Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2017

Kaj, če bi vam rekli …, da je telefon lahko tudi računalnik?

Že dolgo vemo, da so pametni telefoni v resnici računalniki v malem. Kaj pa, če bi jih lahko zares uporabljali kot pravi računalnik? Nazadnje je v tej smeri poskušal Microsoft, pa mu ni uspelo. Bo uspelo Samsungu?

To, da lahko na pametne telefone priklopimo tipkovnice, miške in monitorje (televizorje), ni nič novega. To v resnici omogočajo vsi novejši telefoni (delno celo vedno zelo zaprti iPhoni) in bolj ali manj vsi dovolj pametni monitorji/televizorji (oz. katerikoli, če jim dodamo pametne dodatke, kot je npr. Google Chromecast). Toda za pretvorbo telefona v računalnik to žal ni dovolj. Če imamo na monitorju le velikansko preslikano sliko iz telefona, je to v resnici še vedno telefon, ki resnega dela, kot smo ga vajeni v pravih namiznih operacijskih sistemih, ne omogoča. Ne omogoča hkratnega dela v več oknih, ne omogoča premikanja teh oken, ne omogoča enostavnega dela z datotekami, ne omogoča »pravega« spletnega brskanja v »pravem« spletnem brskalniku.

V resnici potrebujemo nekaj, kar bi bilo na zaslonu videti kot nekakšen Windows ali OSX, lahko tudi Linux. Namizni operacijski sistem, kot se je razvijal skozi desetletja in kot smo ga vajeni. V tej smeri je s svojim dodatkom Continuum poskušal Microsoft in neslavno propadel. Tokrat poskuša Samsung z napravico DeX in reči moramo, da mu gre veliko bolje.

DeX, programska rešitev

DeX je v resnici priklopna postaja z lastnim napajanjem, morda kar posteljica, v katero položimo telefon Galaxy S8 ali S8+ (drugi niso podprti), jo s kablom HDMI povežemo z monitorjem ali televizorjem, z USB (ali bluetooth) nanjo privežemo miško in tipkovnico, celota pa s tem postane »računalnik«. Uporabnik z malce tehničnega občutka bo sicer takoj opazil, da za 94 evrov, kolikor stane, v resnici dobimo le navaden razdelilec za vse te priključke in ventilator za hlajenje telefona (ko se ta segreje, se ventilator samodejno in malce glasno vklopi). DeX je v resnici programska rešitev, ki je že vgrajena v sam telefon.

V resnici se ob položitvi telefona v posteljico DeX namesto običajnega telefonskega Androida prebudi (v okoli 10 sekundah) posebno delovno namizje, ki je na prvi (in drugi) pogled videti kot ena izmed distribucij Linuxa. In namesto na telefonu se seveda prikaže na monitorju, telefon pa ostane črn. In nasprotno – ko telefon odstranimo iz posteljice, traja nekaj deset sekund, da se spet prebudi v telefonskem načinu. Še več – pred odstranitvijo moramo poskrbeti, da smo vse podatke v programih, ki smo jih uporabljali, shranili, drugače bomo ob njih!

Lahko živimo le z njim?

Lahko, mi smo preživeli dva dneva, ne da bi vmes uporabljali naše običajno delovno okolje, ki temelji na Windows. Res pa je, da smo tretji dan z veseljem in olajšanjem spet presedlali nazaj.

Microsoftova pisarna deluje odlično, a ni več zastonj.

DeX je namreč kot nekakšna oskubljena distribucija Linuxa – načeloma vse deluje, toda ... Na namizju lahko poljubno odpiramo okna z aplikacijami in med njimi preklapljamo (celo s kombinacijo tipk Alt-Tab). Celo hitrost dela je dobra, nekako tako, kot če bi uporabljali osebni računalnik z Windows, pogonom SSD in procesorjem Core i3. Težava je le v tem, da so aplikacije različno prilagojene za delo v načinu DeX, nekatere pa sploh niso. Chrome, denimo, deluje odlično in se obnaša skoraj enako kot tisti za Windows, le razširitev še ne pozna. Tako zelo, da lahko v njem normalno uporabljamo tudi res kompleksne spletne strani, kot so Facebook, Google Maps ali Gmail. To je koristno, kajti ravno Facebook je, denimo, ena izmed aplikacij, ki je DeXu neprilagojena in je ne moremo povečati. Je torej videti kot nespremenljiv pokončen pravokotnik, enako kot na telefonu. Takih aplikacij je še nekaj in so moteči element na sicer lepo razvejenem okenskem sistemu DeX.

Mimogrede, tudi Microsoftova Word in Excel se zavedata, da tečeta v DeXu in se prikažeta v obliki, ki le malce odstopa od tiste, ki smo je vajeni v Windows ali OSX. Težava je le v tem, da se v trenutku spremenita v plačljiva programa, ki brez naročnine na Office 365 ne zmoreta bolj ali manj nič.

Na voljo pa so tudi aplikacije, ki DeXa sploh ne marajo in v njem ne delujejo. Denimo Spotify, Google Earth in seveda kar nekaj iger, ki so odvisne od hitrega grafičnega odziva sistema.

Pozitivna …

Presenečeni smo bili, da telefon v DeXu tako zelo deluje kot osebni računalnik, obenem pa še vedno ostane tudi telefon. Tako lahko z običajnimi aplikacijami še vedno pošiljamo in spreminjamo SMSe. Ko nas kdo pokliče, se na zaslonu odpre aplikacija Phone/Telefon, prek katere se lahko s kličočim pogovarjamo (po drugi strani pa se ne smemo spozabiti in ob klicu dvigniti telefona k ušesu, ker bo sicer ves sistem DeX padel, kot smo zapisali že zgoraj).

Lepo deluje preklapljanje s tipkama Alt-Tab, deluje tudi iskanje po aplikacijah in podatkih, kot smo vajeni v Windows. Le precej počasno je.

Lepo delujejo slovenski šumniki, kot smo vajeni v sistemu Android in Windows.

Lepo je vgrajen tudi sistem za opozorila, prikazujejo se desno spodaj, kot smo vajeni v Windows. Še več – neposredno iz opozoril lahko tudi odgovarjamo na sporočila, kot smo vajeni iz novejših sistemov Android.

Brskalnik Chrome postane zelo podoben tistemu pravemu, v Windows.

… in negativna presenečenja

Po drugi strani po daljši rabi ugotovimo, da nekaj vendarle ni tako, kot bi moralo biti. Na zaslonu imamo resda lahko poljubno oken, a se aktivno obnavlja le eno. Ker že sam Android v predelnem načinu omogoča hkratno obnavljanje dveh aplikacij, je to vsekakor kar huda kritika. Še posebej bodo nesrečni tisti, ki imajo v enem oknu vedno odprt pogled na Twitter ali Facebook, pa tudi tisti, ki imajo v oknu vedno odprt Youtube z video glasbo. Da, tudi hkratno predvajanje dveh video posnetkov ne deluje, kar pomeni, da bo Youtube nehal delovati, ko bomo v Facebooku naleteli na objavo s samodejno predvajanim video posnetkom …

Motilo nas je tudi to, da zvoka iz telefona prek HDMIja nismo znali preusmeriti na monitor (ki je imel vgrajene zvočnike). Delovna postaja z zvokom, ki prihaja iz telefona, je pač malce, hm, nepopolna.

Težave so tudi s programi, ki so sicer prilagojeni DeXu, a ne dovolj. Kako, denimo, hkrati zapreti vse zavihke v Chromu? Ne bi vedeli. Kako povečati fotografijo v Galeriji? S koleščkom, kot običajno. Kaj pa v Google Photos? Z dvojnim klikom in možni sta le dve stopnji povečave. Hm. Pa v Google Maps? Načeloma z dvojnim klikom, toda tako nam je delovalo le približanje, oddaljevanje pa ne, sploh. Kako povečujemo v Chromu? S tipkami – Ctrl Plus/Minus. Skratka, vsaka aplikacija ima svoje trike, ki se jih moramo naučiti.

Množica bližnjic je koristna.

Obvestila so sicer lepo urejena, a preveč nadležna, saj se prikazujejo za vsako figo. Še več, ob vsakem (!) priklopu v DeX se je telefon odločil za serijsko nadgradnjo vseh mogočih aplikacij, obvestila so nas o tem neprestano obveščala, to je lahko trajalo tudi cele pol ure.

Orodjarna na dnu zaslona, ki prikazuje trenutno aktivne programe, bo ob priklopu v DeX najverjetneje popolnjena do zadnjega, saj sistem za aktivne programe pač šteje bolj ali manj vse, kar ste v telefonu pognali od zadnjega zagona telefona. To pomeni – malce kaosa.

Velikosti oken se ne shranjujejo, samo namizje prav tako ne. To pomeni, da bo ob vsakem priklopu v DeX treba nekaj časa za začetno prilagajanje delovnega okolja.

In, da, telefon se z DeXom očitno dokaj »muči«, saj sistem občasno sporoča, da mu zmanjkuje pomnilnika. Gretje telefona k sreči omili v DeX vgrajeni ventilator.

Ključno pa je seveda to, da na Androidu pač nikoli ne bo vseh tistih programov, ki smo jih vajeni na Windows ali OSX. Pozabimo na množico resnih programov (video, CAD, itd.) in ostanimo le pri spletu, komunikacijah in (omejenih) pisarniških programih.

Ali deluje?

Da, v resnici deluje. DeX je zavidanja vreden poskus iz telefona narediti osebni računalnik, kar je spodletelo celo Microsoftu, ki ima v svojem krilu Windows, de facto standard namiznih operacijskih sistemov zadnjih desetletij. Če ste malce mazohista in če vas zanimajo le največ rabljeni tipi rabe računalnika, lahko preživite le z njim. Po svetu telefon uporabljate v telefonski obliki, doma pa ga vstavite v DeX in spremenite v osebni računalnik. Ne bo tako hiter, tako dober in tako izpopolnjen kot PC z Windows ali Mac z OSX, toda deloval bo.

Samsung DeX

Stojalo za telefon Galaxy S8, ki telefon spremeni v »računalnik«.

Kdo: www.samsung.com

Cena: 94 EUR.

Za: Načeloma lahko nadomesti računalnik z Windows ali OSX.

Proti: Nadomestitev je vendarle samo zasilna, s kar nekaj omejitvami. Visoka cena, še posebej, če štejemo še ceno telefona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji