Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija, android

Izboljšajmo svoj telefon

Velika prednost Androida je v prilagoditvah. Googlovemu operacijskemu sistemu lahko praktično spremenimo vse. Če nam ni všeč priložena tipkovnica, jo zamenjamo. Enako storimo tudi, ko se ne znajdemo med shranjenimi stiki. Izboljšave operacijskega sistema so med bolj priljubljenimi aplikacijami na tržnici Google Play. Skupaj pobrskamo za najboljšimi.

Privzeto aplikacijo za kamero dostojno zamenja plačljivi Camera Zoom FX.

Privzeto aplikacijo za kamero dostojno zamenja plačljivi Camera Zoom FX.

Operacijski sistem Android prinaša številne aplikacije, ki poskrbijo za sleherni vidik uporabe pametnega telefona. Večino jih prispeva razvijalec operacijskega sistema Google, nekaj pa izdelovalec posameznega modela z namensko preobleko, ki Android prilagodi svojim potrebam. Lep zgled sta Samsung in HTC, ki inovativno strojno opremo, prvi digitalno pero, drugi kamero, izkoriščata na najboljši možni način. Žal je veliko že naloženih aplikacij nepotrebnih, za nameček pa tudi druge niso vedno najboljša izbira. Verjeli ali ne, podrobnejši pregled ponudbe na tržnici Play razkrije, da so alternativni izdelki marsikdaj boljši od privzete izbire.

Telefon je namenjen predvsem pogovorom. Izbiranje klicane številke oziroma iskanje želene osebe med stiki je v Googlovem Androidu izvedeno na ravni. Kljub temu si izdelovalci telefonov ponavadi omislijo svoj pristop. Če nam privzeti način ni všeč, posežemo po alternativah s tržnice Play. Ponudba je raznolika, med drugim najdemo nostalgičen način klicanja Old Phone Dialer HD, s katerim klicano številko izbiramo z vrtenjem krožne številčnice. Zanimivi so tudi izdelki, ki poskušajo neznanega klicatelja prepoznati ob pomoči spleta. Med dohodnim klicem! Tujih takih storitev je precej, v Sloveniji se za nas trudi program Pirs prepozna klicatelja. Izbira pravega programa, ki bo nadomestil privzeto klicanje in prikaz seznama stikov, je stvar posameznika. Ker ima vsak svoj okus, je težko napovedati zmagovalca v kategoriji. Med boljšimi je vsekakor ExDialer – Dialer & Contacts. To je priljubljen program, ki osnovnim zmožnostim doda polno malho naprednejših zvijač, med katerimi vodijo predvidevanje vnosa T9, klicanje in pošiljanje sporočil s prstnimi gestami, razširitve in prilagoditve z vtičniki oziroma temami. Program v tridesetih jezikih je na voljo za petdnevni brezplačni preizkus. Po preteku poskusnega obdobja nas program povabi k nakupu plačljive različice, uporaba brezplačne je še vedno možna.

Privlačna, točna in hitra tipkovnica Flexy prevzema žezlo od staroste, pripomočka SwiftKey.

Privlačna, točna in hitra tipkovnica Flexy prevzema žezlo od staroste, pripomočka SwiftKey.

Pošiljanje sporočil predrugačimo s programom Textra SMS. Gre za privlačen in nadvse prilagodljiv izdelek s številnimi naprednimi zmožnostmi. Všeč nam je možnost potrjevanja prejetih sporočil, samodejno shranjevanje dospelih fotografij ter video posnetkov in hitro odgovarjanje s klikom obvestila o prejetem SMSu. Za pisanje sporočil in drugih besedil si omislimo alternativno tipkovnico. Če nam priložena ni všeč, je prva izbira starosta med temi aplikacijami – tipkovnica SwiftKey Keyboard + Emoji, ki še vedno navdušuje z bogato podporo številnim jezikom – med njimi ne manjka niti slovenščina – pa z odličnim prepoznavanjem besed, samodejnimi popravki z učenjem uporabnikovega načina tipkanja in privlačnimi preoblekami. S prestola jo skuša vreči tipkovnica Flexy. Ta stavi na hitrost in točnost vnosa. Tipkovnica z minimalističnim oblikovanjem in slogovno dovršenimi preoblekami brez težav rabi slovenskemu odjemalcu. Naprednejše zmožnosti z gestami na čelu so lahko priučljive, program nas za osvojeno znanje velikodušno nagradi. Mesec dni preizkušanja tipkovnice je zastonj, nato moramo za nadaljnjo rabo plačati slaba dva evra.

Prilagajanje operacijskega sistema Android nadaljujemo z zaklenjenim zaslonom. DashClock Widget v resnici ni pravi nadomestek za zaklenjeni zaslon, temveč premišljen lebdeči pripomoček, ki na začetni zaslon dostavi nemalo zmožnosti, od obvestil in prejetih sporočil do vremena in priročne svetilke. Zmožnosti so odvisne od nameščenih vtičnikov, ki jih praktično nikoli ne zmanjka. Galerijo fotografij nadgradi aplikacija QuickPic. Poleg rednih posodobitev, sodobnega oblikovanja in prilagodljivih preoblek ponuja osnovna orodja za urejevanje, hitro delovanje ne glede na velikost zbirke in podporo priljubljenim oblačnim storitvam. Privzeta aplikacija, ki skrbi za delovanje fotoaparata, je navadno najbolj vešča dela s priloženo strojno opremo. Kljub temu jo lahko zamenjamo. Primeren kandidat je priljubljeni program Camera Zoom FX, ki med drugim ponuja digitalno stabilizacijo slike, porazdelitev zaslona na mrežo in hitri način, ki zajame več fotografij hkrati. Največ priročnih zmožnosti ponuja plačljiva različica programa, za katero na tržnici Google Play zahtevajo dva evra.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji