Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, iPad, android, tablica

iPad : drugi - 1 : 0

Uspeh Applove tablice iPad je pri tekmecih povzročil pravcato paniko. Tablični računalniki zato nastajajo domala povsod, tudi v valilnici idej družbe Google, kjer je Android najbrž najresnejši tekmec iPada. V roke smo dobili enega prvih primerkov teh naprav iz daljne Kitajske, a žal ne dosega tega, kar ponuja Apple. Najbrž bo treba počakati katerega izmed uglednejših izdelovalcev in morda tudi novo revizijo Androida.

Google Android zdaj že kar dobro poznamo. Uporablja ga čedalje več mobilnih telefonov in med vsemi platformami najhitreje raste, čeprav v absolutnih številkah še ne dosega uspehov, kot jih žanjejo Apple, BlackBerry in drugi. Izbor tega operacijskega sistema za tablične računalnike se zdi nekaj povsem naravnega, saj je enako pot ubral tudi Apple, pri katerem je operacijski sistem iPada domala povsem enak tistemu v mobilnih telefonih iPhone.

Android ima velik potencial tudi zato, ker najbolje v celotni industriji izrablja moč spletnih storitev, pri katerih kraljuje Google. Za povrh je bolj odprt, ni vezan na specifičnega izdelovalca strojne opreme in, ne nazadnje, podpira rešitve, ki jih Apple zavrača - beri Adobe Flash. Prilagajanje Androida tabličnim računalnikom ta hip še poteka in vsi čakajo, da Google tudi uradno naznani podporo za tovrstne računalnike. Morda celo družno s predstavitvijo svoje tablice.

Toda to ne ovira raznih izdelovalcev, da bi sedanji Android prilagodili tablicam, podobno kot so že pred meseci naredili prenos na male netbooke. Povsem po naključju smo naleteli na enega takih primerkov v Sloveniji, in sicer na tablični računalnik Eken M001, ki izvira s Kitajskega. Presenečenje je bilo še toliko večje, ker gre za povsem neznanega izdelovalca.

Eken M001 je na prvi pogled zelo zanimiv izdelek, a žal tokrat videz vara. Ohišje je sicer prijetne bele barve (na njem se sicer pozna skoraj vsaka packa), zelo tanko (debelina 1,3 cm) in lahko (tehta 360 gramov). Ker ima razmeroma majhen, 7-palčni zaslon in le dve tipki, na prvi pogled spominja na prevelik pametni telefon. Poleg tipke za vklop je tu še večfukcijska tipka za priklic menujev, potrjevanje in nastavitev glasnosti. Na zadnji strani najdemo zvočnik in tipko za reset, na boku pa priključek za napajalnik, slušalke, kartice SD/SD-HC in lastniški priključek za priklopno postajo. To pa je tudi vse. Pogrešamo zlasti standardni vmesnik USB, zaradi česar je možno na računalnik prenašati podatke zgolj prek vmesnika Wi-Fi ali kartice SD. Računalnik tudi ne podpira mobilnega interneta.

Ekenov zaslon ponuja ločljivost 800 x 480 pik, kar se zdi za napravo teh mer dovolj, vendar znajo tekmeci zdaj že več (denimo iPhone4). Žal Ekenov zaslon ni kakovosten. Slika je groba, z vidno mrežo med celicami, odzivnost sloja, občutljivega za dotik, pa zelo slaba. Tako zelo, da sili uporabnika k uporabi pisala (ki ni priloženo) namesto prstov, drugače ne moremo pravilno izbirati elementov v uporabniškem vmesniku. Testni model je imel za povrh tovarniško napako in je bil v spodnjem delu občutno zatemnjen.

Toda pri zaslonu bi še nekako šlo, če ne bi bil Eken M001 obupno počasen. Že zagon je tako dolg, kot če bi imeli opravka z računalnikom z Windows. Pri normalnem delovanju je sila neodziven, tako zelo, da je skoraj neuporaben. Vgrajen je procesor Arm s hitrostjo 600 MHz, 128 MB RAM in 2 GB pomnilnika flash. Tu tudi tiči del razlogov za počasno delovanje.

Ko se sistem vendarle zbudi, imamo opravka s standardnim naborom programov za Android, pa tudi dostopom do spletnih storitev. Dodajamo lahko programe iz Marketplacea, žal je krmiljenje programov konfuzno in preglednost pri delu slaba. Slabega vtisa ne popravi niti zmožnost samodejnega preklopa orientacije zaslona z vgrajenim žiroskopom. Povsem pa na koncu razočara akumulator, ki vzdrži le slabo uro in pol, polni pa se pol dneva.

Dobra plat računalnika bi lahko bila cena - skupaj s transportnimi stroški je računalnik stal le dobrih 105 evrov. Smešno malo v primerjavi s ponudbo na trgu. Toda žal se je v tem primeru izkazalo, da je vreden manj, kot stane. Škoda, saj so bili obeti precej boljši. Najbrž je tudi zaradi tega Eken predstavil precej zmogljivejši model M003, ki je (zopet zgolj na papirju) povsem druga pesem. Verjamemo pa, da ima Android kljub temu precejšnje možnosti za uspeh pri tablicah. Najbrž pa v kombinaciji z opremo kakega drugega izdelovalca.

Toda za zdaj kljub vsemu velja Apple iPad: Google Android = 1 : 0.

Eken M001

Kaj: Tablični računalnik z okoljem Google Android.

Izdeluje: Eken, www.ekengroup.com.

Cena: Okoli 105 evrov.

Za: Majhne mere, nizka cena.

Proti: Na meji uporabnega, počasnost zagona in delovanja, slaba odzivnost, kratko trajanje delovanja, odsotnost standardnega vmesnika USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji