Objavljeno: 27.11.2007 01:15 | Avtor: Igor Harb | Monitor November 2007

Končno zares večpredstavni BlackBerry

V kanadskem Research In Motion so pred dobrima dvema letoma razlagali, kako se nameravajo s svojimi aparati BlackBerry osredotočati zgolj na poslovne stranke in prepustiti fotoaparate, predvajalnike mp3jev in podobno Nokii in drugim izdelovalcem. Zarečenega kruha se največ poje.

Nedolgo zatem so namreč predstavili BlackBerry 8100 Pearl, ki je imel vgrajen osnovni fotoaparat in je podpiral predvajanje MP3jev in drugih zapisov digitalne glasbe. Letos so to funkcionalnost nadgradili s še zmeraj strogo poslovnim modelom 8800 Monza (ki predvajanje večpredstavnih zapisov kljub vsemu obvlada), zdaj pa je pred nami 8310 Curve. Če je že Monza pobral nekatere uspešne novosti iz Pearla (kroglica za navigacijo, nova, trdnejša plastika, svetlejši in bolj kontrasten zaslon), pa Curve nadgradi najboljše lastnosti obeh aparatov.

Če ne upoštevamo druge barve, je Curve na prvi pogled precej podoben Monzi, če pa postavimo aparata drugega ob drugega, ugotovimo, da je tudi manjši, tanjši in ožji. Zaradi nekoliko šibkejšega akumulatorja je tudi lažji. Tipke so dejansko boljše kot pri Monzi, na voljo pa je tudi dodatna pametna tipka na desni strani, ki je rezervirana za vklop fotoaparata. Ta ima ločljivost 2 milijona pik in dosega podobno kakovost kakor podobni izdelki v Nokiah in Sony Ericssonih poslovnega razreda. Za razliko od večine fotoaparatov v poslovnih telefonih ima tudi bliskavico, a ta nima ravno dolgega dosega.

Med drugimi večpredstavnimi dobrotami v Curvu najdemo predvajalnik glasbe in videa, ki je sicer dokaj podoben tistemu iz Monze, vendar omogoča nekoliko preprostejšo navigacijo med vsebinami. Podprti glasbeni zapisi so omejeni na MP3, AAC in WMA, med video zapisi pa MPEG-4, H.263 in WMV. Preostale zapise lahko pretvorimo s priloženim programom Roxio Media Manager, ki smo ga našli že v Monzi. Ima pa nenavadno lastnost - za razliko od večine teh naprav morajo biti pri BlackBerryjih glasbene datoteke v točno določeni mapi, da jih večpredstavni predvajalnik sploh najde.

Priložene so stereo slušalke, ki omogočajo tudi prostoročno telefoniranje. Čeprav so soliden izdelek, so vendarle slabše kot, denimo, tiste v boljših Nokiah ali večini Sony Ericssonovih Walkmanov. Zato pa je Curve prvi BlackBerry, ki podpira prenos stereo zvoka prek bluetootha, tako da lahko uporabimo katerekoli slušalke. Priložena je tudi pomnilniška kartica MicroSD velikosti 1 GB, kar je povsem zadovoljivo.

Curve je na voljo v dveh različicah z oznakami BlackBerry 8300 in 8310, ki se razlikujeta po tem, da je 8310 bogatejši za vmesnik GPS. Ta je enak kot v Monzi in kot smo že pisali v poletni in prejšnji številki, omogoča odlično rabo plačljivega Si.Navigatorja in brezplačnih BlackBerry Maps ter Google Maps. Glede na to, da sta si operaterja modela "razdelila" (8300 je na voljo le pri Mobitelu, 8310 pa pri Si.mobilu), bo izbira nekoliko težja.

Research In Motion je s tem novim izdelkom dokazal, da lahko ponudi tudi bolj "ljudske" aparate oziroma mobilne naprave, ki lahko zadostijo širši množici uporabnikov kot zgolj zasvojencem z elektronsko pošto. Curve podpira večino funkcionalnosti, ki jih najdemo v kakšni Nokii, čeprav nekaj stvari še zmeraj manjka. Tako še vedno čakamo na podporo UMTS in WLAN, ki bi sicer veliko prej izpili energijo iz akumulatorja, vendar pa je brskanje po spletu na tem velikem zaslonu prek povezav EDGE precej mučno. Seveda pa se to ne pozna pri poglavitni funkcionalnosti BlackBerryjev - rabi elektronske pošte. Na tem področju je Curve povsem enakovreden Monzi.

BlackBerry 8300/8310 Curve

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: BlackBerry OS.

Procesor: Intel XScale, 312 MHz.

Pomnilnik: 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz (EDGE).

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Research In Motion, www.blackberry.com.

Cena: BlackBerry 8300 289 EUR ob podpisu enoletne pogodbe z Mobitelom; Blackberry 8310 270 EUR ob podpisu dveletne pogodbe s Si.mobil - Vodafone.

Za: Bluetooth stereo, oblika, kakovost izdelave, odzivnost.

Proti: Ni UMTS, zapleteno upravljanje večpredstavnih vsebin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji