Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2016

Kateri telefon kupiti – osebno mnenje

Kateri telefon kupiti – osebno mnenje

Za Monitor že od leta 2010 opisujem zabavno elektroniko. V tem času sem imel v rokah skorajda vse telefone, ki so naprodaj pri nas. Ko človek stopi v trgovino, že sama količina telefonov zmede in odločitev na prvi pogled ni lahka. V resnici pa je resnih izbir med telefoni malo.

Za začetek dve pomembni opozorili:

  • Priporočila so napisana maja 2016. Pri telefonih je napredek še vedno noro hiter, tako da bo tale zapis kmalu zastarel.
  • To so priporočila za tiste, ki bi radi dober telefon, ki bo deloval. Torej za tiste, ki se jim ne ljubi ubadati s svojimi telefoni (nameščati ROMe, menjati »launcherje«). Če znate karkoli od naštetega, tole ni za vas. Za preostalih 99 % ljudi pa so spodaj moja priporočila.

Apple

iPhone 6s je trenutno najboljši telefon, kar ga je mogoče kupiti. Apple že od začetka ve, kaj dela, in z iPhonom je nemogoče zgrešiti. Edini pomemben napotek ob nakupu je ta, da kupite takega, ki ima več kot 16 GB shrambe. Apple je letos izdal še iPhone SE, ki je manjši kot 6s, a so večji zasloni uporabnejši, SE ima premajhnega.

Neodvisni preizkusi, po katerih je Monitor znan, so vedno stvar kolektivnega dela. Kot avtor imam včasih za odtenek bolj neposredna in radikalna priporočila ...

Google

Če iz takega ali drugačnega razloga nočete Applovega izdelka in kupujete telefon, ki ga žene Googlov operacijski sistem Android, je edini, ki bi ga priporočil, Huawei Nexus 6P. 

Da je ta telefon izdelal Huawei, je nepomembno. Pomembnejša je oznaka Nexus, saj so to telefoni, ki jih razvija Google. To pomeni, da jih žene Android brez navlake. VSI DRUGI (HTC, Sony, Samsung, Huawei, LG) telefoni imajo preoblečen Android. Osrednja in najpomembnejša prednost golega Androida je ta, da telefon takoj dobi (varnostne) posodobitve. Preostali telefoni jih vedno dobijo z zamikom. Goli Android je tudi lepši in VELIKO bolj pregleden ter prijazen do uporabnika. Tega za preobleke izdelovalcev ne morem reči.

Tudi pri Nexusih velja, da se kupuje 32 GB ali več.

Hočem poceni telefon

Trenutno so v tej kategoriji štirje telefoni. Načeloma se tu vedno kupuje najmanjše zlo, tako da super poceni telefona ni. Najcenejši je HTC Desire 820. Zdaj že star telefon, ki je kljub temu dovolj dober in tako poceni, da dobite spodoben pametni telefon. Če Desire 820 ni na voljo, oziroma imate nekaj več denarja, sta dobra izbira  Samsung Galaxy A3 in A5, letnik 2016.5 Ti trije telefoni nikakor niso nadomestek za iPhone ali Nexus, a je z njimi mogoče preživeti. Da bo babica lahko odprla kakšen mail, ji kupite Microsoft Lumio 550.

To je to. Te telefone jaz vedno priporočam in naslednjič, ko me bo kdo vprašal, kaj naj si kupi, mu bom pokazal ta prispevek. Tu gre za moje osebne preference, ki temeljijo na izkušnjah. Če ti je [VSTAVI POLJUBEN TELEFON] bolj kul, ga le kupi. Sam že leta uporabljam Nexuse – trenutno imam Nexus 6P.

• • •

p.s. Kaj je narobe s Samsungom/Sonyem/LG/HTC/HUAWEI /VSTAVI ZNAMKO?? Če kupujete najdražje modele teh izdelovalcev, se težko resno opečete. Vmesnik je povsod grši in nadležnejši kot pri Nexusih. Lahko pa ga izboljšate, če si iz trgovine Play namestite Google Launcher in Googlov »dialer« oz. aplikacijo Telefon. Sicer pa sta zadnja dva Galaxyja strojno izjemna telefona z najboljšim zaslonom med konkurenco. Tudi Xperie Z so zame eni lepših telefonov na trgu, a mi lepota ne odtehta oblečenega Androida.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji