Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Marec 2010

Prvi snemalnik za HDTV

Kabelski operater Telemach je svojo digitalno ponudbo (DVB-C) pred kratkim razširil s programi visoke ločljivosti, malo pred začetkom olimpijskih iger pa smo dobili na preizkus še njihov visoko ločljivi sprejemnik/snemalnik HDTV Cisco 8398DVB.

To je že drugi Telemachov sprejemnik z možnostjo snemanja, o prvem, sprejemniku Handan CV-6000 PVR (ki pa je bil le standardne ločljivosti) smo pisali v članku Novo v omrežju UPC Telemach septembra 2008. Že takrat smo obžalovali, da drugi sprejemnik Handan CV-7000 HD, o katerem smo pisali v naslednji, oktobrski številki, ob sprejemu HDTV ne omogoča tudi snemanja HD.

Za slednje so pri Telemachu izbrali sprejemnik Cisco 8398DVB z vgrajenim diskom in naročili izdelavo lastnega programskega vmesnika (middleware). Na test smo dobili enega prvih primerkov in ga primerjali z našim referenčnim sprejemnikom/snemalnikom Dreambox 8000 HD (glej članek v lanski februarski številki). Ker gre za sprejemnik oziroma programsko opremo v razvoju, lahko pričakujemo, da bodo določene napake še odpravljene, saj sprejemnik omogoča samodejno nadgradnjo programske opreme prek kabelskega omrežja. Tudi cena še ni znana, predvidevamo, da ga bo Telemach ponudil v paketu z mesečno naročnino.

Priključki

Sprejemnik je lična tanka črna škatla, vendar bolj "špartansko zasnovana". Na prednji strani je samo šestmestni številski prikazovalnik ure ali številke kanala, reža za naročniške kartice (ki še ni v uporabi), priključek USB in pet osnovnih tipk za glasnost, menjavo kanala in snemanje. Priključek USB je namenjen za priključitev zunanjega diska ali omrežne kartice, vendar trenutno (še) ni v uporabi.

Na zadnji strani so vsi potrebni video priključki, glede na to, da gre za HD sprejemnik, sta kompozitni in S-Video tako rekoč odveč, ampak če sta že prisotna, bi si želeli še klasični SCART - no, to je evropska zadeva, zato je razumljivo, da je ameriški Cisco ne pozna. HD slika je možna prek kompozitnega priključka YPbPr in HDMI. Zvok priključimo prek optičnega priključka AC3 ali prek dveh analognih avdio priključkov.

Uporabniška izkušnja

Ob prvem priklopu sprejemnik samodejno naloži celotno programsko shemo (zelo pohvalno!). Nad kakovostjo digitalne slike nimamo pripomb (Telemach ne izvaja dodatnega stiskanja originalnega podatkovnega toka, tako kot to na škodo kakovosti slike počnejo nekateri ponudniki IPTV), "obvezna" je uporaba priključka HDMI (YPbPr ne priporočamo). Menuji so pregledni (programska shema je razdeljena po posameznih kategorijah!), vendar smo se precej jezili nad daljincem, ki uporablja "ameriško" logiko, tako da je kakšna tipka tudi odveč in moramo kdaj po nepotrebnem pritisniti na kakšno tipko več, kot bi bilo treba. Črke na menujih so (pre)majhne, če zaslon televizorja nima vsaj 42 palcev, bomo imeli težave z berljivostjo. Imena programov so skrajšana, ker na sliki ni prostora za celoten programski vodnik. Preklop med kanali je dovolj hiter, posebej smo se razveselili funkcije slika v sliki (PiP - Picture in Picture), ki pa zahteva malo (odvečnega) pritiskanja na daljinec. Digitalnega izhoda žal ne moremo nastaviti na 720p, tako da slike nismo mogli prikazati na nekoliko starejšem projektorju ločljivosti 1280 x 720 pik. Elektronski programski vodnik še ni čisto dodelan, tako da so opisi oddaj precej skrajšani - upajmo, da bo Ciscovim programerjem uspelo odpraviti to neprijetnost. Preklop med različnimi zvočnimi zapisi (jeziki) deluje, prav tako preklop med različnimi podnapisi (digitalnimi!). Priljubljene programe lahko zberemo na poseben seznam, določene pa lahko blokiramo.

Kako smo lahko gledali ZOI

Signal iz Vancuverja je RTV Slovenija dobila v formatu 1080i (MPEG-4), sami so ga dekodirali v format HD-SDI, dodali komentatorski zvok in skupaj s studijskim materjalom, ki je bil iz navadne ločljivosti SD "povečan" na HD, posredovali na oddajnik Šance (Ljubljanski grad), kjer je bil prek DVB-T oddajan v formatu MPEG-4 (še vedno 1080i).

Telemach, Telekom/Siol in T2 so program RTVSlo HD za svoja omrežja prevzeli neposredno iz oddajnika Šance, pri čemer sta prva dva v svoje omrežje "pretočila" originalno prevzeti tok MPEG-4, T-2 pa se je odločil za prekodiranje v MPEG-2.

Ob snemanju otvoritve Olimpijade smo ugotovili, da je T2 oddajal MPEG-2 z bitno hitrostjo 25 Mb/s, Telemach pa MPEG-4 s povprečno bitno hitrostjo 13 Mb/s. T2jev zvok je bil dvokanalni AC3 bitne hitrosti 640 Kb/s, Telemach pa je imel oba kanala zakodirana s kodekom MPEG-2, 192 Kb/s.

Disk in snemanje

V sprejemnik je vgrajen WDjev disk zmogljivosti 320 GB, kar zadostuje za snemanje dobrih 50 ur programa v visoki ločljivosti (25 filmov) ali 150 do 200 ur programa v običajni ločljivosti (SDTV). Ker ima sprejemnik dva tunerja, lahko hkrati snemamo dva programa (ali pa enega gledamo in drugega snemamo). Snemanje lahko nastavimo s pomočjo elektronskega programskega vodnika ali z urnikom. Če vključimo snemanje ročno (trenutne oddaje), potem ne moremo poljubno nastaviti dolžine, temveč lahko samo izberemo 30, 60, 90 ali 120 minut. K disku spada tudi funkcija časovnega zamika ("time shift"), ki omogoča začasno "zaustavitev" trenutne oddaje in spremljanje njenega nadaljevanja z diska.

Žal posnetega gradiva ne moremo prenesti iz sprejemnika, saj kljub priključkoma ethernet in USB ni potrebne funkcionalne povezljivosti. Možen je sicer zagonski ovinek v obliki fizičnega priklopa diska na računalnik, a pustimo zdaj to.

Teletekst

Cisco nima vgrajenega dekoderja za teletekst, saj ga Američani pač ne poznajo. Če bomo sprejemnik povezali s televizorjem (ali projektorjem) prek digitalnega kabla HDMI, teleteksta ne bomo mogli spremljati, saj se prek tega kabla teletekst ne prenaša (pri definiciji standarda HDMI so, spet Američani, nanj enostavno pozabili ...). Seveda lahko televizor priključimo tudi prek analognih povezav, kjer se teletekst prenaša, in uporabimo teletekstni dekoder v televizorju - vendar bo potem kakovost slika precej slabša (dvakratna konverzija video signala), ostali pa bomo tudi brez visoke ločljivosti (kar verjetno ni bil naš namen, če smo nabavili HDTV sprejemnik/snemalnik) ...

Internet

Razveselili smo se (prehitro), ko smo med priključki na zadnji strani sprejemnika opazili tudi dva priključka za ethernet, pod enim je pisalo Multi TV, pod drugim pa Ethernet. Multi TV je "priključek prihodnosti", saj še ni znano, kaj bo Cisco z njim počel, drugi priključek pa je namenjen povezavi z internetom. V sprejemnik je sicer vgrajen kabelski modem, tako da bi naročnik lahko namesto dosedanjih dveh uporabljal eno samo škatlo tako za priključitev televizorja in priključitev računalnika. Vendar pa se pri Telemachu niso odločili za to možnost, saj menijo, da sta televizor in računalnik navadno v različnih prostorih in je lažje v sosednji prostor potegniti še dodatni koaksialni kabel kot pa dodatni ethernetni kabel. Ta priključek nameravajo nekoč uporabiti za napredne storitve, kot so video na zahtevo in podobno, za povezavo z internetom pa bodo morali naročniki še naprej uporabljati kabelski modem.

Olimpijske igre v visoki ločljivosti so res užitek! Užitek, ki si ga lahko kasneje ponovimo z diska.

Na mariborskem programu RTS smo za las zgrešili naš lastni Monitor TV HD.

Naročniške kartice

Telemach je do zdaj uporabljal naročniške kartice Conax (ki jih bo uporabljal še naprej), vendar pa Cisco uporablja ameriški sistem PowerKEY. Za naročnike je to še enostavneje, saj ne bodo imeli skrbi z bralnikom kartic in naročniško kartico, saj bo ponudnik Telemach naročnikom aktiviral programske pakete centralno, na podlagi naslova sprejemnika MAC.

Telemachova ponudba

Telemach naročnikom digitalnega kabelskega priključka v tem trenutku ponuja prek 120 televizijskih (od tega osem v HDTV) in prek 60 radijskih programov, kar je bistveno več kot na istem kabelskem priključku v analognem paketu (dobrih 50 tv programov, brez radija). Naročnikom analognih kabelskih priključkov vsekakor priporočamo, da priključek nadgradijo v digitalnega, če ne zaradi drugega, zaradi bistveno višje kakovosti slike.

Žal Telemach pri digitalni kabelski ponudbi ostaja na pol poti; res se trudi posloveniti elektronski programski vodnik za tuje programe, vendar to naredi samo za nekatere, pri drugih pa posloveni samo naslove in ti ostanejo brez podrobnega opisa posamezne oddaje. Sprejemnik Cisco ima svoje potenciale, upajmo, da jih bo Telemachu uspelo izkoristiti - pri tem mislimo predvsem na možnosti interaktivne ponudbe - video na zahtevo, elektronsko nakupovanje, interaktivne igrice in podobno. Priključek USB bi se lahko, če ne drugega, uporabil za gledanje fotografij (v visoki ločljivosti!). Kljub nekaterim pomislekom pa gre za prvi digitalni sprejemnik z vgrajenim snemalnikom v visoki ločljivosti v Sloveniji. Kot smo ugotavljali že pri testu sprejemnika Handan CV-6000 PVR, pomeni Telemachova ponudba DVB-C vedno bolj konkurenčno alternativo ponudnikom televizije IP.

Telemach Cisco 8398DVB MPEG-4 HD DVR

Kaj: Digitalni sprejemnik z diskom.

Kdo: www.cisco.com.

Kje: www.telemach.si.

Cena: Dodatnih 5 EUR na mesec. V nekaterih paketih je vključen brezplačno.

Za: Dva tunerja, vgrajen disk 320 GB, kakovostna digitalna slika HD, enostavna raba.

Proti: Ni teleteksta, (trenutno?) pomanjkljiv EPG, (trenutno?) neizrabljena omrežna povezljivost.

...

Po daljšem preizkušanju...

Po daljšem preizlušanju smo odkrili, da ima Cisco trenutno še hude težave z izbiro zvočne sledi. Samo primer: Kanal ARTE ima nemški in francoski zvok. Cisco ponudi izbiro med angleščino, slovenščino, srbščino in madžarščino, a ne glede na izbiro je zvok vedno nemški, francoskega pa ni nikjer ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji