Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Julij - avgust 2016

Kaj vse nosimo v žepu

Telefon ni nekaj, kar bi stalno držal v rokah, temveč je moj švicarski žepni nož z zbirko najrazličnejših programov, ki tu in tam pridejo prav. Trenutno jih je 127. Lepa številka.

Moje računalniško življenje je precej razslojeno – večino dneva preživim za osebnim računalnikom, v dnevni sobi imam tablico, telefon pa ni nekaj, kar bi stalno držal v rokah, temveč je moj švicarski žepni nož z zbirko najrazličnejših programov, ki tu in tam pridejo prav. Trenutno jih je 127. Lepa številka.

Glavni zaslon je tisti, ki ga dostikrat na hitro pogledam/uporabim tudi v avtu (pa tega ne govorite naprej!). Zato je na njem AccuWeather, ura (Timely, ki ga zelo priporočam), programček za hitri priklic programov AppDialer Pro (strašno uporaben tudi za hitro brisanje programov), widget s prikazom količine prenesenih podatkov (My Data Manager) in štiri skupine ikon: Štacune (od virtualnih (Aptoide) do fizičnih (Odpiralni časi, AliExpress), Potovanja (Razmere na cestah in AMZS, pa aplikacije raznih evropskih letališč, TripIt in Airbnb, za konec pa še c:geo – včasih z mularijo iščemo geocache – in Google Maps), malo mešana Orodja (Evernote – brez njega ne gre, - Compass in Ruler, pa Urbana in Mobilna Banka GO!, za konec pa še spodoben kalkulator – Scientific Calculator) in Vreme (v tej so trenutno le tri ikone – slovensko Vreme, evropski vremenski radarji RadarEu in bližnjica do mojega najljubšega vremenarskega spletišča, MeteoBlue). Skratka, cel kup krame, ki jo hočem včasih imeti v bližini palca.

En zaslon levo sem pospravil »socialno« kramo – Facebook, Google+, Carbon (Twitter), Instagram, pa manj uporabljane LinkedIn (pravzaprav ne vem, zakaj je nameščen), Trello, Slack, Foursquare in množico programov za klepet (saj veste, vsak kolega uporablja nekaj drugega).

Še bolj levo je redko uporabljana krama: Termania (slovarji) in mCobiss (knjižnice), pa Teletekst (ja, še vedno živ), Waves (uglaševalec) in Metronome in nepogrešljiva Scotch Whisky App  in Great Whisky Bars.

Če se vrnem nazaj v sredino – in še en zaslon desno – najdemo razno internetno kramo (YouTube, Netflix, Plex ...), nekaj glasbenih programov (Bandcamp, TuneIn Radio, Pandora), pa seveda nepogrešljivi Pocket Casts. Tu je tudi mapa s programi za fotografiranje in nadaljnjo obdelavo slik (SnapSeed, Layout) in fotografskimi pripomočki (Map Sunsets, LightMeter).

Še malo bolj desno so igrice (seveda ne manjka Monument Valley) in tekaško/športna krama (Garmin Connect, Adidas train & run, Strava, MapMyRun) in PeakAR za iskanje imen vrhov hribov v okolici.

Čisto desno pa so odrinjena sistemska orodja – predvsem odlični Wifi Analyzer, pa OpenSignal, Watchdog Lite, SD Maid in seveda program, ki mora biti nameščen v prav vsak moj računalnik – Total Commander.

Le nekaj programov ni na namizju. Pa še običajno gre za sistemske, ki jih ne uporabljam, a jih ni mogoče odstraniti. Sem pač tak, da tisto, česar oči ne vidijo, hitro pozabim.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji