Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2018

HTC U11 Plus

Za trenutek je kazalo, da si bo HTC po sodelovanju z Googlom vendarle počasi priboril nazaj staro slavo. Navsezadnje so izdelali Googlov telefon Pixel 2 XL, ki je po vseh merilih eden najboljših pametnih telefonov ta hip.

No, HTCjev telefon, ki je izšel iz tega sodelovanja, je model U11 Plus in je od »izvirnika« kar precej drugačen. Vgrajeno strojno opremo sicer lahko le pohvalimo, saj vsebuje procesor Snapdragon 835, ki ga je šele pred kakim mesecem hitrostno presegel Snapdragon 845 (v Samsung Galaxy S9), 6 GB pomnilnika in 128 GB shrambe. Vgrajen je skorajda 4000 mAh akumulator, ki zmore dovolj energije za ves dan in še kaj, vse skupaj pa poganja Android 8.0.

Manj pa smo zadovoljni, da je HTC posegel po (6-palčnem) zaslonu LCD, ki leta 2018, ko smo razvajeni z AMOLEDi, v resnici ne sodi več v telefon vrhunskega razreda (U11 Plus stane 750 evrov). Primerjava z zaslonom AMOLED namreč takoj pokaže, da so barve bolj sprane (rdeča barva aplikacije GMAIL je, denimo, rožnata) in da je kotna vidljivost bistveno slabša. To se pozna že med branjem vsebine, ko je telefon položen na mizo. Ker zaslon ni vrste AMOLED, tudi ne moremo računati na stalen prikaz informacij, kot so ura/datum in komunikacijska obvestila. Škoda tudi, da telefon zaostaja pri uvedbi zaslona »od roba do roba«. Rob je sicer manjši kot pri starejših HTCjih, a smo kljub temu zgoraj in spodaj namerili 11 mm roba, ob strani pa po 3 mm, kar je dvakrat več kot pri, denimo, Samsungovih konkurentih. Pohvalimo pa lahko, da je zaslon, no, ves telefon, vodoodporen po standardu IP86.

Pogrešali smo še brezžično polnjenje in vtičnico za slušalke, čeprav so priložene slušalke, ki delujejo prek vmesnika USB. Vgrajeno imajo aktivno odpravo okoliških šumov, a v praksi tega skorajda nismo mogli potrditi.

Po drugi strani smo bili navdušeni nad zelo dobrim fotoaparatom, ki svoje delo kljub »le« enemu objektivu zelo dobro opravlja. Upravljamo ga lahko tudi s stiskanjem telefona, čemur se hitro privadimo.

Še to – kot smo vajeni skorajda povsod (razen pri Applu in Googlovih Pixlih), so v telefon nameščene nekatere aplikacije, o koristnosti katerih dvomimo. Denimo, še ena elektronska pošta in novičarski agregator News Republic, ki nam tebi nič, meni nič streže z novicami z dveri Cosmo, Ženska.si, Lisa, Govori.se in podobnih.

HTC U11 Plus

Hitrost delovanja: 8,5

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Operaterji.

Cena: 750 EUR.

Za: Odličen fotoaparat, hitro delovanje, zmogljiva baterija, vodoodpornost.

Proti: Zaslon ni vrste AMOLED in ne sega od roba do roba, ni brezžičnega polnjenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji