Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2016

HTC ali iPhone?

Če ti prodaja ne gre, predstaviš nekaj, kar je videti kot iPhone. To že dolgo počnejo »kitajci«, po novem lahko pri tem zasačimo tudi bolj uveljavljene proizvajalce Androidnih telefonov…

Letos so vsi izdelovalci androidnih telefonov presegli pričakovanja, ko so izdali svoje najboljše modele. LG je s svojim G4 prvič dostavil resnično vrhunski telefon. Samsung je poleg tekočega delovanja in izjemnega zaslona s S6 Edge končno naredil tudi lep telefon. Sony je z Xperio Z5 zopet dostavil odlično napravo in Googlov Nexus 5X je prvi Nexus z dobrim fotoaparatom. Na koncu leta smo tako čakali le še Nexus 6P in HTC One A9. Slednjega smo dobili še pred novim letom.

Da, A9 je na pogled kot iPhone 6(s). Temu se je težko izogniti in je boleče predvsem zato, ker se je za to pot odločil HTC. Torej tisto podjetje, ki je na začetku Googlovega operacijskega sistema delalo najboljše in najlepše naprave. To, da podjetje, ki nam je dalo telefon HTC Hero, tako nesramno kopira Apple, upravičeno vzbuja slab občutek.

Težava oziroma dobra novica, odvisno od tega, kako vidimo A9, je ta, da je tako kot drugi izdelovalci tudi HTC tokrat presenetil. A9 je namreč odličen telefon in glede na zadnja dva HTCjeva prvaka korak v pravo smer. Začne se s tem, da se A9 ne greje. Za lanski M9 tega ni mogoče reči. Tako kot pri LG G4 je A9 po dolgem času telefon HTC z zelo spodobno kamero. Nanj je celo nameščena zadnja različica Androida – 6.0. Seveda jo še vedno prekriva preobleka Sense, ki je na trenutke nadležna, a so se tudi tu Tajvanci malce umirili in je kiča manj.

Strojno gre obžalovati to, da so obupali nad dvema zvočnikoma, nad zaslonom in pod njim. Vrnil se je fizični gumb domov, ki ima vgrajen hiter bralnik prstnih odtisov. Vse skupaj žene Snapdragon 617 (4 x 1,5 GHz Cortex-A53 plus 4x 1,2 GHz Cortex-A53), ki ima na voljo 2 GB pomnilnika (3 GB, če gre za 32 GB veliko shrambo). Zaslon AMOLED je odličen in če bi sliko kazal v višji ločljivosti (premore 1920 x 1080), bi konkuriral tistemu iz Samsungovih težkokategornikov.

S HTC A9 je narobe bolj malo. Skrbi le prej omenjeno dejstvo, da so z obliko kopirali Apple. Ta poteza diši po obupu, a tisti, ki bi radi imeli iPhone, na katerem teče Android s HTC One A9, ne bodo razočarani.

HTC One A9

Prodaja: Simobil.

Cena ob objavi: 590 EUR.

Za    Zaslon, tekoče delovanje, izdelava.

Proti    Res nesramno kopiranje Appla.

5512537

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji