Objavljeno: 26.11.2013 | Monitor December 2013

Intelov povezani London

London je z naprednimi povezavami, sodobno infrastrukturo in inovativnimi podjetji, ki na vsakem koraku modernizirajo življenja meščanov in obiskovalcev otoškega velemesta, informacijsko mesto v pravem pomenu besede. Veliko zaslug za napredek angleške prestolnice ima podjetje Intel, zato je London strojni gigant izbral za kraj srečanja pod imenom Internet of Things (IOT).

V uvodnem govoru so Intelovi strokovnjaki predstavili razloge, ki so v Intelu privedli do »povezanih stvari«. V ospredju je mnoštvo povezanih naprav, ki se v svetu eksponentno povečuje iz dneva v dan. S 300 % rastjo jih bo leta 2020 tako ali drugače povezanih v splet in med seboj kar 50 milijard, po nekaterih podatkih pa še krepko več. »Proizvodnja podatkov« se z njimi povečuje s faktorjem deset. Ker je med njimi devet desetin neobdelanih, vidi Intel priložnost v analitiki, kjer pametne naprave pridno nabirajo najrazličnejše podatke, pametni sistem vseh sistemov pa jih obdela v oblaku ter obogatene in urejene posreduje končnemu uporabniku. Čim več naprav je povezanih, tem več rešitev nam pade na pamet. Z novimi procesorji Atom 3800 in Quark SoC X1000 bodo mogoče nadgrajene rešitve povezanih opravil, kot je ogrevanje in hlajenje doma. Tam, kjer danes temperaturo uravnavamo z bolj ali manj priročnim termostatom, bo v prihodnosti običajna pametna povezava s telefonom, ki inteligentno na daljavo upravlja centralni sistem v hiši ali stanovanju. Intel na vsakem koraku raziskuje možnosti analitike, ki bi olajšala vsakdanje življenje in delo. Pri raziskovanju neznanega se je povezal s številnimi tujimi partnerji. Nekaj takih nenavadnih navez že daje rezultate.

Rod O'Shea - direktor Intel EMEA

Rod O'Shea - direktor Intel EMEA

Celo avtomobilska industrija ni imuna za Intelovo vizijo povezanih stvari. BMW je predstavil ConnectedDrive, kjer je več kot 70 mobilnih aplikacij povezanih z nadzorno ploščo vozila. V podjetju pričakujejo, da se bo število sčasoma še povečalo, saj naj bi bilo leta 2018 že 5 milijonov njihovih vozil opremljenih z mobilno pametjo. ConnectedDrive se ponaša z ugodno ceno, ki brez navigacije (3000 EUR) stane tri evrske stotake. Tako aplikacije kot sistem v vozilu se prek tržnice BMW ConnectedDrive Store posodabljajo na daljavo. BMW v prihodnosti vidi možnost napredka v uporabniški izkušnji. Ob pomoči povezanih naprav po svetu bodo pridobivali podatke o trenutnem stanju na cestah in z njimi v povezavi s številnimi tipali, ki se v vozilu iz leta v leto pridno množijo, vozniku omogočili udobnejšo in varnejšo vožnjo.

Na srečanju sta se oglasila tudi telekomunikacijska igralca, Nokia Solutions and Networks in British Telekom (BT). Prvi se ukvarjajo z izrabo zdajšnjih mobilnih postaj, ki jim bodo dodali aplikacijski strežnik v obliki strojne nadgradnje, ki bo podatke z njih (podatki o uporabnikih, obremenjenost, lokacija uporabnikov) obdelal in posredoval, še preden bodo zastareli. V BT pa so se lotili smernic distribucije omrežnih virov. Ob morebitni katastrofi bi preobremenjeno omrežje tako na primer dobilo potrebne vire z drugega dela omrežja, kjer bi se zmogljivosti v trenutku preusmerile (npr. video v glasovno komunikacijo). Namesto splošnih standardov, ki bi zahtevali preveč časa, so na svojo stran pridobili večje število telekomunikacijskih gigantov z vsega sveta in skupaj z njimi objavili že več dokumentov z navodili za razvijalce, ki jih sodelovanje zanima.

Srečanje z novinarji so intelovci sklenili z mislijo, da je prikazano zgolj začetek novega obdobja, ki bo kmalu začelo kazati prve sadove z njihovih sadik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji