem lahko med njima potujejo slike, video posnetki, glasba in različne spletne vsebine. Telefonska aplikacija se po potrebi prelevi tudi v igralni plošček ali bralnik SD kartic.

Pripomočki za lenobe

Brezplačni daljinec za predvajalnik VLC odlično opravlja svoje delo.

Remote for iTunes je precej drag, vendar prekaša Applovo uradno podporo v telefonih iPhone in s tekočim delovanjem upraviči vsak zahtevani evro.

Poleg televizijskih daljincev pa seveda Androidu ne manjka podpornikov lenobe tudi na drugih področjih. Tako najdemo na tržnici Google Play več daljincev za enega najbolj priljubljenih večpredstavnih predvajalnikov na svetu, program VLC Player. VLC Remote je na lestvicah sicer hudo uspešen, ker pa za popoln nabor funkcij želi 2,27 evra, priporočamo izdelek Petra Baldwina. Remote for VLC sam poišče povezavo na VLC strežnik, ki mora biti prej zagnan na računalniku, nato omogoča brskanje po oddaljenih diskih, priključenih optičnih enotah in seveda, kar je najvažneje, brezhibno upravlja predvajano vsebino.

Omenimo še Remote fot iTunes (3,9 EUR). Kljub temu, da sta sprva nelogična kombinacija, se Applov iTunes in Googlov Android s tem daljinskim upravljalnikom uspešno sparita. Za povezavo poskrbi enkratna koda, ki jo je treba vpisati pod Devices/Remote for iTunes, nato nam je na voljo celotna knjižnica programa iTunes. Kot pri Applovem programu lahko z daljincem brskamo po glasbeni zvrsti, izvajalcih, albumih in predvajalnih seznamih. Na osrednjem zaslonu se prikažejo informacije o trenutno predvajanem naslovu, skupaj z grafično podobo albuma. Kontrole so maloštevilne, a učinkovite. Med njimi najdemo premikanje po časovni osi, ponavljanje skladbe in naključno izbiranje. Glasnost uravnavamo kar s fizičnimi gumbi telefona. Delovanje programa Remote for iTunes je odlično in prekaša celo Applovo uradno podporo, ki jo velikan iz Cupertina vgrajuje v telefone iPhone. Pri slednjih je na primer moteče prenašanje seznamov in drugih podatkov na mobilno napravo, kar povzroči zastoj, primerljiv z jutranjo prometno konico v Ljubljani, medtem ko se Remote for iTunes poveže v sekundi in je v hipu pripravljen za delo. Prav zaradi uspešne optimizacije delovanja mu oprostimo, da nima dinamičnega menjavanja grafične podobe skladb na seznamu (angl. Cover Flow), in razmeroma visoko ceno.

Zapleteno parjenje z Googlovo storitvijo YouTube Leanback je olajšano z uporabo QR kode, ki nam prihrani vnos kode v mobilno napravo.

S predogledom posnetkov in urejanjem predvajalnega seznama dobimo z orodjem YouTube Remote odličen pripomoček za izvajanje predstavitev. Medtem ko na večjem zaslonu zbrano občinstvo uživa v predvajani vsebini, mi na manjšem zaslonu že pripravljamo posnetek, ki ji bo sledil.

Zelo zanimiva podpora lenobi je uradna Googlova aplikacija za daljinsko vodenje spletišča YouTube. Sprva zapleteni način povezovanja se izkaže za zelo učinkovitega. Parjenje deluje z Googlovim uporabniškim računom ali s prijavnimi podatki YouTube. Za storitev YouTube Leanback, kot se oddaljeno prikazovanje imenuje, je treba najprej na stran www.youtube.com/leanback. Tam dobimo kodo in jo vpišemo na www.google.com/device. S tem odobrimo program Leanback na določeni napravi. Za povezovanje daljinca YouTube Remote moramo na spletni strani www.youtube.com/leanback (skrajno desno) izbrati Moj YouTube/Vzpostavi povezavo med zaslonom in mobilno napravo. Dobljeno številko prepišemo ali z branjem QR kode prenesemo na telefon. Potem je daljinec pripravljen za delo.

Aplikaciji YouTube Remote nehote delamo krivico, ko jo enačimo z daljincem, saj je veliko več kot le skupek tipk za predvajanje ali premor. S pripomočkom si lahko posnetke na telefonu ogledamo, še preden jih pošljemo na večji zaslon. Tako bomo vedno prepričani, da bo predvajani video ravno pravšnja izbira za morebitno večje občinstvo, zbrano pred ciljnim zaslonom. Poleg naštetega vsebuje program YouTube Remote med drugim še bonbončke, kot so dodajanje posnetkov na predvajalni seznam, spremljanje naročenih kanalov, uravnavanje glasnosti s fizičnimi tipkami na telefonu, olajšano iskanje in ogled sorodnih vsebin.

Vsi našteti pripomočki še zdaleč niso vsi podporniki lenobe, ki jih najdemo na tržnici Google Play. Skoraj za vsako opravilo je moč dobiti primernega daljinca. Med drugim tako na daljavo upravljamo predstavitve Powerpoint, predvajalnik glasbe Winamp ali večpredstavno središče XBMC. Prav za slednje, računalnik, namenjen zabavi in priklopu v dnevni sobi, je pravšnja aplikacija Official XBMC Remote, ki samodejno prepozna sistem in vsebino na njem. Predstavlja najkrajšo pot do zakladnice video vsebin in dodatno osmisli pretvorbo zastarelega PCja v center zabave za vso družino.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji