Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2013 | Teme: namizni računalnik

Igrača

Poizkusi podjetij, da ob prihodu novih Oken spravijo na trg vse možne različice naprav z zasloni na dotik, so zdaj privedli do računalnikov »vse v enem«. Fujitsu je torej dostavil napravo z velikanskim zaslonom na dotik.

Prav zaslon je glavna sestavina tega računalnika, saj je matrika IPS, ki sliko kaže v ločljivosti 1920 × 1080, odlična. 23-palčni zaslon ima žive barve, ostro sliko in 180 stopinj obsegajoč kot vidnosti. Nato pa se začnejo težave, saj je plast nad slojem za dotik plastična in drsenje prsta ni na ravni stekla, ki smo ga vajeni s tablic in pametnih telefonov. Ne gre za neuporabno površino, a pri daljših  potegih je zatikanje prstov opazno in moti. Odzivnost na dotik je sicer odlična in zamika ni bilo opaziti, to je videti tudi na našem videoposnetku, ko smo na Fujitsuju igrali fliper. Pri tem početju smo zaslon skušali postaviti v vodoraven položaj, to stojalo omogoča, a je škoda, da pregibni tečaj ni boljši, saj je ob dotikih preveč vibriranja. Fujitsu bi lahko vsaj za vodoravni položaj zaslona omogočil, da se tečaj zaklene in tako omilil vibracijo, tako pa smo priča nezanemarljivemu tresenju zaslona. Na vrhu zaslona je vgrajena spletna kamera s senzorjem. Slednji zazna, ali kdo stoji pred računalnikom, in samodejno prižge zaslon. Taka funkcionalnost pride najbrž še najbolj prav, ko se računalnik uporablja kot blagajna v restavracijah in za njim nihče ne sedi. V tem primeru tudi plastična zgornja plast ne moti toliko, saj ob posamičnih pritiskih na površino ne moti.

Naš model je imel procesor i5, ki z dvema režama za pomnilnik (tako lahko sprejme do 16 GB), zagotavlja hitro izkušnjo. Malo jo pokvari to, da je v drobovju 2,5-palični disk, ki se vrti pri 5400 vrtljajih. Mogoče je kupiti tudi različico z 128 GB diskom SSD, kar delovanje računalnika nedvomno pohitri. Na majhnem ohišju so štirje vhodi USB (dva 2.0 in dva 3.0) in nanj lahko prek izhoda DVI priklopimo še dodaten monitor.

Esprimo je za igranje fliperja ali klavirja (deluje presenetljivo dobro) zabaven eksperiment, za resno uporabo zaslona na dotik pa je tečaj prešibak in plastično pročelje preveč nadležno. Gre sicer za zmogljiv računalnik, ki pa za resno rabo ne more konkurirati kombinaciji namiznega računalnika in samostojnega monitorja.

Fujitsu Esprimo X913-T

Namizni računalnik »vse v enem«

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

Cena: 1250 EUR.

✓    IPS zaslon je odličen ...

✗    ... a ne na dotik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji