Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2014 | Teme: tablica

Kaplja v morje

Stanje med androidnimi tablicami nikoli ni bilo rožnato in poplava teh naprav stanja ne izboljšuje. Del nje je tudi Vonino Spirit QS.

Tablice moramo deliti v dve kategoriji in ta ločnica poteka med Applovimi izdelki in napravami, ki jih žene Googlov operacijski sistem Android. Slednji izdelki za prvimi še vedno zaostajajo po izbiri aplikacij, ki so narejene le za tablice. To mantro v opisih teh izdelkov ponavljamo že od samega začetka in danes drži enako kot nekdaj. Nekoliko lažje je manjšim androidnim tablicam, saj se na njih aplikacije, ki so bile narejene za telefone, lepo razporedijo po zaslonu. Google je svoja razbijalska orodja od samega začetka prilagodil tako, da so lahko razvijalci svoje aplikacije čim bolje pokazali na različnih zaslonih telefonov. Ko pa enkrat pridemo do desetpalčnih zaslonov, bi bilo treba nekatere aplikacije napisati na novo. Tako je, recimo, pri androidnih aplikacijah na večjih tablicah v uporabniškem vmesniku toliko praznega prostora ali beline, da program kar kliče po reorganizaciji vmesnika. Bolj uveljavljeni izdelovalci se trudijo Android prilagoditi tako, da ima na večjih tablicah več smisla. Samsung, recimo, goreče zagovarja uporabo svinčnika in večopravilnosti, saj skuša s tem večjim zaslonom vdihniti nekaj dodane vrednosti.

Manjši izdelovalci, kot je Vonino, nimajo zmožnosti, da bi sami razvijali dodatne funkcionalnosti. Tako na svoje tablice dajejo lahke androidne preobleke in skušajo izstopati s količino vhodov in izhodov. Spirit se tako pohvali z izhodom mikro HDMI in vhodom USB, ki se uporablja tudi za napajanje. Do zdaj smo bili pri takšnih tablicah vajeni, da so se napajale prek ločenega vhoda. Spirit ima še režo za kartico SIM, kar je ena redkih pozitivnih lastnosti te tablice.

Strojno gre za dokaj podhranjeno napravo, saj je 1,2 GHz in gigabajt pomnilnika malo in to se pri uporabniški izkušnji kaže v obliki zatikanja. Tudi grafična enota šepa in stežka riše vse, kar od nje zahteva 9,7-palčni zaslon IPS. Ta razočara z nizko ločljivostjo 1024 × 768 in krvavenjem svetlobe ob robovih.

Vonino Spirit QS je še ena od tablic, ki so bile impresivne na začetku večjih androidnih naprav. V času Nexusa 7 in najnovejših iPadov pa androidnemu ekosistemu delajo škodo. Za kaj več kot gledanje YouTuba Vovino ni primeren in še za to se najdejo boljše alternative.

Vonino Spirit QS

Prodaja: Bonajo, d.o.o.

Cena: 240 EUR.

✓    Reža za kartico SIM.

✗    Strojna podhranjenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji