Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2015

Ko te zaslon očara

Samsungova serija telefonov Galaxy S je uspešnica že od prvega modela naprej, a ni mogoče spregledati, da se zanimanje za »Ske« z leti zmanjšuje, saj ljudje v novih modelih ne najdejo več revolucionarnih novosti. Morda bo to spremenil Galaxy S6 Edge, ki smo ga preizkusili tokrat.

Najprej osnove – nova zaobljena galaksija je lepa. Zelo! V resnici gre za prvi Samsungov telefonski izdelek, pri katerem je videti, da so v oblikovanje vložili veliko časa in denarja. Telefon je tanjši od predhodnika (meri le 7 mm) in ni več plastičen, temveč je tudi na zadnji strani oblečen v steklo (tako kot nekoč iPhone). K podobnosti z iPhonom pripomore še bela barva različice, ki smo jo imeli v rokah mi, in objektiv fotoaparata na zadnji strani, ki ni poravnan z zadnjo površino, temveč sega nekoliko ven. Slednje je moteče, če bi radi na telefon tipkali, ko ga imamo na mizi, saj se neprijetno zvrača. Podobna je tudi klasična sredinska tipka, ki se ji Samsung noče odpovedati in tokrat vsebuje »pravi« bralnik prstnih odtisov, po katerem ni treba podrsati, lahko se ga le dotaknemo. Ker tipka ni okrogla, prstnega odtisa pri učenju ne prepozna v prvem poskusu, temveč jih potrebuje okoli dvajset (pri iPhone potrebujemo vsaj pol manj).

Najlepši del izdelka pa je seveda zaobljen 5,1-palčni zaslon (»navadna« galaksija S6 bo imela ravnega) AMOLED ločljivosti 1440 × 2560 pik. Je zelo svetel, barve so žive, odzivnost pa trenutna. Zaobljen je na obeh straneh (preizkusni zajček za zaobljenost, model Galaxy Note 4 Edge, je zaobljen le na desni), kar ne moti pri pogledu od spredaj, prinaša pa nekaj dodatnih možnosti. Ko je telefon ugasnjen, nam na robu lahko prikazuje datum in uro (primerno, ko je položen na nočno omarico). Če rob podrsamo, se nam prikaže trak z novicami, vremensko napovedjo ali obvestili. Ob prižganem telefonu pa lahko s potegom od roba prikažemo trak z bližnjicami do ljudi, s katerimi največ komuniciramo. Zanimivo in zabavno, čeprav menimo, da bodo uporabniki te novosti bolj redko uporabljali, zaobljenost pa jim bo ostala simpatična.

Ko smo opravili z lepoto, se spomnimo še druge ključne odlike – S6 Edge je hiter, zelo! Telefon ima namreč 3 GB pomnilnika (no, 2,6 GB) in vrhunski 64-bitni, 8-jedrni procesor Exynos z jedroma A57 in A53. Tistim, ki jim to ne pove veliko, naj povemo, da se vsi programi odpirajo trenutno, prav tako ni opaziti prav nobenega zatikanja. To ne čudi, saj smo z njim postavili nov rekord v programu Geekbench 3. Le iPhone 6 je pri delu z enim samim jedrom še malenkost hitrejši. In pa tablica Nexus 9. Hiter je tudi fotoaparat (16 MP), ki omogoča tudi snemanje videa 4K.

Na S6 Edge teče Android 5.0 (Lollipop) s preobleko Touchwiz, priloženih pa je nekaj Microsoftovih programov (OneNote, OneDrive) in nekoliko manj Samsungovih programov s predlogo »S-«. Na voljo je hkratno delo z več programi (menimo sicer, da je to bolj koristno na tablicah) in seveda klasičnih Samsungovih dodatkov v obliki gest, potegov in nastavitev.

Samsung z novim modelom uvaja tudi nekaj sprememb v primerjavi s predhodnikom. Prvič, telefon ni več vodotesen (verjetno bi bil težko tako tanek in eleganten, če bi bil). Drugič, ne omogoča več razširitev v obliki kartic microSD. Samsung se je (tudi tu) raje podal po Applovi poti, kjer nam za model z več shrambe zaračunajo 100 evrov več.

Telefon bo naprodaj v začetku aprila, zato vam trenutno še ne moremo postreči s podatkom o ceni. Ve pa se, da je napovedana cena za ZDA 850 dolarjev za model s 32 GB shrambe in celih 1050 dolarjev za model s 128 GB. Brez davka, kar pomeni, da bodo evropske cene verjetno enake, le v evrih. Ste torej pripravljeni za telefon odšteti 1000 evrov?

Samsung Galaxy S6 Edge

Cena: še ni naprodaj, v ZDA predvidoma od 850 dolarjev naprej.

✓    Izreden zaslon AMOLED, ukrivljenost se mu lepo poda. Zaradi vrhunskega procesorja tudi izredna odzivnost.

✗    Visoka cena, zaradi zaobljenega tankega roba je telefon nekoliko težko pobrati z mize.

Video

O novem S6 Edge smo posneli tudi video prispevek. Lahko si ga ogledate na: www.monitor.si/s6

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji