Objavljeno: 28.9.2005 12:39 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2005

Inventura omrežja

Ena izmed (težjih) nalog skrbnikov računalniških omrežij in sistemov je nadzor nad nameščeno programsko opremo in postavitvijo računalnikov. Obstajajo zelo dobri in praviloma tudi zelo dragi namenski programi (Microsoft SMS server itd.), ki nam tovrstno delo olajšajo in avtomatizirajo. Če pa ni dovolj sredstev za nakup tovrstnih programov, si lahko pomagamo z odprtokodnimi rešitvami, ki jih razvijajo navdušenci. Ena takih je Windows Inventory, ki je plod izkušenj sistemskega administratorja iz Avstralije Marka Unwina.

Program deluje v spletnem okolju, zato je neodvisen od podlage, ki nam poganja računalnik. Na strežniški strani potrebujemo le spletni strežnik (IIS ali Apache), MySql (vsaj različica 4.1) in podporo za PHP (vsaj različica 4.0).

Z Windows Inventory postane nadzor nad spremembami strojne in programske opreme v omrežju preprostejše.

Vpisovanje lastnosti posameznih računalnikov se izvaja s skripti VBS, ki jih zaženemo ob prijavi uporabnika, ali pa za to zadolžimo računalnik, ki ima administratorske pravice na domeni. V primeru, da se odločimo za poganjanje skript v vsakem računalniku posebej, torej prek prijavnih skript, moramo paziti, da v vsakega izmed teh računalnikov namestimo tudi MyODBC za MySQL (različica 3.5.11), ki omogoči, da se rezultati poizvedbe zapišejo neposredno v zbirko podatkov. Če pa se odločimo, da skripte poganjamo v enem računalniku, odpade skrb za potrebne programe v odjemalcih. V vsakem primeru pa moramo vložiti nekaj dela in časa v pravilno prilagoditev skriptov, da odgovarjajo nastavitvam našega omrežja.

Ko vse lepo deluje, pa se začne boljši del zgodbe. Podatki, ki jih program zbira po računalnikih, so izčrpni: značilni podatki o računalniku, omrežne nastavitve, nastavitve večine nameščene strojne opreme, nameščeno in odstranjeno programsko opremo, nameščene popravke operacijskega sistema, nameščene razširitve za Internet Explorer, iz registra celo prebere namestitvene ključe, s katerimi so bili nameščeni programi (Windows, Office, Nero, ipd.). Možen je tudi vpis poljubnega opisa, fizične lokacije, datuma nakupa in serijske številke, v prihodnjih različicah pa naj bi bilo mogoče prilepiti tudi sliko računa. Računalnike lahko združujemo v skupine in prikaz prilagodimo našim potrebam oz. organizacijski strukturi podjetja. V register programske opreme vpišemo kupljene licence in že takoj vidimo, kakšno je razmerje med kupljenimi in uporabljenimi licencami.

Najmočnejše orodje Windows Inventory so poizvedbe. Kar precej je že definiranih, na primer vsi Windows računalniki, vsi strežniki, vsa programska oprema, CD namestitveni ključi in še marsikaj. Tudi sami lahko (v omejenem obsegu, vendar večinoma zadostuje) sestavimo tako imenovano "ad-hoc" poizvedbo, ko želimo izvedeti, kateri računalniki na primer nimajo nameščenega določenega popravka, ali pa, kateri imajo na primer manj od 256 MB pomnilnika.

V času, ko berete ta članek je po vsej verjetnosti na spletu na voljo že nova različica s popravki in novimi možnostmi. Po zagotovilih avtorja se bo uporabnost programa še širila, tudi na druge operacijske sisteme, najprej na Linux.

Windows Inventory

Kaj: Spletni namenski program za zajem podatkov o računalnikih v omrežju.

Avtor: Mark Unwin, Avstralija.

Spletni naslov: http://winventory.sourceforge.net/.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavnost, izčrpnost podatkov.

Proti: Hitrost izvajanja skriptov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji