Objavljeno: 29.8.2006 02:36 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Julij 2006

Ko potrebujemo prostor

Matrox je bil včasih nadvse pomemben na področju grafičnih kartic, a ga je razvoj zmogljivosti 3D, ki sta jih narekovala ATI in nVidia, ujel nepripravljenega. Nekaj časa so se še trudili in novinarje prepričevali, da so najboljši, potem pa so obupali. Kar zadeva pospeševanje 3D, drugače pa nikakor ne.

Usmerili so se namreč v razvoj grafičnih kartic, ki lahko krmilijo več monitorjev hkrati, in to že takrat, ko ni bilo ravno običajno, da imajo grafične kartice dva izhoda. Matroxov model QID LP, ki smo ga preizkusili tokrat, zmore krmiliti kar štiri. Ti sistemi se najbolje prodajajo na borze in v druge institucije, kjer je treba na zaslonu oz. več zaslonih prikazati kar največ informacij.

Ta kartica ima več različic, model z AGP vodilom, ki podpira, da nanjo namesto monitorja priključimo tudi televizijske sprejemnike, močnejša z več pomnilnika in priklopom na 64-bitno vodilo PCI in srednje zmogljiva z vodilom PCIe ali PCI 32bit, ki smo jo preizkusili mi.

Za priklop monitorjev je priložen poseben kabel, ki ga na eni strani priklopimo na vhod kartice, na drugi pa se razcepi na štiri priključke DVI. Če monitorji tega ne podpirajo, lahko uporabimo vmesnike za priključek VGA, ki so prav tako priloženi. Matroxova kartica podpira monitorje z največjo ločljivostjo 1600 x 1200, kar je več kot dovolj za normalno delo. Na našem preizkusu smo na kartico priklopili štiri 17-palčne monitorje LCD, vsakega z ločljivostjo 1280 x 1024, in jih postavili v vrsto drugega za drugim (4 x 1). Gonilnik omogoča, da monitorje postavimo tudi drugače, npr. dva spodaj in dva zgoraj, tako da dobimo kvadrat (2 x 2). Ko po vstavitvi kartice v prosto vodilo računalnik zaženemo, imamo na voljo dve različici gonilnikov. Prva (1.x) podpira prikaz namizja, raztegnjenega čez vse priključene monitorje, in možnost priklopa tv sprejemnikov v primeru kartice z AGP vodilom. Druga različica gonilnika (2.x) pa podpira poleg raztegnjenega namizja čez vse monitorje tudi ločeno namizje za vsak monitor posebej z možnostjo različnih ločljivosti, ne pa tudi možnosti priključitve tv sprejemnika. Obe različici omogočata kloniranje slike, tako da je na vseh priključenih monitorjih slika enaka. Po namestitvi gonilnikov lahko izbiramo, ali želimo nastavitve spreminjati v zaslonskih nastavitvah okolja Windows ali pa uporabiti grafični vmesnik gonilnikov. Slednji omogoča več nastavitev in ga je zato primerneje uporabljati, ker lahko s samimi Okni spreminjamo le ločljivost posameznih monitorjev in njihov vrstni red.

Kartica se je najbolje odrezala, ko je bilo namizje ločeno na vsakemu monitorju posebej. To dejansko pripomore k lažjemu delu, ko imamo odprtih več programov, ki jih hkrati uporabljamo. Poskusili smo tudi z delom v raztegnjenem namizju čez vse monitorje, pri čemer robovi monitorjev delo zelo otežujejo. Če nas to ne moti, lahko tako dobimo ločljivost 5120 x 1024.

Matrox QID LP PCIe

Kaj: Grafična kartica, ki podpira priklop do štirih monitorjev.

Izdeluje: Matrox, www matrox.com.

Prodaja: Quantum, www.quantum.si.

Cena: 152.500 tolarjev.

Za: Hkratno delo z največ štirimi monitorji.

Proti: Dvojni gonilniki, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji