Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2012

Usmerjevalnik za geeke

Brezžični usmerjevalniki so razmeroma pogosta tema naše revije, saj se kljub uveljavljenosti še vedno razvijajo. Novi standard N se je že zakoreninil, modeli pa postajajo vsaj funkcijsko vedno zmogljivejši. Preizkušeni Mikrotik RB/751G-2HND pa je nekaj res posebnega - usmerjevalnik za največje navdušence.

S tem ko so usmerjevalniki postali vedno bolj domena tudi domačih uporabnikov, so začeli v imenu preproste rabe tudi izgubljati nekatere naprednejše funkcije - oziroma so se te selile v dražje modele. To je eden izmed razlogov, da so se razvile skupnosti, ki so programirale posebno programsko opremo (firmware) za nekatere bolj priljubljene domače usmerjevalnike. Najbolj znana sta projekta DD-WRT, ki je namenjen predvsem nekaterim usmerjevalnikom Linksys (legendarni WRT-54)in Buffalo, ter projekt Tomato.

Na drugi strani spektra so profesionalne rešitve podjetij, kot sta Cisco in Juniper Networks, a tu gre za hudo profesionalne rešitve, ki zahtevajo tudi po več tisoč evrov. Vmes so ročno sestavljeni usmerjevalniki, na katerih teče katera izmed prirejenih različic Linuxa ali BSDja (denimo pfSense). Tak usmerjevalnik lahko naredimo iz kakega starejšega računalnika, omogoča pa veliko prilagodljivosti pri nastavitvah.

Izdelki latvijskega podjetja Mikrotik zapolnjujejo še dodatno nišo. Podjetje izdeluje najrazličnejše usmerjevalnike (in podobno omrežno opremo), ki si jih lahko prilagodimo po želji. Tokrat smo preizkusili model RB/751G-2HND, gre pa za razmeroma majhen usmerjevalnik, ki je v osnovi namenjen manjšim podjetjem in zahtevnim domačim uporabnikom.

Naprava ima pet gigabitnih ethernetnih vmesnikov, vmesnik USB 2.0, podpira pa standarde IEEE 802,11 B/G/N. Antene so vgrajene, gre za 2x2 MIMO antene, dve torej oddajata signal, dve pa ga sprejemata. Dodan je priključek MMCX, kamor lahko priklopimo zunanjo anteno. V paketu je majhen napajalnik, usmerjevalnik pa se lahko napaja tudi prek prvega omrežnega vmesnika, saj ta podpira pasivni power over ethernet.

Bistvo usmerjevalnika pa je uporaba Mikrotikovega operacijskega sistema, imenovanega RouterOS. Tega lahko sicer namestimo tudi na navadne računalnike, omogoča pa zares veliko posameznih nastavitev in možnosti. V praksi ima podobno število možnosti in nastavitev kot katera izmed distribucij Linuxa, namenjenih usmerjevalnikom, le da je tu dodan še malce enostavnejši spletni vmesnik (lahko ga sicer nastavljamo tudi prek SSHja).

Spletni vmesnik Mikrotikovega sistema RouterOS je izredno preprost, sistem pa ponuja zares ogromno možnosti. Pri načinu delovanja smo pri večini navadnih usmerjevalnikov navajeni na možnost ali dve, tu pa jih je še bistveno več.

Možnosti in nastavitev je zares veliko. Naprava podpira praktično vse, kar bi si lahko zamislili, saj je nameščeni RouterOS zasnovan na Linuxu. Kljub temu ni odprtokoden, ob nakupu enega izmed njihovih usmerjevalnikov je sicer povsem odklenjen, za uporabo na navadnih računalnikih pa si moramo omisliti eno izmed štirih licenc, ki omogočajo različne zmogljivosti (lahko pa seveda preizkusimo demo različico). O zmogljivosti omenjenega operacijskega sistema priča to, da ponuja podjetje Virtua-IT (ki pri nas trži izdelke Mikrotik) tudi izobraževanja za RouterOS, kjer lahko pridobimo certifikat MTCNA (Mikrotik Certified Network Associate); stane 555 evrov (brez davka).

Preizkušeni usmerjevalnik velja 80 evrov, to je glede na zmožnosti malo. Po dometu in hitrostih se odreže povprečno, a bo zadovoljil večino potreb. Za zahtevnejše so na voljo še zmogljivejše naprave, seveda pa lahko tudi pri tem dodamo še zunanjo anteno in s tem povečamo domet.

Mikrotik RB/751G-2HND

Kaj: Brezžični usmerjevalnik.

Izdeluje: www.mikrotik.com

Prodaja: www.virtua.si

Cena: 79,16 EUR.

Za: Zelo veliko možnosti in nastavitev ...

Proti: ... obenem pa tudi zahtevna nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji