Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2016

HP ZBook Studio G3

HPjev novi prenosnik ZBook Studio G3 je delovna postaja v presenetljivo kompaktnem ohišju. Namenjen je profesionalnim uporabnikom, ki potrebujejo zmogljivo napravo za resno delo, a jo nameravajo tudi prenašati naokoli. Ohišje prenosnika je zelo kakovostno, vgrajeno ogrodje iz magnezijeve zlitine dobro opravi svoje delo. Pohvalimo lahko zunanje mere, saj meri v debelino slaba dva centimetra, to je glede na velikost zaslona in vgrajeno strojno opremo zelo dobro.

In ko smo že pri strojni opremi – osnovno predstavlja Intelov procesor iz družine Skylake, model i7-6700HQ. Ima štiri jedra in osem niti, osnovni takt delovanja je 2,6 GHz, najvišji pa 3,5 GHz. V tem razredu sicer najdemo tudi prenosnike s procesorji Xeon, a je vprašanje, koliko uporabnikov dejansko izkoristi prednosti slednjih, sploh ob razmeroma visokem skoku v ceni. Preizkušeni ZBook je bil opremljen z 8 GB pomnilnika, glede na preostale specifikacije (in razmeroma ugodne cene pomnilniških modulov) bi raje posegli po večji količini pomnilnika (prenosnik ima sicer dve reži za pomnilnik).

Vgrajen je pogon SSD velikosti 256 GB, gre za Samsungov pogon vrste NVMe. Ker gre za delovno postajo, so poleg Intelove HD 530 vgradili še NVidiino grafično kartico Quadro M1000M. Ta je namenjena zahtevnejšim programom, denimo obdelavi videa ali renderiranju 3D objektov v programih CAD. Pri strojni sestavi smo imeli le dva pomisleka – prvo je nekoliko omejen akumulator, ki je zdržal tri ure in dvajset minut, kombinacija zmogljive strojne opreme in kompaktnega ohišja očitno naredi svoje. Omenjena kombinacija pa je kriva tudi za naš drugi pomislek, razmeroma glasna ventilatorja. V prenosnik sta namreč vgrajena dva ventilatorja, ki hitro postaneta glasnejša, kot bi si želeli (tudi pri navadnem delu).

Zaslon pa je solidno dober. Gre za matriko IPS, ločljivost je FullHD, torej 1920 × 1080, lahko pa si omislimo tudi zaslon višje ločljivosti (3840 × 2160). Tipkovnica je dobra, malo smo sicer pogrešali številčnico, je pa koristna osvetlitev od zadaj – ta ima dve stopnji moči. Odlična je tudi sledilna ploščica, je med večjimi, ki smo jih zadnje čase srečali, nima pa posebnih fizičnih tipk. Na desni strani je tudi bralnik prstnih odtisov.

Na levem in desnem robu ohišja najdemo kar nekaj vmesnikov. Za izvoz videa je na voljo HDMI, za priklop naprav imamo tri USB 3.0. Oboje lahko sicer počnemo tudi z dvema vmesnikoma Thunderbolt 3, konkretno v obliki vmesnika USB-C. Naprav, ki bi to uporabljale, je ta hip sicer razmeroma malo, a jih bo v prihodnosti vedno več. Na voljo je tudi klasični omrežni vmesnik, poleg vseh tipičnih brezžičnih možnosti. Vgrajen je tudi bralnik kartic SD, nad zaslonom je tudi spletna kamera.

ZBook Studio G3 je tako prenosnik, pri katerem smo dobili občutek, da se trudi zadovoljiti preveč potreb naenkrat. Ponuja torej solidne zmogljivosti v kompaktnem, predvsem nizkem ohišju, a ima nekoliko omejen akumulator in kar veliko dela s hlajenjem sistema. Predvsem slednje se pozna kot glasnost ventilatorjev. HP ponuja tudi model ZBook 15 G3, ki ima podobne zmogljivosti, a v nekoliko debelejšem ohišju. Cena preizkušenega ZBooka ni ravno nizka, a gre kljub vsemu za razmeroma nišni izdelek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji