Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2016

Inteligentno ogrevanje

Navajeni smo že, da beremo o vsakovrstnih napravah, ki jih je mogoče po novem povezati v splet. Od tistih, kjer je to dejansko smiselno, smo tokrat preizkusili – termostat za centralno kurjavo.

Podjetje Netatmo se je specializiralo za nišne omrežno povezljive naprave, ki jih trži z dovršenim oblikovanjem in odlično povezljivostjo z mobilnimi napravami. Preizkusili smo že njihovo vremensko postajo in ugotovili, da je odlična, četudi kdaj pa kdaj odpove. Med 14-dnevnim preizkusom njihovega izdelka s preprostim imenom Thermostat težav z delovanjem nismo zasledili.

Termostat je namenjen krmiljenju grelne naprave v stanovanju ali hiši, mi smo ga namestili namesto  termostata za centralno kurjavo na osnovi kurilnega olja. Namestitev je bila trivialna, svoj termostat smo odvili in dve krmilni žici (pozor, 220 voltov!) privili v Netatmojevega. Sprva smo se razbiranja postopka po nepotrebnem lotili prek navodil, na začetku celo slovenskih, ki so pač prav po slovensko narejena »po domače« – gre namreč za »fotokopiranih« nekaj listov s prevedenimi originalnimi navodili. Toda, kot rečeno, navodil v resnici sploh ne potrebujete, za povrh Netatmojev termostat namešča tudi nekaj profesionalnih monterjev po Sloveniji.

Termostat je majhna kvadratna škatlica, ki jo pritrdimo na steno, na sprednji strani pa ima zaslon iz elektronskega črnila, ki kaže trenutno temperaturo prostora in temperaturo, ki naj bi jo prostor dosegel in smo jo torej nastavili. Zaradi elektronskega črnila ne porabi skoraj nič električne energije (vstavimo mu dve priloženi bateriji AAA), je pa zato njegova odzivnost nekoliko slabša (zaslon se spremeni pol sekunde do sekundo po pritisku na »+« ali »–«. Ti tipki sta tudi edino, s čimer lahko termostat krmilimo neposredno, za vse drugo ga bomo morali povezati v brezžično omrežje Wifi. To je seveda tudi smisel celotne operacije menjave termostata.

Za povezljivost poskrbi druga škatlica, ki jo vstavimo neposredno v električno vtičnico nekje v istem prostoru, kot je termostat. V telefon ali tablico še namestimo ustrezno aplikacijo, ki jo najdemo v trgovini (Play Store, AppStore ali Windows Store) in napravi se bosta povezali. Termostatu le še vpišemo ustrezne podatke za povezavo z domačim omrežjem Wifi, v »oblaku« Netatmo naredimo svoj uporabniški račun in termostat je postavljen in deluje. Od tu naprej imamo nad njim popoln nadzor od koderkoli, tako iz domačega okolja kot od drugod po svetu, saj ga v resnici upravlja Netatmojev »oblak«, mi pa njega. Prek telefona ali tablice ali pa prek spletnega brskalnika, na naslovu www.netatmo.com.

Upravljamo ga lahko ročno, da prek telefona/računalnika »odtapkamo« nekoliko višjo/nižjo želeno temperaturo telefona, ali pa se podamo med avtomatske nastavitve, kjer mu povemo, katere ure v dnevu naj centralna kurjava deluje in kdaj naj počiva. In ali naj bo pri tem ponedeljek drugačen od torka ali pa, še posebej, drugačen od konca tedna. Uporabniški vmesnik za začetno nastavljanje teh ur in dni v tednu nemara ni najbolj intuitiven, a se skozenj hitro prebijemo, sploh pa bomo to v resnici počeli bolj redko.

V spletu in na telefonu si lahko ogledamo tudi temperaturno krivuljo našega doma.

V spletu in na telefonu si lahko ogledamo tudi temperaturno krivuljo našega doma.

Ključna prednost takega »inteligentnega« termostata, kot jo vidimo mi, je v dosegljivosti od koderkoli. Zamislite si npr. enotedensko smučanje, ko si lahko zadnji dan iz italijanskih Alp s telefona vklopite centralno kurjavo, da vas doma pričaka toplo stanovanje. Zanimiv je tudi nadzor nad delovanjem, saj si lahko kadarkoli ogledamo grafikon temperature in delovanja peči. In pa seveda – prednost je v inteligentnosti, saj se Netatmo po nekaj dneh nauči naših temperaturnih navad in začne nastavljene parametre še sam dodatno prilagajati. Tako smo opazili, da je začel gretje vklapljati 15 minut prej, nastavljeno temperaturo pa je tudi malce dvignil, v upanju, da bo tako prostor malce hitreje ogret.

Po drugi strani smo potrebovali kar nekaj časa, da smo se navadili, da napravica na zidu pač nima (več) tipke, s katero bi ji povedali: »zaženi centralno gretje za eno uro«. Ima le tipko »+«, s katero lahko storimo enako, a z veliko več pritiski, saj vsak pritisk le poveča nastavljeno temperaturo za pol stopinje.

Kakorkoli, Netatmojev termostat je zabavna igrača, ki je v resnici več kot to. Je uporabna naprava.

Netatmo Thermostat

Prodaja: www.telos.si.

Cena ob objavi: 178 EUR.

Za    Odlična povezljivost od koderkoli, enostavna namestitev, nadzor nad delovanjem.

Proti    Na zidnem termostatu pogrešamo enostavno tipko on/off.

5211733

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji