Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2018

Kako postati pravi kriptotrgovec?

Kriptovalute so v začetku leta 2018 strmoglavile. Padec nas ni prestrašil, zato vztrajamo, da je prihodnost z njimi svetla. Medtem ko čakamo na nov meteorski vzpon njihove vrednosti, denar služimo z dnevnim trgovanjem.

Trgovanje s kriptovalutami se v osnovi ne razlikuje od mešetarjenja z delnicami, denarnimi enotami in drugimi dobrinami. Spočetka privlačen digitalni kovanec kupimo in čakamo, da mu zraste vrednost. Kljub verjetnemu uspehu, kriptovalute so v preteklih letih praviloma povečevale vrednost, si kmalu zaželimo več. Med kupovanjem in prodajanjem se v nekem trenutku vsakdo zave, da precej denarja leži v tako imenovanem dnevnem trgovanju.

Informiranost je pri trgovanju s kriptovalutami pomembna, a še zdaleč ne ključna za uspeh.

Večina samozvanih strokovnjakov zagovarja tezo, da je uspešno dnevno trgovanje odvisno predvsem od informiranosti. Tako mišljenje je napačno. Resda nam hitra informacija v pravem trenutku daje določeno prednost, a na dolgoročen uspeh kljub vsemu bolj vplivajo disciplina, želja in zmožnost izvajanja izbrane strategije, dokler je ne izpilimo do popolnosti. Vaja dela mojstra, zato bo vsakdanje ponavljanje začrtanega pristopa v najrazličnejših tržnih razmerah trgovca opremilo z zmožnostjo prilagajanja, ki bo izničila negativen učinek zunanjih vplivov. Pri dnevnem trgovanju je na preizkušnji predvsem naša volja, ključnega pomena je, da vzdržimo pritisk, ko izbrana strategija v danem trenutku ne prinaša uspeha. Le prava psihična pripravljenost bo obrodila sadove. Zlato pravilo pravi, da je tudi najboljša strategija v rokah omahljivca obsojena na propad.

Mentalni pogoji

Glavno orožje dobrega dnevnega trgovca je potrpljenje. Čakanje na zastavljeno ceno je lahko včasih precej mučno, pomembno je, da ostanemo trdni in sledimo začrtani poti. Ko ni pravih priložnosti, ne delamo neumnosti. Četudi račun raste počasi, je bolje, kot da bi hitro padal. Izvajanje zastavljene strategije in trgovalnega načrta zahteva trdo disciplino. Ob zmotnem predvidevanju je pomembno, da znamo prenesti izgube. Ko se vrednost obrne v napačno smer, transakcijo nemudoma končamo. Čakanje, da se padajoča kriptovaluta poda spet proti vrhu, nam prinese več hudega kot dobrega. Dnevno trgovanje s kriptovalutami ni lahko. Več zaporednih izgub porodi dvom o uspešnosti izbrane strategije. Trdnost značaja je na preizkušnji.

Rdeči dnevi, ko kriptovalute, ki jih imamo, vztrajno padajo, bodo temeljito preizkusili trdnost našega značaja in nas silili v spremembo zastavljenega načrta. Ne pustimo se jim!

Vztrajanje pri načrtu je vedno boljše kot vsakodnevno preizkušanje novega. Lepa primerjava je igranje tenisa na steno, kjer se igralcu žoga vedno na isti način vrne. Podobno se godi dnevnemu trgovcu začetniku: osredotoči se na žogo in pričakuje, da jo bo stena vrnila na pričakovano mesto. Ker trg s kriptovalutami ni enak steni, temveč se nenehno spreminja in živi svoje življenje, se mora igralec oziroma trgovec prilagajati. Dober igralec tenisa postanemo, ko igramo z živimi nasprotniki. Vsak tekmec igra drugače, je nepredvidljiv tako pri gibanju kot po moči udarca. Enako velja pri trgovanju s kriptovalutami: zgolj dobra strategija ne prinaša uspeha, odličen forehand še ne pomeni zmage. Ključno je prilagajanje načrta danim razmeram. Slednje se nenehno spreminjajo in nas silijo v spreminjanje načrta. Navadno se izvede sprememba, ko se nam zmaga že prikrade v zavest. Medtem ko prisluženi denar v mislih začne kopneti, je težko ostati zbran. Važno je, da smo na spremembe pripravljeni in nas nič ne preseneti. Prej ali slej bo nasprotnik odnehal, mi pa bomo ponosno dvignili težko prisluženi pokal. Kot pri športu je zmagovanje droga, kjer si iz dneva v dan želimo novih zmag. Željo skrbno pestujemo in iz nje črpamo navdih.

Usoda dnevnega trgovca je v njegovih rokah. Neodvisnost se zrcali tako v napakah kot pravih potezah, kjer na naše ravnanje ne more nihče vplivati. Trg nam vsak dan ponudi nešteto možnosti, na nas je, da jih izkoristimo, če si tega želimo. V napačnih rokah je ta svoboda lahko pogubna. Neodvisnost prinaša s sabo veliko odgovornost. Če bomo za neuspeh krivili druge, nam bo cilj za vedno ostal nedosegljiv. Napake se pripetijo še tako izkušenemu dnevnemu trgovcu, važno je, da se iz svojih nekaj naučimo in prav zaradi njih postanemo boljši.

Priprava

Priprava na trgovanje zajema psihično in fizično opremljenost na dogodke, ki sledijo. Fizično bomo za trgovanje potrebovali denar, poleg začetnega vložka še sredstva za provizije. Ker uspeh ne pride čez noč, potrebujemo za življenje tudi finance. Če imamo službo, jo vsekakor zadržimo, vsaj dokler se ne začnejo kazati prvi spodbudni rezultati. V nasprotnem primeru velja začeti s prihranki, ki nam bodo pokrili vsaj šest mesecev računov in drugih vsakdanjih stroškov. Vsakdo se mora zavedati, da ni poroštva za uspeh, denar, ki ga v kriptovalute vložimo, lahko hitro skopni.

Uspešno trgovanje s kriptovalutami je sicer odvisno od uspešnih kupčij, a nam te ne pomenijo veliko, če si ne postavimo realnih meja. Ob vsaki transakciji nujno nastavimo mejo, kjer se ob morebitni izgubi dokončno ustavimo.

Pri psihičnem vidiku priprave na trgovanje in med samim kupčevanjem s kriptovalutami disciplino najlaže vzdržujemo, če se držimo vnaprej določenih pravil. Čeprav si jih določimo sami, se med njimi največkrat znajde osem zlatih korakov. Prvi pravi, da moramo za vsako kupčijo imeti razlog. Nakup ali prodajo opravimo le, če točno vemo, zakaj. Na razlog se nanaša tudi drugo pravilo, ki se dotika meja posamezne kupčije. Ni dovolj, da vemo, zakaj smo se spustili v posel, nujno moramo vedeti, s kakšnim dobičkom se bomo zadovoljili, oziroma kdaj bomo ustavili izgubo ob morebitnem padanju vrednosti. Največja nevarnost preti trgovcu, ki se zaljubi v kriptovaluto in je vanjo tako prepričan, da ob očitnem padcu ne izgubi upanja v njeno vnovično vstajenje.

Tretje pravilo nas svari pred strahom, da bi zamudili priložnost. Ko kriptovaluta ponori in v zgolj nekaj urah domala podvoji vrednost ali še več, je težko ostati hladen in ne skočiti na mimo drveči vlak. Čeprav vemo, da velja kriptovalute kupovati, ko padajo, in prodajati, ko rastejo, nas praksa vedno postavi pred težke preizkušnje. Nujno je ostati priseben in zavestno izpustiti priložnost, saj v paketu z njo vedno pride tudi prežeča nevarnost. Uspešnejši dnevni trgovci s kriptovalutami se digitalnih kovancev z dvajsetodstotno rastjo in več izogibajo kot hudič križa.

Nadalje se ravnamo po oceni tveganja. Nikoli, ampak res nikoli ne čakamo na vrh rasti ali dno padca, temveč se zadovoljimo z rahlimi premiki, ki nam bodo na dolgi rok prinesli zaslužen uspeh. Pri trgovanju z altcoini vedno spremljamo gibanje cene bitcoina, saj so za zdaj praviloma vsi povezani z njim. Divji dnevi bitcoina vedno prinašajo meglo v delovni dan dnevnega trgovca, zato se takrat držimo zanesljivejših transakcij ali se trgovanju povsem izognemo. Ker večina altcoinov sčasoma izgublja vrednost, se pri trgovanju držimo tistih z zgodbo. Izkušeni razvijalci, redne posodobitve, karizmatični vodje in jasen cilj so lastnosti, ki jih iščemo pri alternativnih digitalnih kovancih za dolgoročno vlaganje. Posebna pazljivost velja pri kupovanju kovancev ICO, ki v resnici niti niso kriptovalute. Gre za podjetja, ki tako iščejo vlagatelje za svoje projekte. Zaradi priljubljenosti kriptovalut in trgovanja z njimi je vedno več projektov, ki nimajo jasnega cilja ali so celo nekakšna prevara. Na koncu moramo opozoriti še na provizije. Četudi so na videz majhne, jih ne smemo pozabiti pri snovanju uspešne strategije trgovanja s kriptovalutami.

Analiza

Tehnična analiza (angl. Technical Analysis) nam pomaga razumeti stanje na trgu kriptovalut. Odkrivanje priložnosti brez nje je kot tipanje v temi. Omogoča modra predvidevanja in izbiro pametnejših potez. Okvir tehnične analize ne zajema vsebine posameznega projekta, temveč se opira na zgodovino posameznega digitalnega kovanca, gibanje cene in obseg trgovanja. Vedeti je treba, da gibanje cene posamezne kriptovalute nikoli ni naključno. Tehnična analiza se ne ukvarja z vprašanjem, zakaj je prišlo do premika, temveč skuša iz dogajanja izluščiti, kaj se v resnici dogaja. Ker se trgovci obnašajo predvidljivo, se zgodovina ponavlja. Psihologija je vidik, ki ga ob analizi gibanja cen kriptovalute ne gre zanemariti.

Pri tehnični analizi si pomagamo z orodji, ki jih ima na voljo izbrana menjalnica, ali pa si omislimo naprednejše pripomočke, kot je spletna storitev Coinigy.

Cilj tehnične analize je trend gibanja cene. Predvidevanje slednjega je na videz lahko, a zaradi divje narave kriptovalut v praksi precej trd oreh. Ključno je prepoznavanje zaporednih skokov (ali padcev), ki na grafu razkrivajo trenutni trend cene posamezne kriptovalute. Vedeti je treba, da se cena lahko giblje tudi linearno, v eno ali drugo stran, da so linije rasti tako kratkoročne kot dolgoročne. Pri risanju črt na grafu moramo biti nadvse pazljivi, vsaka sveča (angl. Candle) ima najvišjo in najnižjo vrednost, glede na gibanje črto rišemo natančno po ustreznih točkah, povežemo Lje (angl. Lows), če se cena giblje navzdol, in Hje (angl. Highs), če gre gor. Preostane nam še, da črto trenda samodejno podaljšamo s Settings/Extend, kar nam razkrije predvidevano končno vrednost, da se lažje odločimo za nakup in prodajo ter določimo točko izstopa iz kupčije. Primer risanja črte trenutnega trenda smo izvedli v storitvi Coinigy, a podobno deluje tudi na orodjih, ki jih ponujajo priljubljene menjalnice.

Poleg črt trenda gibanja cene nam graf razkrije točke podpore. Slednje predstavljajo vrednost, kjer množično čakajo kupci oziroma prodajalci. Gre za ceno kriptovalute, za katero so množice prepričane, da je najnižja ali najvišja v danem trenutku. Ko digitalni kovanec doseže predvideno dno oziroma vrh, se sprožijo številna naročila, ki nemudoma ustavijo padec/rast. Osrednje dnevno gibanje cene kriptovalute predstavljajo skoki med obema točkama podpore. Če ju pravočasno prepoznamo, lahko kupujemo na najnižji točki in prodajamo na najvišji, kar pomeni, da spotoma lepo zaslužimo.

Ugotavljanje trenda olajšajo plavajoča povprečja, ki nam v določenih primerih jasno nakažejo, kam se bo cena v bližnji prihodnosti namenila.

Preprostejšemu določanju trenda gibanja cene posamezne kriptovalute so namenjena premikajoča se povprečja (angl. Moving Averages), ki predstavljajo povprečje cene zadnjih dvajset (več ali manj) dni. Povprečje vsakega dneva povežemo s črto, da dobimo gibanje, ki nam razkrije trend za daljše časovno obdobje. Plavajoča povprečja nam v neposredni primerjavi hitro razkrijejo verjetno gibanje cene v prihodnosti. Če plavajoče povprečje zadnjih desetih dni na primer preseže enako vrednost za pretekli mesec, s skorajšnjo gotovostjo stavimo na bližnjo rast izbranega digitalnega kovanca.

Povečana količina trgovanja ob padcu cene kaže na skorajšnjo rast in nasprotno.

Pri analiziranju grafov in ugotavljanju trenda ne smemo zanemariti količine trgovanja (angl. Trading Volume). Izrazitejše trende spremlja velikansko povečana količina trgovanja, šibkejša nagnjenost pa se izraža s skromnostjo dogajanja na trgu. Ob vsakem znatnejšem premiku cene posamezne kriptovalute je nujno preveriti količino trgovanja, saj nam predstavlja kristalno kroglo, s katero vidimo v prihodnost. Pri manjši količini trgovanja in višanja cene je velika verjetnost, da bo rast kmalu zastala. Seveda velja tudi nasprotno: ko cena pada, trgovanje pa se povečuje, upravičeno pričakujemo skorajšnji dvig vrednosti izbranega digitalnega kovanca.

Tehnična analiza je odlično orodje, s katerim bomo zagotovo vlekli pametnejše poteze. Kljub temu velja pri njeni rabi na področju kriptovalut opozorilo, da je zgolj zanašanje nanjo lahko pogubno, saj so kriptovalute divja stvar, odvisna od najrazličnejših dejavnikov, med katerimi ne smemo zanemariti pomembnejših novic iz sveta. Spremembe pri regulativi, rudarjenju, obdavčenosti in drugem zelo vplivajo na kratkoročno gibanje sleherne kriptovalute. Tehnična analiza teh dejavnikov ne zajema, zato ne more biti edino vodilo pri trgovanju. Najboljša pot je zmes obeh vidikov, vsebinskega in tehničnega. Le tako bomo sčasoma postali dober dnevni trgovec s kriptovalutami.

Obvladovanje izgub

Pravljice o dnevnih trgovcih z zgolj dobičkonosnimi potezami so daleč od resnice, vsakdo mora znati obvladovati izgube, s katerimi se bo zagotovo prej ali slej soočil. Priljubljene menjalnice ponujajo številna orodja, s katerimi lahko pametneje kupujemo (in seveda prodajamo).

Osnovno naročilo kriptovalute je preprosto, a obenem izredno omejeno.

Osnovno naročilo je navadno videti tako, da v nekem trenutku vpišemo želeno količino digitalnih kovancev in jih kupimo po takrat veljavnem tečaju. Hitra prodaja poteka enako. Ta pristop je preprost, a dokaj okleščen, saj na izvajanje naročila nimamo vpliva. Naročila ne moremo preklicati, sistem pa ga lahko izvede tudi po koščkih, če kupca ali prodajalca v celotni količini v danem trenutku ni.

Naprednejša naročila omejimo z zneskom (angl. Limit Orders), kjer vnaprej določimo tečaj, po katerem bomo kriptovaluto kupili ali prodali. V nadaljevanju jim lahko dodamo še vrednost, nad katero se v resnici izvedejo (angl. Stop Orders). To v praksi pomeni, da kriptovaluto kupimo, če doseže določeno ceno.

Primer strategije

Neposredno prodajo in nakup kriptovalute ripple ponuja slovenska menjalnica Bitstamp.

Načrtovanje uspešne strategije bomo preizkusili na primeru alternativne kriptovalute ripple (XRP), ki jo v paru z evrom ponuja slovenska menjalnica Bitstamp. Poleg zaupanja in lažjega nakazovanja ter izplačevanja, slovenska menjalnica je logično povezana z domačimi bankami, nam Bitstamp omogoča, da s kriptovaluto trgujemo neposredno. Vsaka prodaja je nemudoma pretopljena v evre in sleherni nakup iz evrov v ripple. V nasprotnem primeru, če bi ripple kupovali z bitcoini, nas čakajo večje provizije in odvisnost od gibanja vrednosti osrednje valute. Bitstamp je največja menjalnica, ki ponuja ripple za običajen denar. Ker smo o odpiranju računa in izvajanju naročil na njej že pisali, se takoj poglobimo v dnevno trgovanje.

Po večmesečnem opazovanju grafa gibanja cene rippla in testiranju domneve smo opazili, da je valuta na pozitiven dan nagnjena k ponavljanju vedenjskih vzorcev. Ker bomo strategijo, ki temelji na tej domnevi, uporabili zgolj pri dnevnem trgovanju z ripplom, nastavimo graf gibanja cene na izbrani menjalnici na časovni interval petih minut. V menjalnici Bitstamp uporabimo spletni pogled trgovanja Tradeview (desno zgoraj), par XRP/EUR, ki ga najdemo v levem zgornjem kotu zaslona, in izbiro 5m. Pri ugotavljanju trenda si pomagamo s pripomočkom Select Tool/Crosshairs. Vodilne črte postavimo na začetek trgovalnega dneva, ki se po naše prične ob eni uri zjutraj. Če se je vrednost kovanca XRP od zastavljenega začetka trgovanja vzpenjala, se med osmo in deveto uro odločimo za nakup. Časovni okvir sovpada z začetkom trgovanja v Londonu, kar pomeni, da se bo rast najverjetneje nadaljevala.

Ripple kupimo kadarkoli znotraj časovnega okvira, najbolje, ko je vrednost na najnižji možni ravni. Uspeh je odvisen od trgovalnih izkušenj. Čim več bomo trenirali, tem lažje bomo ujeli pravi trenutek. Če je naša domneva o rasti rippla na pozitiven dan točna, niti ni tako pomembno, da trenutek ujamemo do minute natančno. Načrt je namreč, da vsak dan povečamo vložek za zgolj odstotek. Temu primerno določimo samodejno prodajo. Četudi ripple kaže, da bo nadaljeval rast, je pomembno, da z vlaka izstopimo, ko dosežemo minimalni profit (odstotek + provizija).

Čeprav se sliši malo, s skromnostjo izničimo možnost katastrofe. Vztrajna, a počasna rast je boljša od astronomskega vzpona, ki mu sledi še hitrejši padec. Železna disciplina je potrebna, da se odrečemo milijonom, ki nas čakajo izza navideznega grma. Vsakdo, ki je že decembra kupil ripple, ve, o čem govorimo. V času, ko smo šli v posteljo s štiristo evri in se zbudili s podvojenim zneskom, se je bilo težko zadovoljiti le z enim samim odstotkom. A če bi se, nam ne bi zagodel januarski zlom, ki je povzročil, da smo ob ves zaslužek in verjetno tudi zajeten del glavnice. Pozabimo na bogatenje čez noč, načrtujmo skromno. Ob letu osorej bomo presenečeni nad rezultati. Pri vložku tisoč evrov bomo ob vsakodnevnem odstotku rasti po tristopetinšestdesetih dneh imeli v žepu 37.409 evrov!

Velja opozoriti, da je opisani primer le izkušnja, ki ni vklesana v kamen, zato je utopično pričakovati, da bo delovala v vsaki situaciji. Gre zgolj za prikaz snovanja strategije, ki je namenjen spodbudi nadobudnih trgovcev s kriptovalutami. Vsakdo izmed nas mora skrbno začrtati lastno pot, jo podkrepiti tako s tehničnimi kot pomenskimi dokazili o njeni pravilnosti in se je držati kot pijanec plota. Četudi sprva strategija ne bo prinesla želenega uspeha, ni nujno, da ni prava. Če smo vanjo vložili trud in sive celice, je velika verjetnost, da bo sčasoma

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

nejc.kotnik99 | 14.4.2018 | 10:16

Zelo zanimiv članek. Hvala za objavo

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

IFGReUcIHk4

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji