Objavljeno: 28.3.2008 08:53 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2008

Kako s telefonom do javnih imenikov

Prav vsi ročni računalniki in pametni telefoni se razumejo z Outlookom in/ali strežnikom Exchange, vendar zelo redki podpirajo tudi sinhronizacijo javnih imenikov (Public folders), ki jih je v podjetjih ponavadi kar nekaj. Pomaga Folder mirror, majhen programček, ki si ga namestimo v računalnik.

Kupili ste najnovejši pametni telefon, ga povezali s svojim Outlookom in/ali strežnikom Exchange in že uživate, ko imate koledar, imenik, zapiske in opravila na voljo tudi na poti. Kaj kmalu pa se spomnite, da imate v podjetju dostop do množice skupnih imenikov, zapiskov, opravil in predvsem koledarjev, ki so shranjeni v Exchangeovih javnih mapah. A teh na pametnem telefonu seveda ne vidite. Odvisno od uporabnika, toda tak scenarij lahko včasih meji na hudo žalost.

Tudi pri meni je, ko sem začel uporabljati Blackberry. Kar naenkrat sem imel težave s pošiljanjem elektronske pošte poslovnim partnerjem, saj njihovih naslovov (prek tisoč ji je) nimam shranjenih v lastnem, krajevnem imeniku (logično, saj imenik uporabljajo tudi drugi). Rešitev bi bila sicer kopiranje imenika v lokalno različico, vendar to povleče za seboj kup težav, ne nazadnje tudi (ne)osveženost imenika. Enako sem bil razočaran, ko v mobilnem koledarju nisem videl skupnih dogodkov (npr. vabil na tiskovne konference), ki jih v "pravem" Outlooku na računalniku sicer vidim.

Rešitev? Folder Mirror podjetja Chapura. Izdelovalec je sicer na mobilnem področju zelo znan, med drugim je avtor sinhronizacijskega programa Pocket Mirror, ki ga je Palm prilagal vsem milijonom svojih prodanih ročnih računalnikov (in to v časih, ko so še prodajali milijone). Izkušnje so dobro unovčili tudi pri Folder Mirrorju. Program, ki ga namestimo v osebni računalnik (in ne v strežnik), ki je stalno povezan z Exchangeom, je namreč majhen, preprost in učinkovit. Izpiše vse javne imenike, do katerih imamo dostop prek Outlooka, in nam omogoči, da jih "odkljukamo". S tem postanejo podatki iz njih vidni v programih na našem pametnem telefonu. Ali pa na ročnem računalniku, saj program podpira vse pametne telefone in ročne računalnike - Windows Mobile, Symbian, Blackberry, iPhone itd. Pri Blackberryju, ki take podatke prek strežnika (Blackberry Enterprise Server) sinhronizira prek mobilnega omrežja, se seveda tudi javni imeniki preslikujejo enako. Podatki iz "koledarskih" imenikov se pojavijo v osebnem koledarju, podatki iz "opravilnih" imenikov v osebnih opravilih in podobno.

Zelo preprosto in zelo uporabno. Z majhno opombo. Na voljo je namreč tudi stikalo, ali naj bo povezava obojesmerna ali ne. V prvem primeru lahko podatke v javnih mapah spreminjamo tudi na pametnem telefonu, sicer pa ne. Izkušnje zgoraj podpisanega kažejo na to, da se je vendarle smiselno omejiti na "read only". Če se zgodi napaka pri sinhronizaciji, lahko v nasprotnem primeru povzročimo precejšnjo škodo - Folder Mirror namreč včasih tudi "crkne". Ko je nazadnje to naredil pri meni, se je zaradi napak pri sinhronizaciji Exchange odločil, da bo pobrisal vse podatke v skupnem koledarju, v katerem v podjetju vodimo dopuste in odsotnosti. In kar naenkrat smo imeli zaposleni na voljo nekaj dodatnega dopusta. Res pa je, da sem tik pred koncem redakcije od izdelovalca dobil sporočilo, da so v najnovejši podrazličici (2.0.7) odpravili natanko to napako ...

Folder Mirror

Kaj: Program za sinhronizacijo Exchangeovih javnih imenikov.

Izdeluje: Chapura, www.chapura.com.

Cena: 30 EUR.

Za: Enostavna namestitev, učinkovito delovanje.

Proti: Občasna nestabilnost.

folder mirror.jpg

Uporabniški vmesnik je preprost, oziroma ga skorajda ni. Program kljub temu deluje, kot je treba.

Izkušnje zgoraj podpisanega kažejo na to, da se je vendarle smiselno omejiti na "read only". Če se zgodi napaka pri sinhronizaciji, lahko v nasprotnem primeru povzročimo precejšnjo škodo - Folder Mirror namreč včasih tudi "crkne".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji