Objavljeno: 27.3.2007 16:14 | Avtor: Igor Harb | Monitor April 2007

HSDPA tudi v telefonu

Pri izdelovalcih mobilnih telefonov se zgodovina pogosto ponavlja in Motorola se je spet dokazal kot tehnološki pionir. Naj spomnimo, da je prvi ponudil trifrekvenčni telefon, Timeport, ki ga je bilo mogoče uporabljati v evropskih in ameriških omrežjih GSM, nato jim je prvim uspelo izdelati zadostne količine aparatov UMTS A820, zdaj pa so tudi prvi na trgu s telefonom, ki podpira nov protokol prenosa podatkov, HSDPA.

Medtem ko sta zgoraj omenjena aparata predstavljala povsem novi seriji izdelkov, pa je prvi telefon HSDPA le predelava njihovega trenutno najbolj priljubljenega izdelka, RAZR. Novinec nosi ime V3xx in je istih mer kakor različica UMTS V3 ter malenkost večji kot klasični V3. Tanek preklopni telefon elegantne oblike ima dva barvna zaslona, fotoaparat ločljivosti 1,3 megapike in kamero za videotelefonijo. Fotoaparat je precej slab, predvsem kar zadeva barvna tipala, in se nikakor ne more primerjati s ponudbo "fotografskih" telefonov iz Sony Ericssona in Nokie. Številčnica je ploščata, z vdolbinami med tipkami, s katerimi lahko začutimo prehode med njimi. Poleg 60 MB pomnilnika imamo na voljo še razširitveno mesto za pomnilniško kartico MicroSD; priložena ima zmogljivost 128 MB, z njo pa dobimo tudi prilagojevalnik na SD. Akumulator je soliden in pri pogosti rabi zdrži vsaj dva dni, pri veliki rabi prenosa podatkov pa nekoliko manj. Če telefon uporabimo kot modem in ga priklopimo prek kabla USB, se akumulator samodejno polni, tako da takrat ne porabimo akumulatorja telefona, zato pa toliko hitreje akumulator prenosnika, če delamo brez napajanja.

Pri preizkusu prenosa podatkov smo imeli nekaj težav, saj nam je sprva uspelo dobiti pričakovane hitrosti prenosa od uporabnika, hitrost prenosa v smeri proti uporabniku pa se je ustavila nekje pri hitrosti UMTS. Pozneje smo ugotovili, da krivec ni V3xx, temveč nastavitve našega strežnika FTP, in z aparatom smo 50,9 MB veliko datoteko prenesli v 9 minutah in 35 sekundah. Pri tem se je hitrost prenosa gibala med 20 KB/s prvo minuto in pol pa prek 250 KB/s po petih minutah. Povprečna hitrost prenosa je bila 90,56 KB/s in to je nekako dvojna hitrost povezave UMTS, vendar še zmeraj daleč od 3,6 Mb/s, ki naj bi jih HSDPA ponujal. Vzrok za to je najbrž iskati v nekoliko slabšem signalu in temu, da Mobitel svoje omrežje HSDPA šele gradi.

Se pa hitrost prenosa podatkov pozna pri brskanju po dverih Planet, predvsem pri prenosu video vsebin. Te so zaenkrat optimizirane za prenos prek GPRS in UMTS. To pomeni, da z HSDPA ne dobimo boljše kakovosti, temveč zgolj hitrejšo storitev, a prav počasnost nalaganja je ena izmed večjih hib prenosa videa prek mobilnih omrežij. Glede na majhne zaslone telefonov najbrž tudi ni pričakovati kakšnih bistvenih izboljšav kakovosti, vendar je še nekaj prostora.

Motorola V3xx

Kaj: Mobilni telefon s hitrostjo prenosa podatkov HSDPA.

Pomnilnik: 50 MB SDRAM + 128 MB MiniSD.

Pomnilniška kartica: MiniSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in UMTS s HSDPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 9.

Izdeluje: Motorola, www.motorola.com.

Cena: 189 evrov ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: Hiter prenos podatkov, oblika, hitrost delovanja.

Proti: Slab fotoaparat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji