Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij - avgust 2016

Kaj vse nosimo v žepu

Na osebnem računalniku in tablici od nekdaj prisegam na Applov sistem. V žepu pa nosim Androida.

ed prijatelji sem znan kot goreč privrženec Applovih računalnikov, saj me ti navdušujejo s kakovostjo, vsestranskostjo in priročnostjo. Enako so mi pri srcu tablice z logotipom ugriznjenega jabolka. Moje priporočilo za nakup tabličnega računalnika je vedno enako – iPad. Vsakdo bi pomislil, da nosim v žepu jabolčnega lepotca, a je to daleč od resnice, saj sem zvest uporabnik telefonov z Googlovim operacijskim sistemom Android. Všeč mi je njegova odprtost in prilagodljivost.

Osrednja zvezda obeh omenjenih lastnosti Androida je program Tasker. Ko sem se prvič srečal z njim, me je od izdatnejše rabe odvrnila strma učna krivulja. Po napisanem članku o programih za avtomatizacijo opravil v telefonu sem ugotovil, da je zahtevnost zgolj navidezna. Med postopki, ki jih redno uporabljam, je telovadba z osvetlitvijo zaslona. Ko je telefon povezan z brezžičnim omrežjem WiFi, program predvidi, da pametnjakoviča uporabljam med štirimi stenami, in jakost osvetlitve zmanjša. Na drugi strani se zaslon prikaže v vsej svoji veličastnosti, če uporablja mobilno povezavo, saj sem takrat najverjetneje kje zunaj. Podobno sem ustvaril tudi postopek, ki mi telefon utiša, če je odložen s hrbtom navzgor. Nekateri telefoni imajo priročno zmožnost vgrajeno privzeto, jaz sem si jo naredil sam.

Vsako jutro me namesto umetnega piskanja zbudi ptičje petje aplikacije Bird Quiz Alarm Clock. Poleg budilke sem zamenjal še dežurno navigacijo. Ko je bila na tržnici Google Play prodajna akcija programa GPS Navigation & Maps Sygic, sem si ga nemudoma privoščil. Prej sem vedno uporabljal na črno pridobljene programe in vedno trpel za nevšečnostmi, med katerimi sta prevladovala izguba signala v najbolj neprimernem trenutku ter podaljšana pot zaradi zastarelih zemljevidov. Sygic je točen in hiter, za nameček pa se mi v sklopu dosmrtne licence zemljevidi samodejno obnavljajo. Navdušen sem nad vremensko napovedjo pripomočka WeatherPro. Všeč mi je njegov uporabniški vmesnik in po dnevih ter urah razčlenjena prognoza, ki je točna tudi v odročnejših krajih Slovenije.

Zabavo v mojem življenju predstavljajo šport, filmi, TV serije in igre. Večino športnih dejavnosti mi predstavlja tenis. Za rumeno žogico se podim že od šestega leta starosti, zato ni čudno, da redno spremljam najboljše tenisače in tenisačice na svetu. Na tekočem sem z aplikacijo ATP/WTA Live, ki pokriva praktično vse turnirje, razen velikih štirih. Slednji imajo svoje programe. Ker sem veliko na poti, si večkrat do konca ogledam film ali televizijsko serijo, ob kateri sem prejšnji večer zaspal, kar na telefonu. Zabavo na poti mi omogoča Netflix, ki poleg zaznamkov mojih spalnih navad pridno spoznava tudi moj okus in rad postreže z uporabnimi predlogi. Čeprav sem na svetu že nekaj časa, otrok v meni ni umrl. Redno igram igre. Če v bližini ni PCja ali konzol, me vsaj za nekaj časa zadovolji odlična igra s kartami, Hearthstone.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji