Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2009 | Teme: mnenje, komentar

Iskanje izgubljenega člena

Iskanje izgubljenega člena

Na eni strani imamo prenosne računalnike, na drugi mobilne telefone. Ali lahko v prihodnosti pričakujemo napravo, ki bo združila oba svetova in dala dokončen odgovor na želje in potrebe večine uporabnikov mobilnih naprav? Zdi se, da je z iskanjem te uspešne formule tako kot z iskanjem pogrešenega veznega člena med opico in človekom. Vselej se zdi, da smo tik pred odkritjem, v bistvu pa smo še precej daleč.

Imeti in uporabljati mobilno napravo, ki bo pokrivala širok spekter vsakdanjih želja in potreb, od telefonskih klicev do internetnega dostopa in, ne nazadnje, zabave, je najbrž želja vsakogar, ki mora vsak dan ali pa vsaj občasno prenašati s seboj kopico različnih naprav. Nekakšen "tricorder", čarobna žepna naprava, ki zna in zmore vse, v priljubljeni seriji Star Trek, se zdi na trenutke zelo blizu resničnosti, pa spet tako daleč, kot so zvezdne steze.

Dejstvo je, da čarobne formule izdelovalci še niso iznašli. Ne moremo trditi, da niso poizkusili in se v nekaterih primerih že precej približali, toda cilja še ni na obzorju, iskanje se nadaljuje. To postane več kot očitno že po kratkem preizkusu domala vsake, še tako nove naprave, pa naj gre za izdelek, velik kot zapestna ura, ali netbook z nadvse majhno težo in debelino. Vsemu nekaj manjka. Mobilnim telefonom predvsem prostor na zaslonu in spodoben način vnosa podatkov (večino stvari še vedno tipkamo v računalnike in podobne naprave), prenosnim računalnikom pa velikost, ki bi še dopuščala udobno prenašanje, recimo v hlačnem žepu.

Toda kljub vsemu temu ni razloga za pesimizem. Krog iskanja se oži in morda ni več daleč dan, ko bomo zatrdili: "To je to!". Včasih za dosego česa takega sploh ni potrebna velika tehnološka revolucija. Zadostujejo že spretnost izdelovalca in morda njegova marketinška podoba v svetu. Vzemimo za primer Apple in njihove zadnje uspešnice - iPod in iPhone. V obeh primerih so bile podobne naprave (tudi velikih in uglednih podjetij) na voljo že pred njihovim prihodom, pa vendar se je prava revolucija začela šele z izdelki z znamenjem jabolka. Ti so se zasidrali tako močno, da je iPod danes že nekako sinonim za vse predvajalnike MP3 in marsikdo pod tem imenom pojmuje pravzaprav celotno skupino izdelkov drugih izdelovalcev. Podobno bi lahko trdili za iPhone, ki je morda prvi telefonski izdelek, ki so ga uporabniki začeli uporabljati kot platformo. Danes na njem večina uporabnikov uporablja dodatne programe, tako kot smo jih že pred desetletji začeli uporabljati na osebnih računalnikih. To je že pomemben znak kakovostnega skoka.

Toda iPhone kljub vsemu ni čarobna naprava. Zato najbrž ni čudno, da so se pojavila ugibanja, ali bo Apple letos (ali pa čez kakšno leto) predstavil novost, nekakšen "izgubljeni člen" med telefoni in prenosniki. Govorice o prihajajočem tabličnem računalniku, ki bo uporablja MacOS, že nekaj mesecev polnijo spletne forume. Kljub trditvam družbe Apple, da gre zgolj za govorice, izdelovalcu verjame sorazmerno malo ljudi. Ne nazadnje je Apple enako zanikal obstoj iPhona, dokler se ta ni pojavil pred radovednimi in nato navdušenimi očmi javnosti.

Tablični računalniki sami po sebi tudi niso nič novega. Napovedujejo jih že več kot desetletje, toda kljub nekaterim zanimivim modelom pravega preboja doslej niso doživeli. So sicer sestavni del ponudbe prenosnikov z okoljem Windows, vendar predvsem kot dopolnilo klasičnim prenosnikom, ki se po potrebi lahko spremenijo v naprave, ki jih krmilimo s peresom. Ali lahko Apple k temu kaj doda? Prav gotovo. Pomislimo le na tehnologijo večkratnega dotika. Najbrž je vprašanje le, ali govorimo o napravah velikostnega razreda prenosnikov (zaslon od 10 do 12 palcev) ali velikih mobilnih telefonov (zaslon od 4 do 6 palcev).

Da se nekaj dogaja na tem področju, je moč zaznati tudi z opazovanjem konkurentov. V Microsoftu, kjer je nekdanji vodilni, Bill Gates, že pred kakim desetletjem napovedal prodor tabličnih računalnikov, so vnovič vsi zagreti in temu področju napovedujejo pravi razcvet. Morda še najbolj nazorno pa je početje Googla, ki svojo platformo Android seli z mobilnih telefonov na druge naprave. Pravijo, da tudi osebne računalnike, vendar ne samo to. Prav tu je moč iskati priložnost za tako iskani manjkajoči člen.

Morda pa se stvari zasukajo v nepričakovano smer. Zadnje mesece je bilo veliko pozornosti javnosti usmerjene k pravcatem preporodu bralnikov elektronskih knjig, predvsem Amazon Kindla. Izdelki se prodajajo kot sveže žemljice in dokazujejo, da je trg za te naprave. Po mnenju poznavalcev pa je koncept elektronskega črnila in zaslonov, ki porabijo zelo malo energije za delovanje, ključ do uspeha v bližnji prihodnosti. Na nekaterih sejmih so izdelovalci že pokazali, da utegnejo nekega dne s to tehnologijo predvajati celo video posnetke. Morda energijsko ne tako učinkovito kot pri prikazu statičnega besedila (knjig), vendar bolje kot z današnjimi zasloni LCD. Kot je razvidno, je priložnosti za izboljšave še več kot dovolj. Ko bo mogoče te zaslone za povrh zviti v tulec in s tem zmanjšati volumen pri prenašanju, bo najbrž računalništvo doseglo naslednji kakovostni skok, ki ga vsi pričakujemo.

Toda zložljivi zasloni niso pogoj za morebitni uspeh tabličnih računalnikov. V resnici je treba narediti razmeroma malo, da bi prepričali uporabnike. Poglejmo. Danes je večina uporabnikov že tako ali tako vajena s seboj nositi tako prenosnik kot telefon. Vsaj pri odhodu in prihodu v službo, pa tudi na službene sestanke. Če takim damo napravo, ki je, denimo, še lažja od današnjih prenosnikov, omogoča daljše delovanje z enim polnjenjem in omogoča nenehni dostop do interneta - kdo bi se tega branil. Teže bo izpodriniti funkcijo telefona, toda tudi to je bolj stvar drugih stvari kako same velikosti. Denimo hitrosti zagona/dostopa do posameznih funkcij v sistemu.

Kot je razvidno, je iz spremljanja podrobnosti iz zakulisja moč razbrati, da si lahko v drugi polovici letošnjega leta obetamo nova presenečenja, in to kljub recesiji. Ali pa morda prav zaradi nje, saj računalniška industrija več kot očitno potrebuje motiv za vnovični zagon. Vprašanje je le, kdo bo prvi in kako hitro mu bodo sledili drugi. Po dosedanjih informacijah je videti, da nihče ne sedi križem rok. Če pa bo prvi s takim izdelkom prav Apple, se bo treba zamisliti nad tem, kdo ta hip pravzaprav narekuje tempo celotni industriji. Več kot očitno se globalno razmerje moči spreminja. Hitreje, kot bi pričakovali.

Apple iPhone kljub vsemu ni čarobna naprava. Zato najbrž ni čudno, da so se pojavila ugibanja, ali bo Apple predstavil novost, nekakšen "izgubljeni člen" med telefoni in prenosniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji