Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor December 2017

Huawei Mate 10 Lite

Poleg paradnih konjev Mate 10 in Mate 10 Pro so v Huaweiju predstavili tudi cenovno ugodnejšo različico – Huawei Mate 10 Lite. Napravo lahko ob pregledu ponudb v spletu dobimo že za dobrih 350 evrov, kar jo umešča v srednji cenovni razred. Kje točno so pri Huaweiu varčevali, da so iz paradnega konja Mate 10 Pro izdelali Mate 10 Lite, je hitro opazno. Prvo razliko predstavlja ohišje, ki je namesto stekla narejeno iz aluminija. Zato ni videti tako lepo, pa tudi težje se razbije. Pri vsakdanji rabi oblika telefona ne izstopa v nobenem pogledu, razen prstnih odtisov, ki se iz neznanih razlogov na hrbtni strani telefona izrazito opazijo že po nekaj minutah rabe. Vsaj na naši črni napravi.

Na hrbtni strani sta navpično nameščena dva objektiva, ki sestavljanja glavno kamero telefona. Pri tem ne gre za klasično dvojno kamero, kot jo ponujajo drugi izdelovalci. Pri Huaweiu je namreč eno črno-belo tipalo z ločljivostjo 2 MP namenjeno samo ustvarjanju učinka Bokeh, fotografije in video posnetki pa se ustvarjajo z glavnim tipalom v ločljivosti 16 MP. Podobna rešitev je uporabljena pri »selfie« kameri, katero prav tako sestavljata dve tipali, od katerih je eno namenjeno samo zamegljevanju ozadja glavnega subjekta (mimogrede, veliki brat Mate 10 Pro ima na sprednji strani le en objektiv). Učinek Bokeh pri Mate 10 Lite ne deluje brez težav, saj je pri fotografiranju človeka večkrat zamegljeno tudi lasišče.

Zaslon je poleg ohišja drugo področje, zaradi katerega je Mate 10 Lite cenovno ugodnejši. Namesto zaslona OLED se namreč uporablja LCD, ki meri po diagonali 5,9 palca in z ločljivostjo 1080 × 2160 pik ponuja 409 pik na palec. Mate 10 Lite je eden izmed prvih pametnih telefonov v srednjem cenovnem razredu z zaslonom v novem razmerju stranic 18 : 9. Ohišje je zaradi tankih stranic tudi ožje od običajnih telefonov s podobno velikimi zasloni v razmerju 16 : 9. Svetlost zaslona LCD je zadovoljiva tudi v sončnem vremenu, a je opazna manjša zasičenost barv.

Tretji dejavnik, zaradi katerega je Mate 10 Lite dostopnejši, so tehnične specifikacije. Napravo poganja Kirin 659 (8 varčnih jeder A-53, nič hitrejših A-73) z grafičnim procesorjem Mali-T830. V kombinaciji s 4 GB RAM čez samo delovanje naprave nimamo pripomb, tudi ob igranju grafično zahtevnejših iger. Za razočaranje poskrbi zgolj predhodna generacija operacijskega sistema Android 7 in prav tako starejše generacije Huawejevega uporabniškega vmesnika EMUI 5.1 (»veliki« Mate 10 Pro ima oboje različice 8). Kljub temu da Huawejeva preobleka EMUI ponuja nekaj zanimivih funkcionalnosti, kot je na primer možnost uporabe lebdečega multifunkcijskega gumba, kljub temu ostane grenak priokus uporabe starejšega operacijskega sistema.

Huawei Mate 10 Lite

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 354 EUR.

Za: Visoka jakost zvočnika, tanke stranice, razmerje stranic zaslona 18 : 9.

Proti: Kakovost fotografij v temnejših prostorih, deluje na starejšem Android 7.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji