Objavljeno: 2.11.2006 14:41 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Oktober 2006

Iskanje kot se šika

Ko smo pred nekaj meseci preizkušali prosto dostopni SuSE Linuxu 10.1, smo mu med drugim očitali precejšnjo nedodelanost. Razlog smo iskali v neodločenosti razvijalcev o tem, kateremu namiznemu okolju naj se bolj posvetijo. Komercialni SuSE Linux Enterprise Desktop 10, ki temelji na omenjeni izdaji, kot privzeto okolje uporablja GNOME. Preverili smo, ali naša napoved o večji dodelanosti distribucij, ki so osredotočene na eno namizno okolje, drži.

Namestitev se ne razlikuje bistveno od SuSE Linuxa, ki ga razvija odprtokodna skupnost, odpravljenih pa je nekaj hroščev, ki so še bili v "poskusnem zajčku", kar je seveda razumljivo. Po nekaj temeljnih vprašanjih in približno treh minutah se začne nameščanje paketov. Na prenosniku s procesorjem Pentium 4-M 1,8 GHz in 512 MB pomnilnika ob privzeti izbiri programske opreme je trajalo 15 minut.

Začetni vodnik vsebuje več kot 60 filmčkov za pomoč začetnikom.

Po vnovičnem zagonu smo nastavili omrežje, namestili popravke, ustvarili uporabnike in nastavili preostalo strojno opremo. Od začetka namestitve do prve prijave je tako poteklo le 25 minut, seveda pa bi trajalo precej dlje, če bi opravili celotno namestitev, ki je na voljo na petih ploščah CD oziroma na eni plošči DVD.

Privzeto okolje je na prvi pogled enako kot v prosti različici, le od menuja je ostalo bore malo - namesto treh vnosov najdemo samo še enega (Računalnik). Ko ga kliknemo, ugotovimo, da gre za povsem spremenjen menu, ki ni več kaskadni (nima podmenujev). Pravzaprav je menu osrednja novost Enterprise Desktopa, ki je razvijalcem odlično uspela in močno poenostavi zagon programov, iskanje datotek in elektronske pošte, dostop do pomoči in nastavitev, skratka olajša najnujnejša opravila.

SuSE Linux proti SuSE Linux Enterprise Desktop

Razmerje med SuSE Linuxom in Novellovim SuSE Linux Enterprise Desktopom je v odprtokodnem svetu zelo dobro uveljavljeno. Prvega razvija odprtokodna skupnost in je prosto dostopen vsem. Drugi, ki izhaja nekoliko pozneje, pa je plačljiv, kljub temu da je večidel še vedno na voljo skupaj z izvirno kodo. Zanj je značilno, da odpravlja najpogostejše hrošče odprtega brata, dodaja naprednejše zmogljivosti, v ceno pa je všteta tudi tehnična podpora. Poleg različice za namizje na enakih temeljih nastaja tudi SuSE Linux Enterprise Server za strežnike, ki je nadomestil stare Novellove strežnike.

Glavni menu in iskalnik Beagle.

Menu prikazuje le nekaj priljubljenih ali nazadnje uporabljenih programov in datotek, povezavo do pomoči, nadzornega središča in dodajanja programske opreme ter ponuja možnost zaklepa zaslona ali odjave. Na njem najdemo še povezavi do orodij za nadzor sistema in omrežja, ključno pa je vnosno polje iskalnika Beagle, s katerim iščemo po celotnem datotečnem sistemu. Beagle išče tudi po metapodatkih, torej je nekakšen Google Desktop oziroma Spotlight za Linux. Pohvalno je, da sistema ne upočasni (vsaj občutno ne).

Novell je iskalnike vgradil praktično v celoten sistem; poleg "nadprogramskega" Beagla je iskalnik vgrajen tudi v brskalnik programov in v nadzorno središče, do katerih imamo dostop prek glavnega menuja. Ker je privzeto nameščenih precej programov in ker nadzorno središče združuje tako nastavitvena orodja GNOME kot tudi module orodja YaST, je iskalnik v obeh primerih nepogrešljiv pripomoček. Mimogrede, taka integracija iskalnika očitno postaja moderna - poleg Maca in Suseja ga bo v kratkem premogel tudi Windows Vista.

Brskalnik programov.

Seveda pa povsem prenovljeno iskanje ni edina novost v primerjavi z običajnim SuSE Linuxom. V osnovnem izboru namestitev je tudi nekaj komercialnih paketov, tako da se namestijo npr. vstavek Flash, Adober Reader 7.0, RealPlayer in podpora predvajanju glasbe v zapisu MP3. Kljub temu še vedno manjkajo nekateri kodeki za predvajanje videa, Firefox pa privzeto še vedno ne zna zapreti zavihkov s srednjim klikom.

Kljub plačljivosti je SuSE Linux Enterprise Desktop 10 ta trenutek za marsikoga morda najboljša distribucija Linuxa. Predvsem po zaslugi odličnih iskalnikov, grafične arhitekture XGL, ki omogoča učinkovitejšo izrabo sodobnih grafičnih kartic, in številnih podrobnostih, ki prispevajo k udobnemu počutju v celotnem sistemu.

SuSE Linux Enterprise Desktop 10

Kaj: Operacijski sistem.

Izdeluje: Novell, www.novell.com.

Cena: 50 dolarjev.

Za: Glavni menu, iskalniki vsepovsod, podpora komercialnim vstavkov in zvočnim kodekom, odzivnost.

Proti: Nepodpora kodekom za predvajanje videa.

Ključno je vnosno polje iskalnika Beagle, s katerim iščemo po celotnem datotečnem sistemu. Beagle išče tudi po metapodatkih, torej je nekakšen Google Desktop oziroma Spotlight za Linux.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji