Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2016

Kaj vse nosimo v žepu

Na mojem iPhonu imam 57 aplikacij, nobene pesmi, nobenega videa, malo čez sto fotografij.

Domači zasloni mojih naprav so razmeroma dolgočasni – na namizju domačega računalnika, recimo, sploh nimam nobenih ikon, na službenem so tri. Telefon jih ima seveda nekaj več. V tem trenutku imam na telefonu 57 aplikacij (od tega so na prvi strani le pogosto uporabljene aplikacije), nobene pesmi, nobenega videa, malo čez sto fotografij.

Kot vsi uporabniki Applovih naprav imam seveda nekaj tistih vgrajenih aplikacij, brez katerih ne gre. To so aplikacije za klice, sporočila SMS in MMS (iMessage imam izklopljen) in stike. Vztrajam tudi pri vgrajenem programu za elektronsko pošto in brskalniku Safari, niti ne zato, ker bi bila vrhunska, bolj zato, ker svoje delo opravita dovolj dobro, hkrati pa sta močno integrirana v sam sistem. Applova je tudi aplikacija za vreme, za katero lahko zapišem enako – deluje dovolj dobro za to, kar zahtevam od nje.

Na domačem zaslonu imam le štiri programe, ki si zaslužijo lastno ikono, torej niso pospravljeni v kako mapo. Prvi je res odličen predvajalnik podcastov, Overcast. Imam plačljivo različico, glavna prednost, ki me je pritegnila, je inteligentno preskakovanje kratkih tišin pri pogovorih. S tem (in dejstvom, da vse podkaste poslušam pri hitrosti ×1,25) privarčujem kar veliko časa. Zraven nje je Alien Blue, odličen odjemalec za spletno stran Reddit.

Naslednja je aplikacija LPPbus, ki lepo kaže na moj privzeti prevoz v službo in iz nje. Ob njej pa je aplikacija PlainText, beležka, v kateri imam manjšo goro zabeležk v različnih datotekah. Prednost te aplikacije je ta, da vse beležke shranjuje v Dropbox v obliki povsem navadnih datotek .txt.

Vse drugo je pospravljeno v mape. Prva se nanaša na vse, kar je vezano na čas, poleg ure (ki jo na telefonu kar redko uporabljam, saj ima klasična zapestna ura tudi štoparico, ki pomaga pri kuhanju) še Applov koledar, ta je seveda sinhroniziran z Googlom. Zraven je še aplikacija Sleep Time, gre za alarm, ki naj bi človeka budil glede na spalni cikel. Ne vem, ali deluje, po občutku bi rekel, da, kar je zame dovolj, da trenutno ostaja na telefonu.

Naslednja mapa se vrti okoli fotografije, poleg Applove kamere in pregledovalnika fotografij sta tu še VSCO, za moje pojme najboljša aplikacija iOS za hitro obdelavo fotografij, ter SKRWT. Ta je od istih programerjev kot VSCO, gre pa za urejevalnik, ki je namenjen predvsem geometrijskim popravkom (torej popačenju leče in podobno).

Največ aplikacij je v mapi za navigacijo. Tu so Applovi zemljevidi, pa (bolj uporabni) Googlovi, zraven je še odlična aplikacija Promet (katere najkoristnejša funkcija so prometne kamere). Za iskanje odprtih trgovin, restavracij in česarkoli drugega imam aplikacijo OdpiralniČasi, za navigacijo po tujini vgrajeno aplikacijo Compass (brez heca, res uporabno) ter HERE Maps (te predvsem zaradi možnosti krajevno shranjenih zemljevidov). Za vožnjo z ljubljanskimi javnimi kolesi imam aplikacijo Bicikel, za vožnjo z gorskim kolesom pa MotionX-GPS, kamor uvozim sledi GPS. Aplikacija ima topografske zemljevide, ki jih lahko shranimo tudi krajevno (in tako ne potrebujemo dostopa v splet).  

Zadnja mapa pa vključuje nekaj finančnih aplikacij – gre za Abamobi, aplikacijo Abanke za vodenje računa (podpira tudi nakazila in vse drugo) ter uradna aplikacija slovenske bitcoin borze Bitstamp. Zraven je še Google Authenticator, aplikacija, namenjena dvofaktorski avtentikaciji, torej za varnejšo uporabo nekaterih spletnih storitev. Zadnja pa je Slack, ena boljših aplikacij za komunikacijo.

Še beseda o izbiri telefona – brez težav bi shajal z Androidom, a bi pogrešal kako kupljeno aplikacijo – na telefonu sicer manj kot na tablici, kjer imam kupljenih predvsem veliko dobrih iger. Na Windows Phone pa bi pogrešal kar nekaj reči, denimo dober predvajalnik podkastov (sem ga sicer tam že iskal) in dober bralnik za Reddit.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji