Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2013 | Teme: tiskalnik

Kako kupiti tiskalnik

Čeprav v Monitorju redno preizkušamo tiskalnike, jih sami v resnici zelo malo uporabljamo. V zadnjih letih se nam zdi, da se potreba po tiskanju vedno bolj manjša, saj imamo zaradi vse bolj razširjenega dostopa do spleta svoje dokumente vedno pri roki.

Temeljno vprašanje, ki si ga moramo ob odločanju za tiskalnik zastaviti, je: zakaj potrebujemo tiskalnik, če sploh. To, da bi bil obvezen del domače računalniške opreme, je vedno bolj izjema kot pravilo. Tisk fotografij je že nekaj časa cenejši v specializiranih foto servisih (še posebej, ker lahko danes fotografije natisnemo tudi v veleblagovnicah, na bencinskih črpalkah in še kje). To velja tako za fotografije klasične velikosti kot tudi za nekoliko večje formate – torej do A4, kar pokrivajo domači tiskalniki. Največji strošek pri brizgalnih tiskalnikih, ki jih lahko sicer uporabimo za tisk fotografij, je barvilo, ki se ga pri fotografijah (sploh pri uporabi kakovostnega, svetlečega papirja) porabi res veliko. Prednost s stališča grafike je v tem, da imamo boljši nadzor nad izpisom, zahtevnejši uporabniki pa tako posegajo po dražjih modelih, ki imajo še več različnih barv (tudi sedem ali več posameznih kartuš), s čimer te naprave dosežejo res natančne odtenke in lepe prehode.

Pogostejši razlog za nakup tiskalnika je občasna potreba po tisku besedil. To je lahko vse, od šolskih nalog pa do različnih navodil, vabil in tudi kakih birokratskih dokumentov. Tu se nam že zdi nakup tiskalnika nekoliko bolj smiseln. Seveda pa se največkrat izkaže, da bomo potrebovali tiskalnik malo za eno, malo za drugo, vmes pa še za kaj tretjega. Izbira tako ni lahka, še posebej, ker je v zadnjih časih na voljo nekaj novosti, ki so vezane na uporabo mobilnih naprav (tablic in telefonov), s katerimi znajo domači tiskalniki že kar dobro sodelovati. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji