Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2017

Huawei P10

Huawei je v zadnjih nekaj letih zanesljivo zakorakal med najuspešnejše izdelovalce pametnih telefonov, predvsem po zaslugi svojih najzmogljivejših modelov. Nazadnje smo se navduševali nad modeloma P9 in Mate 9, tokrat smo vzeli v roke še topli model P10.

Pričakovali smo, da bo P10 bolj ali manj le procesorsko nadgrajeni P9, a smo se ušteli. No, procesor je res nadgrajen, saj je vgrajen najnovejši Kirin 960 z jedri A73 in A53, kot ga premore že Mate 9. Pomnilnika je 4 GB, shrambe pa najmanj 64 GB. Zaslon je 5,1-palčni in ločljivosti 1920 × 1080 pik, vse skupaj pa je sestavljeno v zelo tanko ohišje debeline le 7 mm. Telefon je videti zanesljiv in resno izdelan, v roki pa lepo sedi. Zapovrh je res zelo hiter, saj vrednosti, ki jih nameri naš testni program Geekbench 4, zaostajajo le za Samsungovim Galaxy S7 in seveda iPhonom (ki je na tem področju že tradicionalno daleč najvišje). V praksi se izkaže kot zelo hiter in odziven, veselje ga je uporabljati. Omenimo še, da je to eden prvih telefonov, ki ima vgrajeno podporo za »evropski GPS«, sistem Galileo. No, na Dunajski cesti v Ljubljani vseeno nismo uspeli »uloviti« nobenega Galilea.

Strojno in oblikovno je P10 vrhunski model, zahteva le nekaj privajanja in programskega »pleskanja«.

In vendar je telefon tudi, hm, drugačen. Če smo »deveto sezono« Huaweievih telefonov hvalili, da ima bralnik prstnih odtisov nameščen na zadnji strani, kar je prvič uvedel Googlov telefon Nexus 6p (ki ga je izdeloval prav Huawei …), so se huaweievci pri desetki spet ujeli v Applovo past. Nekaka tiha želja večine androidnih izdelovalcev je, kot kaže, biti enak ali, seveda, boljši kot Apple. In ko je Apple z modelom iPhone 7 uvedel bralnik prstnih odtisov na edini tipki na sprednji strani, tipka sama pa je postala »nemehanska«, se je temu podredil tudi Huawei (in še kdo, pred kratkim smo preizkušali podobno narejen »hrvaški« model NOA). To je nerodno zato, ker ima P10 privzeto bralnik prstnih odtisov, ki z daljšim pritiskom deluje tudi kot tipka »Home«, obenem pa del zaslona nad njo (!) po nepotrebnem zavzemajo tri programske tipke, kot jih priporoča Google. Res jih lahko v nastavitvah izklopimo (ali pa razširimo s četrto tipko, ki »potegne« vrstico stanja z vrha zaslona) in ostanemo le s fizično tipko, a se moramo potem naučiti nekaterih nestandardnih potez, s katerimi lahko telefon upravljamo. Kajti ne, ob straneh tipke/bralnika pač ni tipk za nazaj in uporabljene programe, kot je bilo v navadi še do nedavna. Skratka, P10 uvaja nekoliko zmede, saj se po načinu upravljanja razlikuje od konkurence, predhodnika in celo od marsikaterega drugega telefona Huawei ali Honor (ki sodi pod Huawei).

Od nestandardnih prijemov moramo še vedno in spet pograjati vmesnik EMUI, ki se trudi imeti drugačne ikone kot vsi drugi (priljubljena je predvsem modra in zelena barva) in delovanje brez predala za aplikacije (kar lahko tudi spremenimo). Seveda lahko vmesnik bolj ali manj »povozimo« z namestitvijo zastonjske aplikacije Nova Launcher, ki jo svetujemo ob skorajda vsakem telefonu, ki ne prihaja neposredno od Googla.

Morda se bere, kot da nas je P10 razočaral, a ni tako. Strojno in oblikovno gre za vrhunski model, zahteva le nekaj privajanja in programskega »pleskanja«. Za konec pa – premore, tako kot P9 in Mate 9, vrhunski fotoaparat z dvema objektivoma, o katerem smo vse povedali že v tokratni temi številke, ko smo primerjali fotoaparate in fotografske zmogljivosti pametnih telefonov.

Huawei P10

Izdeluje: Operaterji, Bigbang.

Cena: Predvidoma od 600 do 650 evrov (naprodaj v začetku aprila).

Za: Vrhunska strojna oprema in vrhunski fotoaparat, oblikovanje.

Proti: Nestandardne tipke za upravljanje, nenavaden vmesnik EMUI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji