Objavljeno: 31.10.2005 15:07 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Oktober 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare DX7630

Eden zmogljivejših Kodakov je model Easyshare DX7630. Ohišje je izdelano iz kombinacije temno in svetlo sive umetne mase, ob strani pa ima odebeljen rob za boljši prijem. Blizu držala je postavljena bliskavica, tako da jo je mogoče ob neprevidni rabi hitro prekriti s kazalcem. Na vrhnjem delu je stikalo za zumiranje, ki ima na sredini tudi sprožilec, blizu pa so še tipke za vklop hitrega zaporednega slikanja, makra ali slikanje panoram ter način delovanja bliskavice. Zumiranje je zelo počasno in poteka v korakih.

Upravljalni del je na hrbtni strani in je kar nekoliko preveč neurejen. Štiri tipke so levo od iskala, krmilna palica (ki je dokaj nenatančna) pa je postavljena na sredi velikega vrtljivega stikala za izbiro načina delovanja. Vrtljivo stikalo ima sicer varnostni zaklop (torej majhno tipko, ki jo je treba pritisniti, kadar jo želimo zavrteti), ker se z njo aparat tudi vklopi, a je to neprijetno, kadar želimo z njo zgolj na hitro izbrati program. Programov je veliko: aparat pozna 16 scenskih nastavitev, polavtomatski, samodejni in ročni način določanja časa in zaslonke, ponuja pa tudi določanje lastnih nastavitev, ki jih lahko na hitro prikličemo iz pomnilnika. Mimogrede, če pred vključitvijo pozabimo odstraniti zaščitni pokrov, tega fotoaparat ne zazna sam od sebe, temveč objektiv kratkomalo izstopi in "vrže dol" pokrov. Seveda bi to lahko v določenih okoliščinah pripeljalo tudi do poškodb objektiva. Barvni zaslon LCD je velik, njegova diagonala je namreč kar 56 mm, je pa tudi zelo dobre kakovosti. Upravljanju in spreminjanju posameznih nastavitev je namenjen tudi vrtljiv obroč.

Tipalo, veliko 1/3 palca, izkorišča 6,11 milijona svetlobnih elementov, največja ločljivost je 2856 × 2142 pik, na voljo pa je še nekaj manjših ločljivosti, a manjka ločljivost razreda 2 MP (ponavadi 1600 × 1200), ki je primerna za razvijanja slik velikost 14 × 10 cm in tudi nižje ločljivosti. Najmanjša ločljivost je namreč precej nestandardnih 1496 × 1122 pik. Objektiv ponuja trikratno optično povečavo in ima svetlobno jakost med solidnih 2,8 pri širokem kotu (le 39 mm v formatu leica) in kar skromnih 4,8 pri največji povečavi, pri kateri je goriščna razdalja enaka 117 mm v formatu leica. Ostriti zmore od 60 cm naprej, v makro načinu pa od 7 cm naprej. Ostrenje je zmerno hitro in natančno, ob slabi svetlobi pa vseeno kdaj odpove. V slabi svetlobi si lahko sicer pomagamo z večjo občutljivostjo zajemanja - največja je kar 800 ISO, vendar je pri tej šum na slikah občuten.

Kakovost slik je dokaj dobra, predvsem barve so dobro zajete, moti pa to, da je aparat pri samodejnem določanju časa ali zaslonke nagnjen k preosvetljevanju slik. Do določene mere je tudi precej občutljiv za cvetenje tipala, ki je posledica razlivanja svetlobe med sosednjimi svetlobnimi elementi, kadar slikamo temnejše objekte proti zelo svetlemu ozadju (to je vidno kot vijolično prelivanje na robovih). Kljub temu je kakovost dovolj dobra za večino namenov.

Kodak Easyshare DX7630

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,1 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 39-117 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,6 m-neskončno (7-70 cm makro); čas od 1/1000 do 64 s; doseg bliskavice do 4,2 m; razpon ISO samodejno, 100, 200, 400, 800.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; Meditrade, www.meditrade.si, (01) 585 46 00.

Cena:. 71.900 tolarjev.

Za: Veliko načinov delovanja, dober barvni zaslon LCD.

Proti: Slaba svetlobna jakost v tele položaju, nagnjenost k preosvetljevanju, nepregleden upravljalni del, počasno zumiranje, manjkajo nižje ločljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji