Objavljeno: 25.7.2005 13:38 | Avtor: Gregor Humar | Monitor Julij 2005

Internet kadarkoli in kjerkoli

Decembra lani smo primerjali tehnologiji UMTS in EDGE za brezžični dostop do interneta. Žal takrat še ni bila na razpolago razširitvena kartica PC Card ponudnika Simobil Vodafone za dostop do interneta s tehnologijo EDGE. Zdaj smo preizkusili tudi to.

Namestitev kartice, ustreznih gonilnikov in programske opreme Vodafone Mobile Connect je izjemno enostavna. Pri tem nam pomaga v slovenščini napisan čarovnik, ki nas vodi do ustreznih nastavitev. Tudi nad uporabniškim vmesnikom smo bili navdušeni - urejen, enostaven, razumljiv in slovenski. Programska oprema vsebuje različna orodja - urejevalnik SMS sporočil, bližnjico do elektronske pošte in svetovnega spleta (seveda lahko nastavimo privzeti brskalnik in odjemalec elektronske pošte) in orodje za nadzor porabe oziroma količine prenesenih podatkov.

Uporabniški vmesnik je odličen. V sredini orodje za urejanje SMS sporočil, na desni podatki o jakosti signala in hitrostih prenosa.

Zanimalo nas je predvsem, kako se kartica obnese v praksi v primerjavi z meritvami, ki smo jih opravili v omenjenem članku z mobilnim telefonom, ki je dostopal do interneta prek tehnologije EDGE. Trenutno omrežje EDGE omogoča dostop prek največ štirih podatkovnih oken, zato kartica teoretično omogoča hitrosti do 230 Kb/s. Glede na to vrednost smo bili z meritvami dokaj zadovoljni, še posebej s hitrostmi prenosa datotek. Kartico smo preizkusili na treh krajih - v Ljubljani, Kranju in na Bledu. Spodbudna je predvsem izkušnja, da se hitrosti niso bistveno spreminjale z lokacijo - odstopanja niso bila večja od deset odstotkov. Zaradi majhnih razlik tako v tabelo nismo pisali vrednosti glede na kraj.

Porabo je enostavno nadzirati.

Cena kartice je ugodna, prenos pa je drag - 15.000 tolarjev mesečno, za kar pa Simobil omogoča neomejen dostop. Omeniti velja še to, da je bil Vodafone Mobile Connect razvit posebej za operacijska sistema Windows 2000 in XP. Deluje tudi na drugih različicah, kot so Windows 98, 98SE, Me in NT4, toda brez podpore za istočasno pošiljanje več signalov naenkrat (multiplexing). Kratka sporočila SMS so namreč poslana prek omrežja GSM in z operacijskim sistem Windows 2000 ali Windows XP lahko pošiljamo in prejemamo kratka sporočila SMS, ko je vzpostavljena povezava z omrežjem GPRS. V drugih operacijskih sistemih ta funkcija ni na voljo, zato ne boste obveščeni o novih prejetih sporočilih, dokler ne boste zapustili omrežja GPRS.

Kljub precej manjši hitrosti od omrežja UMTS, ima tudi EDGE svoje odlike. Ker je le razširitev tehnologije GPRS, je njena glavna prednost predvsem v tem, da za dostop zadostuje že pokrtitost s signalom GPRS, kar je uporabno predvsem pri gostovanju v tujini.

Hitrost odpiranja nekaterih spletnih strani in prenosa datoteke prek HTTP. Časi so podani v minutah in sekundah.

EDGE PC Card

Kaj: Razširitvena kartica za brezžični dostop do interneta.

Ponuja: Simobil Vodafone, www.simobil.si.

Cena: Kartica 9000 tolarjev, neomejen mesečni dostop 15.000 tolarjev.

Operacijski sistemi: Windows XP, 2000, NT 4.0, Me, 98 in 95.

Za: Enostavno gostovanje (zadostuje GPRS), možnost neomejenega dostopa po sprejemljivi ceni, odličen uporabniški vmesnik.

Proti: Manjša hitrost od konkurence (UMTS).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji