Objavljeno: 26.8.2008 14:44 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2008

Ko televizor postane monitor

Zunanja ohišja za računalniške diske so se v zadnjem času močno namnožila, tudi v Monitorju smo jih že kar nekaj preizkusili. Najpogosteje jih z računalnikom povežemo prek vmesnika USB, pri naprednejših pa jih lahko obesimo neposredno na omrežje. V podjetju RaidSonic pa so šli v bolj ne-računalniško smer in dodali vse možne priklope za bolj domačo medijsko napravo - navaden televizor.

Nemško podjetje RaidSonic je pri nas znano predvsem po cenejši liniji izdelkov, imenovani Icy Box. Njihov predvajalnik navzven deluje kot vsako drugo zunanje ohišje za disk, torej kot majhna, črna škatla. Edina tipka je zadaj, skrbi pa za vklop naprave. Poleg nje imamo priključek za napajalnik, zraven pa vmesnik USB (2.0) in A/V vmesnik, kamor priklopimo priloženi kabel. Na drugi strani tega kabla imamo različne priklope na televizor - od S-Video in VGA do komponentnega vmesnika in celo vmesnika SCART za starejše televizorje. V poplavi novih naprav večjih ločljivosti bi nam prišel prav tudi vmesnik HDMI, a žal ni na voljo. Prav tako smo pogrešali omrežni vmesnik, prek katerega bi napravo lahko priklopili v domače omrežje in jo tako uporabljali tudi kot omrežni strežnik (NAS strežnik). Tako bi lahko imeli napravo v dnevni sobi, filme pa bi nanjo pretočili prek omrežja, zdaj jo moramo namreč premikati od računalnika pa do televizorja.

Prav prijetno smo bili presenečeni nad vsemi podprtimi formati. Pri filmih so to AVI, ISO, DivX, Xvid in VOB, pri glasbi pa WMA, WAV, MP3, AAC, AC3 ter odprtokodni OGG Vorbis. Dobrodošla je tudi možnost ogleda slik, tako da lahko nekoliko nadomestimo prastari diaprojektor in prijatelje dolgočasimo z neštetimi slikami naših počitnic. Pri slikah je podprt le format JPEG, ki pa je tako ali tako privzeti format za skoraj vse digitalne fotoaparate, naprava pa brez težav prebavi slike katerihkoli ločljivosti. Pri filmih naprava podpira tudi podnapise, ti morajo biti v isti mapi kot film in z enakim naslovom (žal pa šumniki niso podprti).

Prva namestitev žal ni najlažja. Predvsem je nadležno vstavljanje diska, saj moramo z res tankim izvijačem seči v dve res majhni luknjici na spodnji strani, od tam pa sprostiti majhna plastična zatiča, ki držita zgornji pokrov. Ko je ta odprt, še odvijemo notranji okvir za disk, vanj privijemo najprej disk, nato pa vse skupaj pravilno orientirano privijemo nazaj v ohišje. Napravo najprej priključimo na računalnik in tam naredimo osnovno datotečno strukturo. Podprti datotečni sistemi so FAT32 (ki je sicer najširše podprt, a je največja možna velikost posamezne datoteke le 4 GB), NTFS in HFS+ (ki ga uporabljajo pri Applu, tudi na iPodih). Za večino uporabnikov bo najboljša izbira NTFS, tisti, ki uporabljamo Linux, pa raje posežemo po FAT32. Naprava zazna le prvo particijo na disku, tam ustvarimo štiri mape: Firmware, Music, Video in Photo, znotraj teh pa lahko ustvarimo poljubne podmape.

Ko ohišje priklopimo na televizor, izberemo pravilni kanal (večinoma A/V ali kaj podobnega) in zagledamo preprost menu. Po njem se premikamo ob pomoči priloženega daljinca (vanj moramo prej vstaviti priloženo baterijo), ki je nizek, lahek in zelo plastičen. Tipke na njem ne dajejo najboljšega občutka, vse skupaj deluje preveč igračkasto. Delovanje je tipično za vse daljince: pritiskamo tipke, dokler ne dobimo želenega rezultata. No, premikanja med slikami in po menujih ter nadzorovanja filmov se hitro naučimo.

Icy Box je odlična izbira za vse, ki imajo na domačem računalniku veliko zbirko filmov in bi si jih radi ogledali na navadnem televizorju. Ima pa tudi nekaj omejitev. Največji disk, ki ga še podpira, je 500 GB. Danes je to nekako zlata sredina računalniških diskov, kmalu pa bodo veliki okrog 1 TB že nekaj povsem običajnega. Omenimo lahko tudi majhen ventilator, ki zna biti v tihi sobi kar malce preglasen, čeprav ga večinoma preglasi zvok televizorja.

Icy Box IB-MP303S-B HDD Media Player

Kaj: Zunanje ohišje za disk z dodanim večpredstavnostnim predvajalnikom in možnostjo priklopa na televizor.

Izdeluje: Raidsonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 118 EUR.

Za: Preprosta raba, veliko podprtih formatov, deluje tudi s starejšimi televizorji.

Proti: Ni vmesnika HDMI, ni omrežnega vmesnika, težavna namestitev diska, največja velikost diska 500 GB.

Pogrešali smo omrežni vmesnik, prek katerega bi napravo lahko priklopili na domače omrežje in jo tako uporabljali tudi kot omrežni strežnik (NAS strežnik).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji