Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Marec 2020

Kako shraniti medijske spletne vsebine?

Internet je poln video in avdio vsebin, namenjenih le tokovnemu predvajanju. Nemalokrat si vseeno želimo katero od njih shraniti v svoj računalnik. Katero programsko opremo potrebujemo in koliko stane? Kako shranimo vsebine hierarhično urejenih spletnih strani?

Prenos vsebine posamezne spletne strani v računalnik že dolgo omogočajo (skoraj) vsi spletni brskalniki. A vsebinsko povezne spletne strani prenašamo le tako, da ročno shranimo vsako posebej. Prenos ni vedno uspešen, saj spletne strani pogosto prikazujejo tudi večpredstavne vsebine s povezanih spletnih strani, ki jih spletni brskalniki ne znajo prenesti. Večina spletnih vsebin je namenjena zgolj ogledu, zato imajo novi spletni brskalniki z vsako naslednjo različico vgrajenih manj možnosti za njihovo shranjevanje. Za shranjevanje večpredstavnih vsebin moramo v spletne brskalnike pogosto namestiti dodatne vtične module, ki pa v zadnjem času pogosto ne omogočajo več shranjevanja s priljubljenih večpredstavnih spletnih portalov, kot je Youtube. Da bi bilo vsebine čim težje kopirati, si prizadeva tudi vse več lastnikov spletnih portalov, ki si želijo čim večjo obiskanost in več prihodkov od predvajanja oglasnih vsebin.

Brez posebnega programskega orodja lahko kopiramo samo povezavo na video na Youtubu.

Pri zajemu večpredstavnih vsebin si moramo zato pomagati s posebnimi orodji, v katerih izvedemo podrobno nastavitev prenosov, ki ji sledi samodejno nalaganje vsebin z internetnih strežnikov. Nekatera orodja namesto takojšnjega prenosa vsebin naprej na podlagi naših izbir samodejno ustvarijo seznam(e) datotek za prenos, nato pa lahko s seznama izberemo vsebine, ki jih želimo prenesti.

Vendar najpogosteje želimo zajeti le tokovni video in avdio, kot so posnetki televizijskih oddaj, v katerih nastopajo naši sorodniki, znanci ali prijatelji. To ni vedno enostavno, saj ima večina orodij za kopiranje vgrajeno programsko varovalko z obvestilom, da vsebine ni mogoče more kopirati, ker bi bilo za to treba zaobiti tehnične ukrepe, ki jih izvaja strežnik ponudnika večpredstavnih vsebin za preprečevanje kopiranja.

Spletne vsebine pogosto kopiramo tudi zato, ker mnoge po več letih izginejo z interneta, še pogosteje pa jih moramo v prenovljenih spletnih portalih ponovno iskati, saj stare povezave ne delujejo več. Možnost shranjevanja spletnih vsebin pride prav tudi prenekateremu programerju, saj so številni referenčni priročniki za uporabo (predvsem zastonjskih) programskih knjižnic na voljo le prek spleta.

Pozor, oglaševalska programska oprema!

Pred namestitvijo orodja za kopiranje spletnih vsebin je dobro preveriti, ali ta vsebuje oglaševalsko programsko opremo (angl. adware), ki lahko postne nadležna pri vsakdanjem delu z računalnikom. Nekatera orodja vsebujejo le nalagalnike oglaševalske programske opreme, druga pa se povežejo s strežnikom razvijalca in mu posredujejo občutljive podatke. K sreči je večina orodij za prenos spletnih vsebin brez potencialno neželene programske opreme, a moramo pri nekaterih za različico brez predvajalnika spletnih oglasov plačati.

Kopiranje spletnih vsebin

Kljub na videz pestri izbiri programskih orodij za prenos (večpredstavnih) vsebin s spleta so le nekatera med njimi zares uporabna, saj si gostiteljski portali video in avdio vsebin kot tudi lastniki spletnih vsebin (od katerih mnogi dobro zaslužijo s predvajanjem oglasov) prizadevajo, da teh ne bi bilo mogoče kopirati. Še posebej velja izpostaviti velike ponudnike hrambe javno dostopnih večpredstavnih vsebin, ki so proizvajalce priljubljenih programskih orodij za shranjevanje spletnih vsebin prisilili k umiku podpore za shranjevanje tokovnega videa in avdia z njihovih portalov.

Ne preseneča, da je zato med še delujočimi programskimi orodji veliko odprtokodnih, pri katerih lahko popravke delajo vsi zainteresirani programerji, ki postopno odkrijejo nove načine za prenos spletnih vsebin. Plačljiva programska orodja so vseeno pogosto v prednosti pri drugih funkcionalnostih.

Podpora operacijskim sistemom, brskalnikom in komunikacijskih protokolom

Večina programskih orodij za kopiranje spletnih vsebin deluje pod novejšimi različicami operacijskega sistema Windows in niso neposredno odvisna od nameščenih spletnih brskalnikov; čeprav si lahko njihovo uporabo poenostavimo z ustreznimi vtičniki, s katerimi lažje zaženemo predvsem prenose avdio in video vsebin, ki jih želimo shraniti v svoj računalnik. Po drugi stani, denimo, orodje DownThemAll! zahteva, da imamo nameščenega vsaj enega od brskalnikov Google Chrom, Firefox ali Opera.

Urejevalnik prenesenih datotek v orodju DownThemAll!

Podpora orodij za prenos spletnih vsebin za Linux in Mac OS X je precej skromnejša, čeprav, denimo, priljubljeni Folx, deluje le pod Mac OS X. Po drugi strani so nekatera orodja, kot so 4K Video Downloader, DownThemAll!, Free Studio, JDownloader in KGet na voljo za vse tri operacijske sisteme. Pri tem opozorimo še na to, da JDownloaderja ne moremo namestiti, če nismo povezani z internetom, saj je na voljo samo program za namestitev s spleta (angl. webinstaller), pa še pri tem moramo paziti, da ga prenesemo z uradne spletne strani, saj nekateri ponudniki namestitvenih datotek dodajajo tudi svoje namestitvene programe, ki jih protivirusni programski paket pogosto upravičeno zazna kot potencialno nevarnost za vdor oglaševalske ali vohunske programske opreme v naš računalnik.

Še zanimiveje je, ko se lotimo analize podprtih spletnih protokolov za prenos spletnih vsebin v posameznih orodjih. Skoraj vsa poznajo protokole HTTP, HTTPS in FTP, s katerimi lahko prenašamo običajne spletne vsebine, denimo vsebino tekstovno in slikovno spletne strani ter video in avdio vsebine, zatakne pa se pri podpori SFTP (varni FTP, angl. secured FTP), MMS, RTSP, Metalink, MagnetLink, Podcast, RTMP, BitTorrent in eDonkey, ki jih podpirajo le redki. Kljub temu nepodprti protokoli pogosto niso ključni za prenos večine vsebin, saj jih lahko prenesemo tudi z drugimi orodji.

Programska orodja

Ko razmišljamo o najprimernejšem programskem orodju za prenos spletnih vsebin, je prav, da prej preučimo glavne funkcionalnosti tovrstnih orodij, med katerimi so možnost integracije s spletnim brskalnikom, možnost obnove prenosa podatkov po prekinitvi in ponovni vzpostavitvi dostopa do spletnega strežnika, pospeševanje prenosa podatkov, podpora za več prenosov hierarhično urejenih spletnih strani hkrati, iskanje zrcalnih strežnikov za daljše spletne vsebine, kot so programske datoteke ter video in avdio, uporaba klasičnih modemov za občasni prenos podatkov, kategorizacija prenesenih datotek, uvažanje spletnih kolačkov, omejevanje hitrosti prenosa podatkov, brskanje po datotekah v prenosu in prenesenih datotekah, pregledovalnik vsebine strnjenih datotek (npr. tipa *.ZIP), urnik zajemanja spletnih vsebin, preverjanje kontrolnih vsot itn.

Med orodja z vgrajenimi vsemi naštetimi lastnostmi uvrščamo, na primer, BitComet, Free Download Manager, GetRight, Internet Download Accelerator, medtem ko, denimo, Shareaza ne zna shraniti kolačkov, KGet pa ne omogoča predogleda strnjenih datotek. A dostikrat je pomembneje, da programsko orodje kakovostno podpira osnovne funkcionalnosti za prenos datotek in zna pravilno poiskati vse povezane spletne strani ter spletne vsebine v njih.

Priljubljena orodja

Čeprav HTTrack (github.com/xroche/httrack) ni več med najbolj priljubljenimi odprtokodnimi orodji za prenos vsebin spletnih strani niti nima kdo ve kako prijaznega okenskega uporabniškega vmesnika, je vseeno eno izmed najboljših tovrstnih orodij. Četudi ne omogoča prenosa spletnih video in avdio vsebin, se pri kopiranju vsebine hierarhično povezanih spletnih strani odreže bolje kot številne novejša programska orodja z lepo oblikovanimi grafičnimi vmesniki.

4K Video Download (www.4kdownload.com) je skupek programskih orodij za različne strojne in programske osnove, ki omogočajo prenos videa in avdia s svetovnih spletnih portalov, kot so Youtube, Facebook in Vimeo. Medtem ko 4K Video Downloader omogoča prenos videa, avdia, podnapisov in seznamov predvajanja, je 4K Stogram namenjen izdelavi varnostnih kopij slik na Instagramu, 4K Slideshow Maker omogoča izdelavo in objavo predstavitev z možnostjo detekcije obrazov, 4K Video to MP3 pa je pretvornik videa v format MP3. Orodja so zasnovana na odprtokodnih programskih knjižnicah in programskih okvirih, saj je bila tretja različica tega popularnega programskega orodja še odprtokodna. Tudi peta različica 4K Video Downloada je zastonj, vendar moramo dodatne funkcionalnosti plačati.

BiComet (prenos je mogoč le prek omrežja P2P prek torrenta proizvajalca) je večnitno hibridno programsko orodje s podporo velikemu številu protokolov, krati pa omogoča tudi delitev datotek z drugimi uporabniki spleta s protokolom P2P. Uporablja v Microsoft Windows vgrajeni aplikacijski programski vmesnik Internet Explorerja, da prikaže okno brskalnika, v katerem lahko poiščemo bitne tokove za prenos podatkov. Omogoča tudi delitev datotek prek omrežja P2P, BitTorrent. Opcijsko lahko namestimo tudi sledilnik bitnih tokov, mogoče pa je tudi predogledno predvajanje bitnih tokov, pri čemer se najprej prenesejo začetni deli videa in ga lahko začnemo gledati, še preden je naložen v celoti.

DownloadStudio (www.conceiva.com/products/downloadstudio) lahko shrani spletne strani, video in avdio tokove, prenese vso vsebino s strežnikov FTP in samodejno ustvari strnjene datoteke z zajetimi vsebinami. Omogoča tudi predhodno pregledovanje strukture vsebin strežnikov HTTP(S) in FTP ter večkratne prekinitve in nadaljevanja prenosa spletnih vsebin. Leta 2004 je prejel PC Magazinovo nagrado kot najboljše programsko orodje za shranjevanje spletnih vsebin, kasneje istega leta pa še kot najboljše programsko orodje za shranjevanje tokovnega avdia. Zna dobro sodelovati s skoraj vsemi spletnimi brskalniki, kot so Internet Explorer, Google Chrome in Mozilla Firefox.

DownThemAll! (www.downthemall.org) je zastonjska razširitev za spletne brskalnike, ki omogoča tudi upravljanje prenosov datotek s spletnimi vsebinami. Ponaša se z zmožnostjo prenosa delov posamezne datoteke iz več sej na osnovnem spletnem strežniku ali na zrcalnih strežnikih ter s ponovnim združevanjem delov datoteke v celoto, kar navadno nekajkrat pohitri njen prenos. Zmore tudi nadaljevati prekinjene prenose, a vseeno ne deluje tudi kot samostojna aplikacija kakor večina tovrstnih orodij.

Prenos videa s spletne strani s Free Download Managerjem.

Free Download Manager (freedownloadmanager.org) je bil v začetku lastniško programsko orodje, od različice 2.5 do 3.9.7 je bil zastonjski in odprtokoden, z različico 5.0 in naprej pa izvorna koda ponovno ni na voljo.

Grafični vmesnik ima veliko zavihkov, ki omogočajo enostavno razporejanje zajetih spletnih vsebin in dostop do različnih nastavitev. Pregledni seznam datotek v prenosu prikazuje tudi količino prenesenih podatkov vsake spletne vsebine. Mogoče je tudi shranjevanje velikih količin podatkov (npr. videa) v več datotek. Nastavljamo tudi največjo hitrost prenosa podatkov, s čimer preprečimo, da bi oddaljeni strežnik zaznal robotizirani prenos podatkov. Zdi se, da so programsko opremo lastniki za krajše obdobje naredili odprtokodno, da bi omogočili sodelovanje in dopolnitve ljubiteljskih programerjev, nato pa so orodje ponovno komercializirali. Free Download Manager je leta 2007 dobil tudi zlato nagrado revije Webuser.

Folx (mac.eltima.com/download-manager.html) je namenjen izključno uporabnikom Mac OS X z vtičnikom FlashGot, s katerim ga lahko integriramo v brskalnike Google Chrome, Safari in Mozilla Firefox. Prenos spletnih vsebin sprožimo iz omenjenih brskalnikov ali pa neposredno iz orodja. Omogoča tudi nadaljevanje prekinjenih prenosov, hkratne prenose več datotek in delitev prenosov na več programskih niti, kar jih znatno pohitri. Mogoče je določiti tudi prednostni vrstni red prenosov.

Prenos hierarhično povezanih spletnih strani z Internet Download Acceleratorjem.

Internet Download Accelerator (www.westbyte.com/ida) je orodje za shranjevanje spletnih vsebin za operacijski sistem Microsoft Windows. Podpira vse popularne spletne brskalnike in omogoča shranjevanje video tokov tudi s spletnih portalov, kot je Youtube. Uporabljamo ga lahko tudi kot samostojno orodje, tako da v pogovorno okno ročno prekopirano naslov URL. Omogoča tudi oglede vsebin strnjenih datotek ZIP in RAR.

Internet Download Manager (www.internetdownloadmanager.com) je prav tako na voljo samo za operacijski sistem Microsoft Windows. Izrabiti zna vso razpoložljivo pasovno širino domačega internetnega priključka in prenosnih poti na internetu, pri čemer lahko pripravimo celo urnik kopiranja spletnih vsebin, ki se izvede v času, ko so oddaljeni strežniki bolj dostopni. Orodje zna tudi nadaljevati prekinjene prenose in omogoča uporabo posredniških (angl. proxy) strežnikov za dostop do interneta, denimo v požarnem zidu, ter protokole FTP, HTTP(S) in MMS. Procesira lahko avdio tokove z zapisom MP3 in video tokove z zapisom MPEG. Sodeluje tudi z vrsto priljubljenih spletnih brskalnikov.

Go!Zilla (www.gozilla.com) je lastniško programsko orodje za operacijski sistem Windows, katerega prvo različico je že davnega leta 1995 razvil Aaron Ostler, vendar jo je štiri leta kasneje kupilo podjetje Radiate. Prve različice programskega orodja so imele vgrajene podporo za predvajanje oglasov, leta 2008 pa je orodje prešlo pod okrilje Headlight Softwara in postalo plačljivo. Zastonj ga lahko uporabljamo le v preizkusnem obdobju. Omenimo še, da si je leta 2000 Go!Zilla na PC Magazinovem testu prislužila nagrado za najboljše programsko orodje z zastonjsko namestitvijo in zastonjskim preizkusnim obdobjem (angl. shareware).

JDownloader (www.jdownloader.org) je napisan v programskem jeziku Java, kar mu omogoča samodejni prenos skupin datotek z gostiteljskih spletnih portalov, ki delujejo po principu enega klika. Nekateri deli programske kode JDownloaderja so celo odprtokodni. Njegov razvoj je bil buren, saj so se leta 2012 uporabniki pritoževali nad neželenimi namestitvami oglaševalske programske opreme v sklopu namestitve JDownloaderja, leta 2013 pa so morali njegovi tvorci v skladu z nemško zakonodajo umakniti načrtovano novo različico, ki bi omogočala kopiranje videa iz avtorsko in tehnično zaščitenih video ter avdio tokov. Kakorkoli, že leta 2011 je dobil tudi svojega naslednika, JDownloader 2, še vedno pa lahko z različnih programerskih forumov prenesemo tudi staro različico. Sicer pa gre za zmogljivo in priljubljeno programsko orodje s širokom naborom funkcionalnosti.

MLDonkey (sourceforge.net/projects/mldonkey) je odprtokodna večprotokolna aplikacija, ki deluje kot storitveni strežnik pod operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X, Linux in MorphOS. Kot uporabniški vmesnik lahko uporabimo v operacijski sistem vgrajene aplikacije, ki podpirajo protokole HTTP in telnet, ali pa namenske odjemalske aplikacije. Programski paket je napisan v eksotičnem programskem jeziku OCaml z nekaj programske kode v jeziku C in celo v zbirniku, izvorna programska koda pa ima licenco GPL. MLDonkey zna hkrati prenašati podatkovne tokove (npr. video in avdio) z različnimi protokoli in jih celo eksperimentalno združevati, kadar prenašajo del iste vsebine. Za uporabnika je prednost MLDonkey v tem, da deluje kot odzadnja storitev, zaradi česar ni potrebno, da bi imeli med njenim delovanjem na zaslonu ves čas odrto aplikacijsko okno. Do MLDonkeyja lahko dostopamo tudi iz drugih računalnikov v krajevnem ethernetnem omrežju.

Shareaza (svn.code.sf.net/p/shareaza/code) deluje v operacijskemu sistemu Windows in podpira omrežne protokole Gnutella, Gnutella2 (G2), eDonkey, BitTorrent, FTP in HTTP(S) ter razume spletne povezave tipov magnet link in ed2k link. Omrežje G2 uporablja za iskanje tokovnih povezav (angl. torrent links) v omrežjih P2P. Uporabniški vmesnik je preveden v 30 jezikov, kot zastonjsko aplikacijo, ki jo je razvil Michael Stokes, pa jo vzdržuje skupina programerjev prostovoljcev. Izvorna koda ima licenco GPL, sicer pa aplikacija ne namesti nobene oglaševalske programske opreme, ne prikazuje oglasov in ne ponuja plačljivih nadgradenj. Omogoča uporabo vtičnikov, od katerih večina omogoča pravilno interpretacijo metapodatkov, ki jih orodje zajame s spletnimi vsebinami v različnih zapisih. Veliko vtičnikov je priloženih že v osnovni strnjeni namestitveni datoteki, ostale pa lahko prenesemo z interneta. Po drugi stani Shareaza vključuje tudi osnovni varnostni filter za onemogočanje prenosa podatkov s spletnih strani z neželeno vsebino, denimo s spletnih strani za odrasle.

Kako posneti zaslonsko sliko?

Čeprav je prenos digitalnih (večpredstavnih) vsebin brez ponovnega vzorčenja vsekakor veliko boljša in enostavnejša možnost, je brez ustrezne programske opreme pogosto mogoče le snemanje slike zaslona in ponovno shranjevanje v digitalni obliki. Najenostavneje je, če video predvajamo na računalniku z analognim (S-VIDEO) ali digitalnim izhodom (HDMI) za TV, nato pa isti video posnamemo nazaj s kartico za zajemanje videa v drugem računalniku. Zaslon sicer lahko posnamemo tudi s kamero ali fotoaparatom, ki omogoča snemanje videa, vendar bo kakovost posnetkov slaba.

Za snemanje videa vsega prikazanega na zaslonu lahko uporabimo tudi programska orodja, kot je Camtasia Studio, vendar moramo pogosto prej v grafični kartici izklopiti neposredno predvajanje v video pomnilnik oziroma zagotoviti predvajanje brez vmesnega shranjevanja. V nasprotnem programska orodja na mestu predvajanja videa zajamejo zgolj enobarvno polje. Pomagamo si lahko tudi s snemanjem videa v navideznem računalniku, vendar mora ta omogočati podporo za snemanje zvoka.

Kaj se izplača in kaj ne?

V zadnjem času se je zaradi nacionalnih zakonodaj številnih držav za zaščito avtorskih pravic video, avdio, slikovnih in tekstovnih vsebin oblikovala jasna ločnica med vsebinami, ki jih je dovoljeno kopirati, in tistimi, ko so tehnično zavarovane proti temu. Avtorji in lastniki obstoječih programskih orodij za shranjevanje spletnih vsebin so se morali v dobršni meri podrediti zakonodajnim zahtevam in v svojih aplikacijah onemogočiti nedovoljeno kopiranje. Zato ne smemo biti presenečeni, če bomo hoteli z najboljšim (plačljivim) programskim orodjem iz določene spletne strani potegniti video, a bomo namesto tega dobili le obvestilo o zakonski prepovedi kopiranja, ker je lastnik uporabil tehnične ukrepe za preprečitev kopiranja, ki jih programski paket za shranjevanje spletnih vsebin ne sme zaobiti. Cene večine plačljivih programskih orodij znašajo nekaj 10 USD, med ponudniki boljših orodij pa so tudi taki, ki zahtevajo plačevanje letne ali mesečne naročnine.

Nekatera orodja shranijo video brez nadležnega vodnega tiska zgolj s plačljivo različico.

Zato razveseljuje, da je za shranjevanje spletnih vsebin še vedno na voljo precej zastonjske odprtokodne programske opreme, ki jo lahko izkušen programer z nekaj truda in brskanja po raznih programerskih forumih povsem prilagodi svojim željam in potrebam. Pred nakupom (drage) profesionalne programske za shranjevanje spletnih vsebin, predvsem videa in avdia, pa velja zato dobro premisliti tudi o alternativnih tehničnih rešitvah za shranjevanje zaslonske slike. A o tem več kdaj drugič …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji